Penjagaan Kulit Malam: 7 Langkah Mudah Merawat Wajah Anda Pada Waktu Malam

Anda benar-benar dapat bangun di pagi hari disambut dengan kulit yang lebih sihat, kenyal, dan bercahaya selagi anda tahu cara membuat pesanan penjagaan kulit malam betul. Ingin tahu, di mana anda harus mula menjaga produk penjagaan kulit malam anda?

Urutan penggunaan penjagaan kulit malam

Proses pembahagian sel tubuh, termasuk sel kulit, berlaku lebih cepat pada waktu malam. Kulit juga kurang terdedah kepada faktor luaran semasa anda tidur. Oleh itu, penjagaan kulit yang anda perlukan akan sedikit berbeza.

Untuk mendapatkan faedah terbaik, ikuti langkah-langkahnya penjagaan kulit malam di bawah selepas anda membersihkan sisa alat solek dan melekat kotoran.

1. Mengelupas

Ahli dermatologi selebriti Dr. Harold Lancer mengatakan bahawa langkah pertama yang harus anda lakukan setelah membersihkan sisa solekan adalah pengelupasan. Anda boleh memilih pengelupasan mekanikal seperti scrub atau bahan kimia yang mengandungi AHA, BHA, dan PHA.

Tujuan pengelupasan adalah untuk membuang semua kotoran dan sel kulit mati yang tersisa yang melekat di wajah anda. Ini akan memudahkan sabun pembersih menembusi lapisan kulit sehingga mencuci muka menjadi lebih cekap.

Pengelupasan tidak perlu dilakukan setiap hari, tetapi seminggu sekali sudah cukup. Sekiranya anda mempunyai kulit kering atau sensitif, pengelupasan dua kali seminggu mungkin terlalu kerap dan boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Sementara itu, jika anda tinggal di iklim yang hangat atau mempunyai kulit berminyak secara semula jadi, anda mungkin perlu mengelupas lebih kerap. Lakukan 2-3 kali seminggu untuk mengatasi penumpukan lebih banyak sel kulit mati.

2. Cuci muka

Pesanan kedua dari penjagaan kulit malam anda mesti mencuci muka dengan cuci muka. Ini kerana wajah yang bersih dan lembap lebih mudah menyerap bahan aktif dalam produk penjagaan kulit Anda.

Untuk hasil terbaik, bersihkan wajah anda dengan pencuci muka yang secara khusus mensasarkan masalah kulit anda. Contohnya, pemilik kulit kering dan sensitif harus memilih sabun muka yang diperbuat daripada busa dan wangian yang lembut.

Perhatikan juga suhu air yang anda gunakan. Basuh muka anda dengan air suam. Air yang terlalu panas akan mengeringkan kulit, sementara air yang terlalu sejuk dapat menutup liang pori sehingga kotoran tidak dikeluarkan sepenuhnya.

3. Toner

Toner adalah produk berasaskan air yang mengandungi bahan aktif untuk merawat masalah kulit tertentu. Fungsinya sangat luas, mulai dari melembapkan, mengurangkan cela dan kemerahan, hingga melicinkan permukaan kulit.

Penggunaan toner mengikut urutan penjagaan kulit Malam juga membantu penyerapan pelbagai produk seterusnya. Setelah mencuci muka, segera basuh kapas dengan toner. Kemudian, gosokkannya ke seluruh wajah anda sehingga rata.

4. Topeng muka

Topeng muka sebenarnya tidak wajib selagi anda mematuhi urutan rawatan wajah yang betul untuk malam ini. Walaupun begitu, topeng muka dapat memberikan manfaat untuk keperluan kulit tertentu kerana terdapat banyak jenis.

Terdapat topeng muka yang membantu membuka pori-pori wajah, melicinkan kedutan, dan mempercepat penyerapan produk seterusnya. Beberapa jenis topeng juga mengandungi aromaterapi yang membantu anda tidur lebih lena.

