Seberapa Berkesannya Madu untuk Asid Perut?

Apabila asid perut meningkat, penghidap sering mengalami gejala seperti membakar dada atau pedih ulu hati. Berita baiknya ialah minum madu dapat membantu mengurangkan gejala. Adakah betul?

Tinjauan refluks asid gastrik

Refluks asid adalah gangguan pencernaan di mana asid perut didorong ke dalam esofagus.

Asid gastrik adalah sebatian dari organ perut yang berfungsi membunuh kuman dan bakteria dari makanan, memecah protein, dan merangsang kerja organ lain seperti usus dan pankreas untuk mencerna nutrien.

Setiap hari, asid perut dihasilkan sebanyak 3-4 liter. Asid perut terdiri daripada kalium klorida, natrium klorida, dan asid hidroklorik.

Sebenarnya, asid perut menghakis sehingga boleh berisiko merosakkan lapisan pelindung perut. Walau bagaimanapun, perut manusia mempunyai lendir yang menutupi dinding sehingga perut tetap terlindung dari asid hidroklorik.

Apabila jumlah asid terlalu banyak, ini akan menyebabkan kerengsaan dan menjadikan asid perut kembali ke kerongkongan. Sekiranya ini berlaku, gejala asid perut akan berlaku seperti sakit dada, pedih ulu hati, sensasi terbakar (pedih ulu hati), sesak nafas.

Adakah benar bahawa madu boleh digunakan untuk mengurangkan asid perut?

Sumber: Reflux MD

Asid perut yang semakin meningkat sangat menyakitkan. Nasib baik, terdapat banyak kaedah rawatan atau ubat yang dapat digunakan untuk mengubatinya. Dalam kes ini, madu dikenali sebagai salah satu ubat gastrik semula jadi yang dapat membantu mengurangkan gejala.

Untuk menggunakannya, madu boleh diminum secara langsung atau dicampurkan ke dalam minuman sebagai pemanis teh atau larutan halia.

Madu sendiri sebenarnya telah digunakan selama ribuan tahun sebagai rawatan untuk pelbagai masalah kesihatan. Ini dipercayai disebabkan oleh adanya komponen dalam madu yang bersifat antibakteria.

Bahan makanan yang satu ini juga kaya dengan antioksidan yang dapat membantu melindungi tubuh dari kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas yang mencetuskan penyakit kronik.

Mengenai kesannya terhadap kesihatan pencernaan, sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 pernah menunjukkan keberkesanan madu dalam mengatasi refluks asid.

Kandungan antioksidan yang terkandung dalam madu dapat membasmi radikal bebas yang menyebabkan kerosakan pada sel-sel yang melapisi saluran pencernaan.

Madu berfungsi untuk meredakan gejala refluks asid dengan mencegah keradangan dan melapisi selaput lendir esofagus. Kesannya, madu akan mengurangkan sensasi terbakar yang biasanya dirasakan ketika asid perut naik.

Tambahan lain, madu boleh digunakan bersama-sama dengan bahan semula jadi lain yang juga diketahui dapat merawat asid perut secara semula jadi. Sebagai contoh, seperti yang telah disebutkan, madu boleh dicampurkan dengan jahe atau jus lemon.

Rawatan dengan madu tidak semestinya sesuai untuk semua orang

Memang, terdapat banyak kajian yang membuktikan madu dapat memberikan sejumlah manfaat untuk menjaga pencernaan yang sihat. Walau bagaimanapun, keberkesanan madu untuk asid perut masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk benar-benar membuktikan keberkesanannya.

Mungkin, madu mampu melindungi lapisan esofagus dari kesan kenaikan asid perut. Malangnya, kesan yang diberikan hanya sementara.

Sebabnya, madu mengandungi gula yang dapat meningkatkan kadar asid di dalam badan. Dengan kata lain, madu tidak dapat mengurangkan atau menghambat pengeluaran asid di dalam perut.

Selain itu, konsultasikan lagi penggunaan madu sebagai rawatan jika anda mengambil ubat lain, sedang mengandung, atau sedang menyusui.

Tidak apa-apa jika anda ingin mencuba madu untuk mengatasi gejala asid perut dengan meminum madu, selagi ia masih dimakan dengan dos hanya satu sudu teh.

Sekiranya simptom bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik.

Recent Posts