8 Cara Cepat Tidur untuk Anda Berlatih di Rumah •

Tidur adalah salah satu keperluan asas manusia. Namun, tidak semua orang dapat tidur yang cukup. Sebenarnya, ada yang mengalami kekurangan tidur, tidak mendapat tidur berkualiti, dan mengalami gangguan tidur. Biasanya, keadaan ini berlaku kerana anda sukar tidur. Akibatnya, anda tidak dapat memperoleh apa yang anda perlukan. Terdapat beberapa cara tidur yang cepat yang boleh anda cuba di rumah. Ada apa-apa? Cari jawapan di bawah.

Kaedah yang kuat untuk membolehkan anda tidur lena

Sekiranya anda sering mengalami masalah tidur atau insomnia, anda tidak perlu risau. Untuk mengatasi keadaan ini, terdapat beberapa cara yang cukup berkesan untuk membantu anda mengatasi masalah tersebut. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk segera tidur:

1. Patuhi jadual tidur yang telah anda buat

Salah satu cara agar anda cepat tertidur adalah dengan membuat jadual tidur. Bukan itu sahaja, anda juga perlu mematuhi jadual. Ini bermaksud bahawa anda akan tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Kaedah ini nampaknya cukup berkesan dalam menangani masalah insomnia.

Sebenarnya, anda harus tetap mengikuti rutin ini dan bangun mengikut jadual pada hujung minggu. Lebih-lebih lagi, mempunyai kebiasaan atau rutin yang selalu sama untuk membantu tubuh mengenali kapan anda mengantuk, dan kapan waktunya bangun.

Sebaliknya, apabila anda tidak mempunyai jadual yang jelas, berjaga larut malam, atau tidur terlalu banyak pada hujung minggu, risiko anda mengalami insomnia meningkat. Sebabnya, keadaan ini boleh mengganggu jam biologi badan, jadi anda akan merasa sukar untuk tidur lena.

2. Tingkatkan rutin senaman anda

Selain membuat jadual rehat, cara cepat untuk membuat anda tidur pada waktu malam adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Senaman ringan, sederhana, dan bertenaga dapat membantu anda merasa mudah mengantuk. Sebenarnya, bersenam juga dapat meningkatkan kualiti tidur dan mengurangkan risiko anda mengalami gangguan tidur.

Satu kajian dalam International Review of Psychiatry membuktikan bahawa penghidap insomnia kronik yang kerap melakukan aktiviti fizikal dapat memotong waktu yang biasanya mereka habiskan untuk menunggu untuk mengantuk. Ini bermaksud, insomnia semakin cepat tidur.

Oleh itu, jangan sekali-kali memandang rendah aktiviti yang satu ini. Semakin kerap anda melakukannya, semakin baik peluang anda untuk menggunakan pola tidur yang sihat. Lebih-lebih lagi, keadaan ini juga dapat membantu mengatur semula jam biologi badan.

3. Berlatih yoga untuk bersantai

Sumber: Akademi Anatomi Yoga

Satu kajian juga berjaya membuktikan bahawa 59% orang dewasa yang melakukan yoga mengalami peningkatan kualiti tidur harian. Ini bermaksud, semakin kerap anda melakukannya, semakin besar potensi peningkatan kualiti yang anda dapat.

Nah, bagi anda yang menghadapi masalah untuk tidur, cubalah melakukan yoga secara berkala. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2013 juga menyatakan bahawa anda akan tidur lebih cepat dengan berlatih yoga secara berkala.

Oleh itu, salah satu cara agar anda cepat tertidur adalah dengan menenangkan fikiran dan menjadikan badan anda lebih santai dengan melakukan yoga tepat sebelum tidur. Berbeza dengan senaman, yoga ringan sebelum tidur sebenarnya memudahkan anda merasa mengantuk.

4. Mengurangkan penggunaan alat elektronik

Sekiranya anda suka menonton televisyen atau bermain telefon pintar sebelum rehat pada waktu malam, mungkin inilah masanya untuk mematahkan kebiasaan. Sebenarnya, tabiat ini sebenarnya menyukarkan anda untuk tertidur. Ya, semakin kuat dengan peranti elektronik, semakin sukar untuk anda tertidur pada waktu malam.

Ini tentu saja berisiko mengurangkan kualiti tidur, sehingga anda mengalami berbagai gangguan tidur kerana anda tidak cukup tidur. Oleh itu, walaupun terasa selesa dan menarik, lebih baik menjauhkannya alat tidak dapat dilihat, sekurang-kurangnya sejam sebelum mula menutup mata anda.

