Punca gigi bengkok dan pilihan untuk memperbaikinya •

Mempunyai gigi yang miring dapat menurunkan keyakinan diri seseorang. Gigi depan yang melihat ke hadapan juga dapat mengubah bentuk wajah malah menyukarkan pemiliknya untuk menutup mulutnya. Jadi, apa yang menyebabkan seseorang mempunyai gigi maju seperti itu? Jadi, bolehkah keadaan ini diperbetulkan? Ayuh, cari semua jawapan dalam ulasan berikut.

Apa itu gigi bengkok?

Gigi Tongos juga dikenali sebagai berlebihan atau maloklusi. Keadaan ini berlaku apabila kedudukan gigi atas lebih maju daripada kedudukan gigi bawah. Perbezaan jarak jarak antara baris gigi atas dan bawah biasanya tidak begitu ketara, tetapi boleh dikatakan kekok jika jaraknya lebih dari 2 mm.

Seseorang dikatakan mempunyai gigi miring, jika:

  • Ukuran rahang atas lebih besar daripada ukuran normal, tetapi ukuran rahang bawah adalah normal.
  • Ukuran rahang atas adalah normal, tetapi ukuran rahang bawah lebih kecil daripada biasa.

Pelbagai punca gigi bengkok

Gigi cakar sering dikaitkan dengan faktor genetik. Kerana, bentuk rahang dan wajah kita adalah warisan genetik dari generasi ke generasi. Sekiranya nenek, datuk, atau ibu bapa anda mempunyai gigi kerang, maka anda juga berisiko untuk itu.

Selain faktor genetik, beberapa tabiat harian yang anda jalani juga boleh mencetuskan kedudukan gigi anda berubah. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh mengubah bentuk dan struktur rahang.

1. Menghisap ibu jari

Menghisap ibu jari adalah naluri biasa bagi anak kecil kerana mereka tidak lagi dapat menghisap puting ibu. Walau bagaimanapun, menghisap ibu jari untuk jangka masa panjang boleh memberi tekanan pada gigi depan anda dan menyebabkannya bergerak ke hadapan.

2. Menghisap dot

Menghisap pacifier atau pacifier juga boleh menjadi salah satu faktor yang mendorong kanak-kanak mempunyai gigi bengkok. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of the American Dental Association pada tahun 2016 mengatakan bahawa gigi kanak-kanak yang suka menghisap dot cenderung lebih maju daripada kanak-kanak yang tidak menghisap dot.

3. Gangguan susunan gigi dan tulang rahang

Gigi yang longgar atau bengkok boleh menyebabkan penampilan gigi atas lebih maju.

Keadaan tanpa gigi di gigi atas anda, misalnya, boleh menggeser gigi lain dan mempengaruhi kedudukan gigi depan anda.

Begitu juga, jika ruang untuk gigi tumbuh tidak mencukupi. Tumbuh gigi boleh merosakkan tulang rahang dan struktur gigi, menyebabkan beberapa gigi diletakkan lebih maju daripada yang lain.

4. Ketumbuhan di mulut

Tumor di mulut atau rahang anda juga boleh mengubah kedudukan gigi dan bentuk rahang anda. Pertumbuhan tisu lembut atau tulang yang tidak normal di mulut atau rahang atas boleh menyebabkan gigi beralih ke hadapan. Kesannya, gigi anda kelihatan lebih maju.

Komplikasi gigi bengkok yang perlu diperhatikan

Walaupun kelihatan seperti masalah estetik pada pandangan pertama, gigi bengkok boleh menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, betapa teruknya komplikasi itu bergantung pada seberapa maju rahang atau gigi anda.

Sekiranya rahang anda terlalu maju, gigi anda sering melekat, menyukarkan anda menutup mulut dengan betul. Tanpa menyedarinya, mulut yang ternganga dapat mengering kerana anda akan terbiasa bernafas melalui mulut. Bernafas melalui mulut juga boleh meningkatkan risiko anda mengalami masalah pernafasan yang lain.

