5 Makanan Pengganti Nasi Putih yang Baik untuk Tubuh

Sebilangan besar orang Indonesia merasa mereka tidak makan makanan besar jika mereka tidak makan nasi putih. Walau bagaimanapun, sebilangan orang cuba mengambil makanan pengganti yang lebih kerap untuk nasi putih. Sebab apa?

Menukar nasi putih dengan pengganti lain

Nasi putih sebenarnya adalah makanan yang penuh dengan nutrien. Selain menjadi sumber tenaga harian kerana tinggi karbohidrat, beras putih juga mengandungi banyak nutrien penting seperti serat, protein, magnesium, dan zink.

Sayangnya, nasi putih adalah salah satu makanan yang mengandungi indeks glisemik yang tinggi. Indeks glisemik yang tinggi menjadikan beras putih mudah dan cepat dipecah menjadi gula yang akan diserap oleh badan.

Sekiranya anda makan nasi putih terlalu banyak, kadar glukosa darah anda akan meningkat. Ini tentunya berbahaya terutamanya jika anda menghidap penyakit tertentu seperti diabetes.

Di samping itu, pengambilan berlebihan setiap hari dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan.

Sumber makanan pengganti nasi putih

Nasib baik, ada sumber karbohidrat alternatif lain yang boleh digunakan sebagai pengganti nasi putih. Makanan ini sesuai untuk anda yang sedang menjalani diet atau ingin mengawal kadar gula dalam darah.

1. Beras perang

Beras perang mempunyai kandungan serat yang lebih tinggi daripada beras putih. Dalam 100 gram beras perang, terdapat kandungan serat 0.7 gram.

Angka ini sedikit lebih tinggi daripada 100 gram beras putih dengan 0.4 gram serat. Beras perang termasuk dalam kumpulan karbohidrat kompleks. Maksudnya, makanan ini dicerna lebih lama, menyebabkan rasa kenyang lebih lama.

Beras perang boleh membantu anda mengelakkan makan berlebihan.

Berkat kandungan pati yang rendah dalam beras perang dan indeks glisemiknya yang rendah, beras perang boleh menjadi pilihan pengganti beras yang baik untuk pesakit diabetes.

2. Nasi beras perang

Selain beras perang, beras perang juga merupakan makanan kegemaran pengganti nasi putih bagi banyak orang. Beras perang merangkumi karbohidrat kompleks yang diketahui lebih baik daripada karbohidrat sederhana.

Nasi coklat menghabiskan masa penggilingan yang lebih sedikit daripada beras putih, jadi beberapa lapisan dedak tertinggal dan memberikan warna, tekstur dan rasa yang berbeza.

Dedak beras atau dedak padi sendiri dipercayai mengandungi sejumlah manfaat kesihatan. Bahagian ini sering dijadikan minyak yang berguna untuk merawat pelbagai penyakit.

Kandungan magnesium juga empat kali lebih banyak daripada beras putih. Mineral ini penting untuk mengekalkan jantung, tulang, otot, dan otak yang sihat.

3. Roti gandum (gandum penuh)

Roti Gandum (gandum utuh) Ia mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada beras putih. Ini membantu menjaga gula darah anda naik dengan cepat dan juga mencegah rasa lapar datang dengan lebih cepat.

Selain itu, roti gandum juga tinggi kandungan serat. Sepotong roti gandum yang bersamaan dengan 46 gram mengandungi 4 gram serat.

Gandum sering dikaitkan dengan pelbagai faedah kesihatan. Salah satunya, pengambilan gandum dapat mengurangkan risiko anda menghidap penyakit kronik seperti gula darah dan penyakit jantung.

Malangnya, makanan ini tidak digalakkan jika anda mempunyai keadaan seperti intoleransi gluten atau penyakit Celiac.

4. Oat

Oat adalah sejenis biji-bijian yang dapat membantu menurunkan risiko tekanan darah tinggi, gula darah, penyakit jantung, dan barah.

Walaupun beras putih mengandungi gluten dan lebih sedikit kalori, protein dalam oat lebih tinggi. Selain itu, oat mengandungi vitamin B1, fosfor, magnesium, dan zink.

Oat juga merupakan sumber riboflavin (vitamin B2) yang baik. Riboflavin memainkan peranan penting dalam mengubah karbohidrat menjadi tenaga, membentuk sel darah merah, dan menyokong pertumbuhan.

Tidak kurang pentingnya ialah kandungan serat dalam oat. Serat sangat membantu dalam sistem pencernaan dan juga meminimumkan risiko kolesterol tinggi, penyakit jantung, dan keadaan kegemukan.

5. Kentang

Kentang termasuk makanan yang boleh menjadi pengganti nasi putih, terutama bagi anda yang sedang menjalani diet. Kerana kalori dalam kentang lebih rendah daripada nasi putih.

Kentang juga mempunyai kandungan serat yang lebih tinggi, terutamanya jika anda memakannya dengan kulitnya. Kulit kentang dapat meningkatkan kandungan serat. Kentang mengandungi vitamin B1, vitamin B6, vitamin B9, dan vitamin C.

Kentang mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada beras putih, walaupun nilainya masih lebih tinggi daripada beras merah.

Namun, tidak ada salahnya menggantikan pengambilan beras dengan makanan yang satu ini. Untuk lebih sihat, masak kentang dengan mendidih atau mengukus tanpa menambahkan banyak minyak, keju, atau bahan lain.

Itu adalah pelbagai pilihan makanan alternatif yang boleh dijadikan pengganti nasi putih. Bergilir-gilir supaya anda tidak bosan. Semoga berjaya!

Recent Posts