Cahaya biru dari skrin alat, sebagai telefon pintar, tablet, ke komputer riba dapat menekan hormon melatonin, hormon yang bertanggungjawab mengatur tidur anda. Dengan mengurangkan penggunaannya, anda pasti akan tertidur dengan lebih mudah.

5. Kurangkan pengambilan kafein

Kafein adalah perangsang yang mudah anda temui dalam banyak jenis minuman: kopi, teh, dan minuman tenaga. Sebenarnya, tidak menjadi masalah sama ada anda peminat minuman berkafein dan mahu memakannya. Selain itu, minuman berkafein juga dipercayai dapat meningkatkan tenaga anda pada waktu siang.

Malangnya, minuman yang mengandungi perangsang ini bukan sahaja mempunyai kesan atau kesan yang baik, tetapi juga mempunyai kesan sampingan. Ternyata, pengambilan minuman seperti kopi, teh, dan minuman lain yang mengandungi kafein dapat mengurangkan jumlah jam dan juga kualiti.

Oleh itu, salah satu cara yang dapat membantu anda adalah dengan mengurangkan pengambilan minuman ini. Cuba, kali terakhir anda mengambil minuman ini adalah 5-6 jam sebelum tidur. Sebabnya, kesan perangsang kafein akan pudar setelah empat jam.

6. Mengatur diet

Nampaknya, diet juga mempunyai pengaruh. Untuk tidur dengan cepat, salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah mengamalkan diet yang sihat. Baru-baru ini, beberapa kajian menunjukkan bahawa jenis makanan dan nutrien tertentu dapat membuat anda cepat tertidur.

Sebilangan makanan dan nutrien ini adalah makanan yang kaya dengan triptofan, seperti kalkun, keju, dan ikan. Kemudian, ada juga makanan yang kaya dengan melatonin, seperti ceri, tomato, dan walnut. Tidak ketinggalan, karbohidrat seperti roti dan pasta juga dapat membantu anda tidur lebih cepat.

Jenis makanan lain untuk merawat insomnia adalah buah-buahan dan sayur-sayuran, serta biji-bijian yang mempunyai kandungan serat yang tinggi. Sebagai tambahan kepada makanan, nutrien seperti zink (zink) dan vitamin B juga dapat membantu anda tertidur dengan mudah.

7. Elakkan tekanan ketika sukar tidur

Cara seterusnya adalah mengurangkan pemikiran negatif, terutama yang berkaitan dengan kesukaran menutup mata anda. Anda mungkin terdedah kepada kegelisahan dan menyebabkan tekanan.

Sebenarnya, ia sebenarnya membuatkan anda lebih terjaga. Oleh itu, jika anda merasa tidak mengantuk walaupun anda sudah memasuki waktu untuk menutup mata, lebih baik anda mencuba melakukan aktiviti yang boleh membuatkan badan berasa sedikit letih. Contohnya, yoga atau senaman ringan sebelum tidur.

Tetap tenang dan jangan panik. Dengan menenangkan diri dan fikiran, anda mungkin akan tidur lebih cepat. Sebenarnya, terlalu banyak berfikir boleh membuat anda lebih tertekan dan bangun sepanjang malam.

8. Terapkan teknik tidur cepat

Teknik yang boleh anda lakukan adalah teknik 4-7-8. Fokus teknik ini sendiri adalah untuk menjadikan minda anda lebih santai dan tenang. Pakar percaya bahawa bernafas adalah senjata ampuh dalam menenangkan badan dan minda.

Tetapi ingat, jika anda tidak pernah melakukannya sebelumnya, mungkin tidak mudah pada kali pertama anda mencuba. Ini bermaksud, untuk mendapatkan faedah maksimum, anda perlu berlatih secara berterusan terlebih dahulu. Anda mungkin tidak akan langsung tertidur pada percubaan pertama atau kedua.

Namun, apabila badan anda terbiasa dengan kelonggaran seperti ini, lama-kelamaan sistem saraf anda akan terlatih untuk tertidur dengan cepat, bahkan dalam masa kurang dari satu minit. Perlu diingat, teknik ini bukan pengganti rawatan perubatan atau pil tidur yang telah ditetapkan oleh doktor untuk anda.

Recent Posts