Gejala Asma Yang Paling Mudah Diiktiraf, Apa Itu?

Asma adalah penyakit pernafasan kronik yang boleh menyerang sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Gejala asma sering berulang dan muncul secara tiba-tiba, jadi tidak boleh dipandang rendah. Kenali semua gejala asma yang mungkin muncul semasa serangan, untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Gejala asma yang paling biasa

Asma berlaku apabila saluran udara meradang dan kemudian membengkak dan sempit. Tisu yang melapisi saluran udara juga menghasilkan lendir yang lebih tebal dan lebih banyak daripada biasa, menyempitkan rongga.

Akibatnya, bekalan udara segar yang mengalir masuk dan keluar dari paru-paru sangat terhad. Anda juga akan sukar untuk menarik nafas.

Gejala asma secara amnya akan berulang ketika anda terdedah kepada penyebab yang mencetuskannya. Setiap orang mungkin mengalami gejala yang berbeza dengan tahap keparahan yang berbeza.

Gejala yang muncul boleh menjadi ringan dan singkat. Namun, ada yang teruk sehingga anda merasa letih dan lemah. Begitu juga dengan kekerapan penampilannya. Anda mungkin mengalami serangan asma setelah sekian lama tidak mengalami kambuh.

Sementara itu, orang lain mengalami gejala asma setiap hari secara berkala, walaupun ada yang hanya pada waktu malam, atau hanya ketika melakukan aktiviti tertentu.

Tetapi secara umum, berikut adalah beberapa gejala atau tanda-tanda asma yang mudah anda kenali:

1. Sesak nafas

Gejala asma yang paling biasa adalah sesak nafas. Sebenarnya, sebilangan orang sering menyamakan keduanya.

Sesak nafas adalah gejala masalah dengan sistem pernafasan. Secara amnya, setiap orang yang menghidap asma mengalami sesak nafas.

Ini berlaku kerana saluran udara menjadi meradang dan tersekat sehingga tidak dapat mengedarkan udara sebanyak yang biasanya mereka lakukan. Nafas anda menjadi pendek dan cetek.

Tanda-tanda sesak nafas kerana asma biasanya muncul setelah terdedah kepada perkara-perkara yang mencetuskan asma, seperti asap rokok, debu, dan bulu binatang.

2. Batuk

Simptom lain yang juga khas asma adalah batuk berterusan. Batuk asma boleh menjadi batuk kering atau kahak.

Batuk yang merupakan ciri asma berlaku kerana saluran udara (bronkus) membengkak dan sempit sehingga paru-paru tidak mendapat cukup oksigen. Secara amnya, batuk akibat asma cenderung menjadi semakin teruk selepas melakukan aktiviti.

Gejala asma juga boleh berulang pada waktu malam, menyukarkan penghidap tidur dengan nyenyak dan sering bangun sepanjang malam.

Keadaan ini menjadikan penghidap asma memerlukan lebih banyak ubat untuk melegakannya.

3. Mengi

Batuk asma sering disertai dengan mengi. Wheezing adalah suara berdehit yang terdengar setiap kali anda bernafas. Suara ini disebabkan oleh udara yang dipaksa keluar melalui saluran udara yang sempit dan tersekat.

Bunyi berdengkur secara amnya semakin kuat semasa anda menghembus nafas atau menarik nafas. Ia juga sering berlaku sebelum atau semasa tidur.

Mengi adalah salah satu gejala asma yang paling dikenali. Batuk kering kronik yang tidak disertai dengan mengi mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai jenis batuk asma yang lain.

Namun, mengi tidak semestinya anda menghidap asma. Mengi juga boleh menjadi gejala masalah kesihatan paru-paru lain, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), bronkitis, dan radang paru-paru.

4. Dada terasa sesak

Saluran udara anda (bronkus) dilapisi dengan serat otot. Keradangan dari asma boleh menjadikan otot-otot ini kaku atau tegang yang membuat dada terasa sesak dan mampat. Sensasi ini sering digambarkan sebagai seseorang yang mengikat tali ketat di bahagian atas dada anda.

Gejala asma ini boleh membuat anda sukar bernafas dan sakit setiap kali anda menarik nafas. Dada anda mungkin terasa seperti ditekan atau ditekan oleh objek berat. Gejala batuk dan mengi juga boleh membuat sensasi ini menjadi lebih teruk.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Pascasiswazah melaporkan sekitar 76% orang yang menghidap asma mengalami sakit tikaman tajam di dada. Gejala boleh muncul sebelum atau semasa serangan asma.

Malangnya, sakit dada dikenali sebagai gejala subjektif. Ini bermaksud bahawa gejala ini tidak dapat diukur dengan pasti oleh doktor yang menganggap bahawa kemampuan orang untuk menahan kesakitan adalah berbeza. Doktor biasanya akan bergantung pada perihal kesakitan yang diadukan oleh pesakit.

