8 Punca Anda Sering Kencing |

Air kencing normal berbeza dari orang ke orang. Anda boleh membuang air kecil hingga sepuluh kali sehari, dan ini masih normal selagi tidak ada aduan. Namun, jika kebelakangan ini anda merasa terlalu kerap membuang air kecil, mungkin ada faktor-faktor tertentu yang menyebabkan gangguan ini.

Juga dikenali sebagai poliuria, kencing kerap disebabkan oleh pelbagai faktor. Penyebabnya kadang-kadang berpunca dari penyakit pundi kencing atau penyakit tertentu yang mempengaruhi pembentukan air kencing. Apa contohnya?

Pelbagai punca kerap membuang air kecil

Pengeluaran air kencing dapat dipengaruhi oleh makanan dan minuman, ubat-ubatan, dan masalah kesihatan yang anda alami. Dalam beberapa kes, penyebab poliuria juga boleh disebabkan oleh keadaan psikologi seperti kegelisahan atau kegelisahan yang berlebihan.

Terdapat banyak keadaan yang boleh membuat anda menghidap poliuria (kencing kerap). Inilah yang paling biasa.

1. Minum air terlalu banyak

Air penting untuk kesihatan, tetapi minum terlalu banyak sebenarnya akan membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Ini kerana buah pinggang berusaha mengeluarkan lebihan cecair untuk mengekalkan keseimbangan elektrolit dalam badan.

Untuk memenuhi keperluan cecair badan, minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Tidak perlu risau tentang kekurangan cecair, kerana anda dapat meningkatkan pengambilan cairan dari makanan, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

2. Minum minuman yang diuretik

Ini adalah penyebab kencing yang paling kerap. Minuman beralkohol atau berkafein seperti teh, kopi, dan soda adalah diuretik. Ini bermaksud bahawa minuman ini meningkatkan kadar garam dan air dalam air kencing sehingga lebih banyak air kencing dihasilkan.

Apabila pengeluaran air kencing meningkat, pundi kencing menjadi lebih cepat kenyang. Inilah yang membuat anda berasa seperti kencing selepas minum kopi atau minuman diuretik yang lain. Biasanya, kesan diuretik berlangsung selama enam hingga lapan jam.

3. Mengambil ubat diuretik

Pengambilan ubat diuretik bertujuan untuk membuang air dan garam dari badan melalui air kencing. Ubat ini secara amnya diberikan kepada pesakit hipertensi dan kegagalan jantung kongestif, yang sering menyebabkan penumpukan cairan di dalam badan.

Seperti minum minuman berkafein, ubat diuretik juga akan membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Selain itu, kesan sampingan lain yang mungkin muncul adalah pening, sakit kepala, gejala dehidrasi, dan gula darah rendah.

4. Diabetes

Pesakit kencing manis kerap membuang air kecil. Ini berlaku kerana penghidap diabetes mempunyai kadar gula darah tinggi. Ginjal berusaha keras untuk menyaring darah dan menyerap semula gula yang masih diperlukan oleh tubuh.

Secara beransur-ansur, buah pinggang akan mengalami kesukaran untuk menyaring darah sehingga gula keluar bersama air kencing. Gula dalam air kencing menarik lebih banyak cecair sehingga lebih banyak air kencing terbentuk. Akibatnya, anda membuang air kecil lebih kerap dan terdedah kepada dehidrasi.

5. Jangkitan pundi kencing

Penyebab lain kencing yang kerap adalah jangkitan pada sistem kencing. Apabila jangkitan berlaku, pundi kencing tidak dapat menampung air kencing dengan optimum. Pundi kencing menjadi kenyang dengan cepat sehingga anda sentiasa ingin kencing.

Sekiranya anda mengalami jangkitan pundi kencing, anda mungkin mengalami gejala lain seperti:

 • sakit atau terbakar semasa membuang air kecil,
 • keinginan mendadak untuk membuang air kecil
 • sedikit air kencing keluar
 • air kencing kelihatan merah, dan
 • kencing berbau busuk.

6. Kehamilan

Wanita hamil biasanya membuang air kecil lebih kerap. Ini kerana badan mereka menghasilkan lebih banyak darah untuk memenuhi keperluan pemakanan janin. Buah pinggang tentunya mesti menyaring lebih banyak darah sehingga pengeluaran air kencing juga meningkat.

Dengan meningkatnya usia kehamilan, rahim wanita hamil juga berkembang berikutan pertumbuhan badan janin. Kepala janin dan rahim yang tumbuh boleh memberi tekanan pada pundi kencing, menjadikan wanita hamil sering ingin membuang air kecil.

7. Pundi kencing yang terlalu aktif

Pundi kencing yang terlalu aktif adalah keadaan yang menyukarkan anda mengawal keinginan membuang air kecil. Orang dengan pundi kencing yang terlalu aktif boleh membuang air kecil lebih dari lapan kali dalam 24 jam, termasuk pada waktu tengah malam ketika tidur.

Melancarkan halaman Mayo Clinic, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan pundi kencing yang terlalu aktif, seperti berikut.

 • Fungsi pundi kencing menurun kerana usia.
 • diabetes.
 • Jangkitan saluran kencing.
 • Gangguan saraf, termasuk strok dan kecederaan saraf tunjang.
 • Kehadiran tumor atau batu di pundi kencing.
 • Halangan aliran air kencing akibat pembengkakan prostat atau sembelit.
 • Kerap membuang air kecil tidak lengkap.

8. Gangguan kelenjar prostat

Beberapa penyakit kelenjar prostat boleh menyebabkan pembengkakan. Prostat yang membesar dari masa ke masa akan memberi tekanan pada uretra (tiub yang membawa air kencing keluar dari badan) dan menyekat aliran air kencing.

Air kencing yang terperangkap boleh merengsakan uretra dan pundi kencing. Akibatnya, pundi kencing berkontraksi lebih kerap walaupun terdapat sedikit air kencing di dalamnya. Ini kemudian menjadi penyebab kencing kerap.

Adakah anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda kerap membuang air kecil?

Kerap membuang air kecil tanpa gejala lain biasanya bukan masalah besar, terutamanya jika pencetus itu berkaitan dengan tabiat minum anda. Sebaliknya, jangan abaikan aduan membuang air kecil yang kerap disertai dengan keadaan berikut.

 • Kesakitan atau ketidakselesaan ketika membuang air kecil.
 • Warna air kencing berubah atau bercampur dengan darah.
 • Kehilangan kawalan pundi kencing (inkontinensia kencing).
 • Anda sering merasa sangat lapar atau dahaga.
 • Demam atau menggigil.
 • Sakit di punggung bawah atau sisi.

Gejala-gejala ini dapat menandakan masalah kesihatan yang lebih serius. Sekiranya anda mengalaminya, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui mengapa anda kerap membuang air kecil.

Recent Posts