Selain itu, gigi bengkok boleh mengganggu proses mengunyah makanan kerana gigi atas tidak bertemu dengan gigi bawah. Oleh itu, orang yang mempunyai gigi yang terlalu maju lebih rentan terhadap masalah pencernaan dan kekurangan zat makanan.

Kanak-kanak dengan keadaan ini juga sering merasa rendah diri kerana penampilan giginya terlalu besar atau penampilan wajah mereka tidak simetris.

Pilihan rawatan untuk gigi bengkok

Pada dasarnya, gigi bengkok tidak perlu diberi rawatan sekiranya tidak menyebabkan masalah yang ketara. Sejumlah artis hebat malah mengabaikan gigi berduri dan membiarkannya tanpa perlakuan istimewa. Salah satu contohnya ialah Freddie Mercury, vokalis kumpulan Queen yang hebat.

Tetapi jika anda merasa terganggu, tidak ada salahnya berjumpa doktor gigi dan memperbaiki struktur gigi. Selain meningkatkan estetika gigi, rawatan khas juga bertujuan untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin timbul.

Secara umum, berikut adalah pilihan rawatan melalui prosedur perubatan untuk meluruskan gigi yang maju.

1. Pemasangan pendakap

Pemasangan pendakap atau sanggur adalah rawatan yang paling sering disarankan oleh doktor untuk merawat gigi bengkok. Semakin awal rawatan ini dilakukan, semakin baik hasilnya. Namun, pastikan gusi dan gigi anda sihat dan kuat.

Sebelum memasang pendakap, anda mesti melakukan beberapa sesi perundingan dengan doktor terlebih dahulu. Perkara pertama yang akan dilakukan doktor adalah memeriksa keadaan mulut anda.

X-ray gigi dengan sinar-X biasanya dilakukan supaya doktor dapat melihat keadaan keseluruhan mulut anda. Dari hasil pemeriksaan, doktor gigi akan menilai sama ada anda memerlukan pendakap gigi atau tidak.

Mulut anda mungkin berasa tidak selesa setelah pendakap diletakkan. Geseran antara wayar dan tisu lembut di mulut juga boleh mencetuskan luka seperti sariawan yang menyebabkan sensasi menyengat.

Untuk merawat keadaan ini, doktor biasanya menetapkan ubat penahan sakit. Agar kesakitan tidak bertambah teruk, anda juga disyorkan untuk makan makanan yang lembut dan lembut.

Jangan lupa berjumpa doktor gigi secara berkala agar doktor dapat memantau perkembangan gigi anda sambil mengetatkan pendakap anda.

Tempoh penggunaan pendakap boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada tahap kerosakan gigi. Walaupun begitu, sanggur biasanya dipakai selama kira-kira dua tahun sebelum dikeluarkan.

2. Invisalign

Sama seperti pendakap gigi, invisalign adalah rawatan untuk memperbaiki kelainan pada susunan gigi, misalnya kerana gigi terlalu ketat, lentur, atau ke depan atau bengkok. Sekiranya pendakap terbuat dari dawai, maka Invisalign menggunakan plastik jernih yang fleksibel dan dirancang untuk membentuk susunan gigi.

Selain kesan sampingan yang minimum, rawatan ini juga cukup praktikal. Invisalign boleh ditanggalkan. Yang harus anda lakukan ialah memasukkan gigi ke dalam Invisalign, rongga yang sesuai dengan struktur gigi.

Sebaik-baiknya, alat ini harus digunakan selama 20 hingga 22 jam sehari. Walau bagaimanapun, anda mesti mengeluarkan alat ini semasa membersihkan gigi, makan dan minum makanan panas dan bergula. Invisalign juga mesti dibersihkan dengan tekun agar tidak ada noda yang melekat pada alat ini.

Pada awal penggunaan, mulut anda akan terasa seperti ada sesuatu yang tersekat. Anda juga mungkin sukar menggerakkan gigi atau bercakap. Lama kelamaan rasa tidak selesa ini tidak akan hilang kerana mulut anda menyesuaikan diri dengan penggunaan invisalign.

3. Operasi

Pembedahan boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk memperbaiki kelainan struktur rahang dan gigi yang teruk. Doktor boleh memasang piring atau skru untuk menstabilkan tulang rahang.