Gejala asma yang kurang biasa

Sebagai tambahan kepada yang telah disebutkan di atas, asma juga boleh berulang dan menimbulkan serangkaian gejala lain. Sekali lagi, gejala asma mungkin berbeza dari orang ke orang.

1. Keletihan

Semasa serangan asma, paru-paru tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Ini bermakna kurang oksigen masuk ke dalam aliran darah dan otot anda. Tanpa oksigen, badan anda akan perlahan-lahan letih.

Sekiranya gejala asma anda bertambah buruk pada waktu malam (asma nokturnal) dan anda menghadapi masalah untuk tidur, anda mungkin merasa letih sepanjang hari berikutnya.

2. Hidung

Mual adalah tanda pembesaran atau pembengkakan rongga hidung semasa bernafas. Mual sering menjadi tanda kesukaran bernafas. Gejala asma adalah biasa pada kanak-kanak dan bayi.

3. Bernafas

Menghembuskan nafas adalah tindak balas psikologi yang melibatkan pengembangan paru-paru ke kemampuan maksimumnya. Pada hakikatnya, menghembuskan nafas menghembuskan nafas dalam dan panjang pada satu masa.

Anda juga harus berhati-hati jika kerap menguap. Ini dapat menunjukkan bahawa badan anda tidak mendapat cukup oksigen.

4. Gelisah

Kegelisahan boleh menjadi gejala atau pencetus serangan asma. Apabila saluran udara mula sempit, dada akan menjadi kaku atau tegang, menyukarkan anda untuk bernafas. Kesukaran bernafas dengan mudah boleh mencetuskan rasa panik dan kegelisahan.

Sebaliknya, berada dalam keadaan tertekan dan tertekan juga boleh mencetuskan gejala asma berulang pada beberapa orang.

5. Gejala asma lain yang kurang biasa

Beberapa tanda asma lain yang tidak boleh dipandang ringan termasuk:

 • Nafas tergesa-gesa atau cepat
 • Kesukaran tidur dan menumpukan perhatian
 • Uji aliran puncak berada di zon kuning (zon kuning)
 • Ubah mood, Contohnya, menjadi lebih pendiam atau mudah marah
 • Gejala sejuk atau alergi muncul, seperti hidung berair atau tersumbat, bersin, batuk, sakit tekak, dan sakit kepala
 • Sakit badan tidak gila
 • Chin berasa gatal
 • Beg mata gelap muncul
 • Rasa dahaga sepanjang masa
 • Mata gatal atau berair
 • Sakit kepala
 • Demam
 • Ekzema berulang
 • Muka pucat dan berpeluh

Gejala yang muncul berdasarkan keparahan asma

Selain mengenali simptom sebelum keadaan menjadi lebih teruk, anda juga perlu mengetahui betapa teruknya asma anda. Sebabnya, kemungkinan kambuh biasanya bergantung pada seberapa teruk keadaan anda.

Memahami keparahan asma juga dapat membantu doktor memberikan rawatan asma yang sesuai dan mencegah kambuh asma.

Untuk mengetahui seberapa parah asma anda, cuba jawab soalan berikut seperti yang anda rasakan:

 • Berapa hari dalam seminggu anda merasa sesak dada, batuk, sukar bernafas, dan sesak nafas?
 • Adakah anda sering bangun pada waktu malam kerana gejala asma? Berapa kerap anda bangun dalam satu minggu?
 • Dalam satu minggu, berapa kerap anda menggunakan alat sedut asma?
 • Adakah asma anda mengganggu aktiviti anda?

Berikut adalah penjelasan mengenai gejala asma berdasarkan tahap keparahannya:

1. Asma berselang

Ciri-ciri tahap berselang adalah:

 • Gejala: muncul 2 hari atau kurang dalam satu minggu.
 • Bangun di tengah malam: 2 kali atau kurang dalam sebulan.
 • Menggunakan alat sedut: 2 kali atau kurang setiap minggu.
 • Tiada gangguan semasa melakukan aktiviti.

Biasanya jika anda menghidap asma jenis ini, anda tidak akan diberi ubat asma. Secara amnya, anda hanya dinasihatkan untuk mengelakkan perkara yang mencetuskan asma.

Walau bagaimanapun, jika terdapat serangan asma akut, doktor akan menetapkan ubat asma tertentu.

2. Asma berterusan yang ringan

Ciri-ciri gred persisten ringan termasuk:

 • Gejala: muncul lebih dari 2 hari seminggu.
 • Bangun di tengah malam: 3-4 kali sebulan.
 • Menggunakan alat sedut: lebih daripada 2 kali seminggu.
 • Aktiviti terganggu sedikit.

Sekiranya anda menghidap asma jenis ini, doktor anda hanya akan memberi anda ubat anti-radang untuk merawat gejala yang anda alami.