Anda juga bebas memilih produk kimia atau topeng semula jadi buatan sendiri, baik dalam bentuk topeng lembaran, gris, dan sebagainya. Apa sahaja jenis topeng yang anda gunakan, yang penting adalah bahawa bahan sesuai dengan keperluan anda.

5. Serum Muka

Setelah mencuci muka dan menanggalkan topeng muka, urutan seterusnya adalah penjagaan kulit malam anda adalah serum. Serum wajah sangat penting kerana bahan aktifnya berfungsi dengan lebih kuat pada masalah kulit tertentu.

Contohnya, serum asid hyaluronik membantu melembapkan wajah anda dengan mengunci air di lapisan kulit anda. Terdapat juga serum alpha arbutin untuk mencerahkan wajah, retinol untuk melawan tanda-tanda penuaan pramatang, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, produk ini mungkin terlalu kuat untuk kulit sensitif. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan produk serupa dalam bentuk intipati. Hakikat mempunyai fungsi seperti serum, tetapi kepekatan bahannya lebih rendah sehingga relatif lebih lembut.

Sapukan serum semasa wajah anda masih lembap. Dalam pesanan ini, produk penjagaan kulit yang kuat seperti serum dapat berfungsi dengan lebih optimum pada waktu malam. Tunggu sekitar 10 minit sehingga semua kandungan serum diserap ke dalam kulit anda.

6. Krim mata

Memasukkan krim mata ke dalam rutin anda penjagaan kulit malam adalah salah satu cara mudah untuk menjadikan wajah sentiasa awet muda. Sebabnya, produk ini melindungi dan melembapkan kulit di sekitar mata yang lebih nipis.

Sebilangan besar krim mata diformulasikan dengan kafein, niacinamide, dan agen pelembap. Selain efektif dalam mengurangi bengkak dan lingkaran hitam, kombinasi ketiga zat ini dapat meningkatkan kandungan air, menjaga kulit agar tidak kering, dan mencegah keriput.

Sapukan sebilangan kecil krim terus ke kawasan mata menggunakan jari manis anda dan tepuk perlahan sehingga bahan diserap ke dalam kulit. Tunggu 3-5 minit sehingga baki krim mata yang masih melekat pada kulit diserap sepenuhnya.

7. Krim malam

Produk kuat seperti serum wajah atau krim retinoid yang mengandungi retinol untuk kulit, terutama yang memerlukan preskripsi, sering mengeringkan kulit.

Krim malam adalah produk penyelamat yang akan melindungi kulit anda daripada kesan ini.

Krim jenis ini pada dasarnya adalah bentuk pelembap. Seperti ketika memilih produk pelembap pada waktu pagi, anda juga perlu mencari krim malam dengan bahan-bahan yang sesuai dengan keperluan kulit anda.

Cari krim dengan tekstur yang sesuai dengan jenis kulit anda, kemudian perhatikan komposisinya. Pilih krim malam yang mengandungi antioksidan, peptida, dan vitamin A dan C untuk membantu memperbaiki kerosakan yang anda alami pada waktu siang.

Sapukan pelembap wajah secara merata ke seluruh permukaan wajah dan leher. Kemudian, urut perlahan-lahan kulit anda sehingga semua bahan diserap dan tidak ada lagi krim yang tinggal.

Setelah melalui keseluruhan urutan penjagaan kulit pada waktu malam, jangan lupa tidur nyenyak agar kulit dapat berfungsi dengan lebih optimum dalam menjaga kesihatannya. Keesokan harinya, lakukan rutin penjagaan kulit pagi untuk melindungi kulit anda sepanjang hari.

Menurut penyelidik di University of California-Irvine, sel kulit baru tumbuh lebih cepat semasa anda tidur. Inilah sebabnya rutin penjagaan kulit Selamat malam mesti menjadi salah satu keutamaan anda.

penjagaan kulit malam bertujuan untuk memperbaiki kerosakan sel kulit yang disebabkan oleh pencemaran, cahaya matahari, dan tekanan pada waktu siang. Produk yang anda gunakan juga akan melembapkan kulit anda kerana kehilangan lebih banyak cecair badan dari kulit semasa anda tidur.

Recent Posts