Sebelum menjalani prosedur pembedahan pembaikan gigi dan tulang rahang, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Tanya semua yang anda ingin ketahui dan sampaikan kebimbangan anda mengenai keadaan ini. Doktor gigi anda boleh memberi nasihat mengenai pilihan rawatan terbaik yang sesuai dengan keperluan anda.

Rawatan di rumah untuk gigi bengkok

Ubat-ubatan rumah ini tidak bertujuan untuk mengembalikan gigi yang maju. Merawat gigi bengkok di rumah adalah cara untuk mengelakkan gigi anda mengalami kerosakan yang lebih serius.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat keadaan ini termasuk:

1. Gosok gigi dengan tekun

Sama seperti penjagaan gigi secara amnya, menggosok gigi dua kali sehari adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh semua orang. Pastikan anda menggosok gigi dengan teknik yang betul. Tidak perlu menggosok gigi dengan kuat, hanya mengayunkan berus gigi perlahan ke seluruh permukaan gigi anda.

Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida kerana ubat gigi jenis ini berkesan membantu melindungi dan mengekalkan kekuatan enamel gigi.

2. Bersihkan gigi dengan benang gigi (flossing)

Gosok gigi sahaja tidak cukup untuk menghilangkan plak dan sisa makanan pada gigi anda. Anda perlu membersihkan gigi menggunakan benang ( benang gigi) supaya gigi betul-betul bersih.

Benang gigi berkesan dalam membersihkan kawasan antara gigi dan garis gusi yang sukar atau tidak dapat dicapai dengan berus gigi biasa. Caranya, gosokkan benang di antara gigi dengan perlahan. Geseran yang terlalu keras boleh mencederakan gusi dan membuat gusi berdarah.

3. Pakai pelindung mulut

Lindungi mulut anda dengan alat khas setiap kali anda bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang melampau. Pelindung mulut dapat mencegah kerosakan gigi sekiranya anda cedera semasa melakukan aktiviti ini.

Gunakan juga pelindung mulut jika anda mempunyai kebiasaan menggosok gigi semasa tidur atau stres. Jangan ragu untuk meminta cadangan doktor anda mengenai produk pelindung mulut yang baik dan sesuai untuk anda.

4. Berhenti merokok

Merokok adalah salah satu faktor yang menyebabkan pelbagai masalah gigi dan mulut. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) malah mengatakan bahawa perokok aktif berkemungkinan dua kali ganda mengalami periodontitis daripada orang yang tidak merokok.

Periodontitis adalah jangkitan serius yang menyerang gusi. Sekiranya keadaan ini dibiarkan berlanjutan, anda boleh mengalami kerosakan gigi yang teruk.

Itulah sebabnya, agar gigi yang maju mengelakkan pelbagai kerosakan gigi, ada baiknya anda berhenti merokok. Tidak hanya mengelakkan kerosakan gigi, berhenti merokok juga dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

Bolehkah gigi bengkok dapat dicegah?

Sebenarnya sukar untuk mencegah keadaan ini kerana kebanyakan kes gigi bengkok adalah faktor genetik atau kongenital.

Walaupun begitu, pengesanan awal kepada doktor gigi boleh menjadi salah satu pilihan yang tepat untuk mencegah pelbagai masalah pergigian dan mulut. Ingat, semakin cepat penyakit dikesan, semakin baik peluang anda untuk sembuh.

Selain membantu merawat kesihatan gigi, doktor juga dapat mengesan kehadiran atau ketiadaan kelainan pada rongga mulut anda. Sekiranya setelah pemeriksaan doktor menemui masalah, dia dapat segera menentukan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

Sebaik-baiknya semua orang disyorkan untuk selalu berjumpa doktor gigi setiap 6 bulan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai sejarah perubatan tertentu mungkin perlu lebih kerap berjumpa dengan doktor gigi.

Pilih doktor yang selesa untuk dibincangkan mengenai masalah kesihatan gigi dan mulut anda. Jadi, jangan ragu untuk berjumpa doktor gigi dengan tekun, OK!

Recent Posts