3. Asma berterusan yang sederhana

Kegigihan sederhana mempunyai ciri-ciri seperti:

 • Gejala: muncul hampir setiap hari.
 • Bangun di tengah malam: lebih daripada 2 kali seminggu.
 • Menggunakan alat sedut: hampir setiap hari.
 • Aktiviti terganggu

Orang yang mempunyai asma berterusan yang sederhana akan diberi ubat untuk mengawal gejala mereka.

Sebagai tambahan, pesakit dengan tahap penyakit ini akan disarankan untuk mengikuti terapi bronkodilator.

Bronkodilator adalah terapi yang terdiri daripada pelbagai ubat untuk melegakan dan memperbaiki pernafasan.

4. Asma berterusan yang teruk

Tahap berat yang berterusan mempunyai ciri-ciri seperti:

 • Gejala: gejala muncul setiap hari, bahkan hampir sepanjang hari.
 • Bangun di tengah malam: setiap malam.
 • Menggunakan alat sedut: beberapa kali sehari.
 • Aktiviti yang sangat terganggu.

Ubat kawalan asma yang diberikan kepada asma berterusan yang teruk tidak mencukupi. Untuk mengelakkan komplikasi asma, doktor akan memberikan beberapa kombinasi glukokortikosteroid yang dihirup dalam dos yang tinggi.

Adakah perlu pergi ke ER apabila gejala serangan asma muncul?

Sekiranya gejala awal asma terlambat untuk dikenali dan dirawat, terutamanya jika anda pertama kali menghidap asma sebagai orang dewasa, keadaannya boleh berubah menjadi serangan asma yang serius.

Tanda-tanda serangan asma yang teruk biasanya muncul secara beransur-ansur dan perlahan, dalam masa 6-48 jam sebelum menjadi sangat serius. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, gejala asma mereka dapat memburuk dengan cepat.

Orang dewasa atau kanak-kanak dengan serangan asma yang teruk harus segera dibawa ke jabatan kecemasan (ER) sekiranya rawatan kecemasan pertama gagal selepas 10-15 minit.

Anda juga perlu pergi ke UGD dengan segera, jika muncul gejala serangan asma akut, seperti mengi dan sesak nafas menjadi semakin teruk, alat sedut atau bronkodilator tidak melegakan simptom, dan perubahan warna bibir dan kuku.

Cara mendiagnosis asma

Setelah mengetahui apa tanda dan gejala asma, anda tidak semestinya dapat menentukan sama ada anda menghidap asma. Penyakit ini hanya dapat didiagnosis oleh doktor dan pasukan perubatan dengan melakukan beberapa siri pemeriksaan.

Dalam proses mendiagnosis asma, berikut adalah langkah-langkah yang akan diambil oleh doktor:

1. Memeriksa sejarah kesihatan

Doktor anda akan menanyakan beberapa soalan mengenai sejarah perubatan anda untuk memahami gejala asma anda. Soalan-soalan ini biasanya merangkumi sejarah perubatan anda sendiri, ahli keluarga lain, ubat-ubatan yang anda ambil, dan gaya hidup anda.

Contohnya, jika anda mempunyai sejarah alergi atau eksim, keadaan ini boleh meningkatkan risiko anda menghidap asma. Selain itu, jika anda mempunyai ahli keluarga yang menghidap asma, alahan, atau eksim, peluang anda untuk didiagnosis dengan asma adalah cukup tinggi.

Anda juga perlu memberitahu doktor mengenai keadaan persekitaran di sekitar anda, dari tempat anda tinggal hingga ke tempat kerja.

2. Lakukan pemeriksaan fizikal

Sebelum membuat diagnosis asma, doktor anda akan meminta anda menjalani beberapa ujian fizikal. Doktor akan memeriksa beberapa bahagian badan anda, seperti telinga, mata, hidung, tekak, kulit, dada, dan paru-paru.

Dengan pemeriksaan fizikal yang teliti, doktor anda dapat mengetahui seberapa baik anda dapat bernafas dan bagaimana keadaan paru-paru anda. Ujian ini kadang-kadang juga dilakukan dengan mesin sinar-X untuk melihat ke dalam paru-paru atau sinus anda.

3. Lakukan ujian fungsi paru

Untuk membuat diagnosis asma, doktor anda mungkin melakukan beberapa ujian tambahan untuk menentukan fungsi paru-paru anda.

Ujian ini bertujuan untuk mengukur kemampuan anda bernafas dengan lebih mendalam. Biasanya, ujian ini dilakukan 2 kali, iaitu sebelum dan selepas anda menyedut ubat bronkodilator.

Dari hasil ujian fungsi paru-paru, jika doktor anda melihat bahawa paru-paru anda bertambah baik setelah menyedut bronkodilator, anda mungkin menghidap asma.

Berikut adalah beberapa jenis ujian fungsi paru-paru untuk mengetahui apakah gejala anda asma:

 • Ujian spirometri
 • Ujian aliran puncak
 • Ujian oksida nitrat yang dihembuskan (FeNO)

Recent Posts