Implantasi, Titik Darah Yang Boleh Menjadi Tanda Kehamilan

Implantasi adalah titik darah yang biasanya merupakan tanda kehamilan yang biasa. Jadi adakah implantasi berbahaya? Bagaimana membezakannya dengan haid? Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya di sini!

Apakah pendarahan implantasi?

Pendarahan implantasi adalah bintik darah yang menyerupai haid. Jumlahnya sangat kecil, seperti pada beberapa hari pertama dalam tempoh anda atau jika anda mempunyai tempoh cahaya.

Tompok-tompok darah boleh membingungkan dan mengecewakan terutama jika anda ingin hamil. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau sekiranya anda menemui kesan darah.

Ini kerana bintik-bintik darah boleh menjadi implantasi yang merupakan salah satu tanda kehamilan yang biasa.

Dilancarkan dari The National Institutes of Health, satu dari empat wanita mengalami bintik darah sebagai tanda awal kehamilan.

Mengapa implantasi berlaku?

Pendarahan adalah tanda kehamilan adalah pendarahan yang berlaku ketika telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim.

Mengapa berdarah? Kerana apabila telur yang disenyawakan (embrio) melekat pada dinding rahim, akan ada sedikit geseran yang mengakibatkan pembuangan bintik-bintik darah.

Bilakah implantasi berdarah?

Bilakah noda darah kehamilan muncul? Pendarahan ini biasanya muncul kira-kira seminggu selepas ovulasi atau sekitar 6 hingga 12 hari selepas pembuahan.

Pendarahan implantasi akan keluar sebelum jangkaan permulaan kitaran haid baru anda.

Apakah perbezaan antara pendarahan haid dan pendarahan implantasi sebagai tanda kehamilan?

Tompok darah yang merupakan tanda kehamilan atau implantasi akan kelihatan sangat mirip dengan darah haid. Untuk mengetahui perbezaannya, mari lihat petua berikut.

1. Perhatikan aliran darah

Implantasi hanya bercak cahaya dan sedikit darah. Ini hanya masalah dan akan tetap seperti itu sehingga pendarahan berakhir. Berbeza dengan darah haid, yang pada mulanya ringan, kemudian bertambah berat dan tebal.

2. Perhatikan warnanya

Darah haid berwarna merah terang, sementara implantasi pada umumnya berwarna merah jambu atau coklat. Walaupun darah implantasi mungkin berwarna merah seperti haid, ini jarang berlaku.

3. Perhatikan bentuknya

Pendarahan implantasi tidak mengandungi gumpalan darah seperti yang biasa terdapat dalam darah haid. Ia hanya setetes darah cair.

4. Periksa jangka masa

Darah haid akan mengalir secara berterusan untuk sepanjang haid anda tanpa henti, sementara pendarahan implantasi biasanya hanya bintik yang kadang-kadang muncul kadang-kadang tidak selama 1-2 hari.

5. Keterukan kekejangan

Pendarahan haid dan implantasi boleh menyebabkan kekejangan perut, tetapi kekejangan haid boleh menjadi lebih menyakitkan.

Sementara itu, kekejangan haid biasanya hanya sakit perut ringan.

Selain daripada implantasi, apakah tanda-tanda kehamilan yang lain?

Sekiranya bintik-bintik itu disertai oleh sejumlah gejala lain, ada kemungkinan sangat besar bahawa bintik itu sebenarnya adalah tanda kehamilan.

Gejalanya adalah:

 • loya,
 • kurang selera makan,
 • berubah rasa,
 • peningkatan suhu badan secara drastik
 • kenaikan suhu badan pada waktu pagi,
 • sakit payudara, dan
 • haid lewat.

Kerana pendarahan berlaku hanya beberapa hari setelah pembuahan, pendarahan implantasi adalah salah satu tanda awal kehamilan, bahkan sebelum anda mula mengalami mual atau mual pagi.

Periksa dengan doktor untuk memastikan darah haid atau implantasi

Bagi banyak wanita, darah haid dan darah implantasi tidak mempunyai perbezaan.

Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak adalah menunggu beberapa hari lagi dan menjalani ujian kehamilan atau ujian darah hCG di hospital.

Masa hubungan seksual terakhir anda dengan pasangan anda juga mungkin berguna untuk mengetahui makna pendarahan.

Sekiranya sudah lebih dari dua minggu, kemungkinan bintik anda tidak disebabkan oleh pendarahan implantasi.

Bila perlu berjaga-jaga dengan kesan darah?

Titik darah yang ringan semasa haid biasanya normal. Ini biasanya berlaku kerana kerengsaan rahim ringan setelah pemeriksaan pelvis, penembusan alat kelamin atau jangkitan vagina kecil.

Namun, jika disahkan bahawa anda hamil dan bintik-bintik darah muncul, maka anda harus waspada. Kerana ini boleh menjadi tanda gangguan kehamilan.

Pelancaran dari Better Health Channel, beberapa gangguan yang dicirikan oleh bintik-bintik darah semasa kehamilan, adalah:

 • kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim),
 • kehamilan molar (kehamilan wain),
 • plasenta previa, atau
 • keguguran.

Sekiranya bintik itu berdarah dengan banyak, dengan atau tanpa rasa sakit atau kekejangan, hubungi doktor anda untuk ujian lebih lanjut.

Recent Posts