9 Cara Mudah Menghilangkan Henna |

Henna atau inai biasanya digunakan oleh wanita untuk mencantikkan kuku atau menjadi tatu sementara yang menghiasi kulit. Henna hanya bertahan 1-2 minggu. Namun, jika anda tidak mahu menunggu lama, anda boleh melakukan beberapa cara cepat untuk menghilangkan inai atau inai pada kulit atau kuku anda.

Cara berkesan untuk menghilangkan inai (kuku inai)

Tidak seperti cat kuku, yang mesti menggunakan cecair khas, anda boleh mengeluarkan inai atau inai kuku dengan beberapa cara mudah dari bahan-bahan yang mudah didapati di bawah.

1. Rendam dengan air garam

Cuba keluarkan inai dengan merendam bahagian badan yang dihiasi inai dengan garam. Anda boleh memilih antara dua jenis garam, iaitu garam Epsom atau garam meja, bergantung pada apa yang ada di dapur anda.

Natrium klorida yang terdapat dalam garam menyuburkan kulit dan membantu membuang sel-sel kulit mati.

Mulakan dengan menuangkan setengah cawan garam ke dalam tab mandi berisi air suam. Kemudian, rendam permukaan kulit yang terkena inai atau inai selama 20 minit.

2. Menggunakan gosok

Tidak hanya membuatnya lebih halus, scrub juga dapat digunakan untuk menghilangkan inai atau inai pada kulit. Agar kulit tidak jengkel kerana menggosok berterusan, cuba gunakan scrub yang mengandungi aprikot atau gula merah.

Jangan lupa menggunakan pelembap setelah menggunakan scrub agar kulit bebas dari kerengsaan dan kekeringan.

3. Minyak zaitun dan garam

Nah, petua lain yang baik untuk menghilangkan inai dari kulit adalah dengan mencampurkan 3-4 sudu garam dalam secawan minyak zaitun separuh. Anda boleh menggunakan cotton bud yang telah dioleskan dengan minyak zaitun.

Kemudian, sapukan pada kulit anda. Biarkan minyak meresap sebelum anda menggosok garam ke kulit anda dengan kain lembap.

4. Mencukur

Sekiranya inai diukir pada bahagian kulit, seperti lengan atau kaki, mencukurnya boleh menjadi kaedah alternatif untuk menghilangkan inai. Petua untuk mengangkat rambut pada kulit ini dilakukan untuk membantu pengelupasan kulit dan menghilangkan tatu sementara.

Gunakan krim pencukur atau pisau cukur bersih. Jangan lupa untuk menggunakan produk kulit pelembap selepas itu untuk mengurangkan kemungkinan kerengsaan kulit.

5. Sabun antibakteria

Kandungan alkohol dan biji-bijian kasar dalam sabun antibakteria juga berkesan untuk menghilangkan inai. Nah, gunakan sabun ini beberapa kali sehari.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa kaedah ini dapat mengeringkan kulit. Oleh itu, cubalah selalu menggunakan pelembap selepas digunakan.

6. Ubat Gigi

Tanpa diduga, ternyata barang yang sering terdapat di bilik mandi anda boleh menjadi kaedah ampuh untuk menghilangkan inai, iaitu ubat gigi.

Sapukan ubat gigi yang mencukupi yang mengandungi bahan pemutih pada kulit anda. Biarkan sehingga kering sebentar, kemudian gunakan berus gigi lama untuk menggosoknya dengan lembut.

7. Baking soda dan lemon

Kajian menunjukkan bahawa air lemon dapat memutihkan kulit. Nah, air lemon dan baking soda sebenarnya boleh menjadi salah satu kaedah anda untuk menghilangkan kuku inai. Lihat langkah-langkah untuk menggunakannya di bawah.

  • Ambil secawan air suam, 1 sudu besar baking soda, dan 2 sudu teh jus lemon.
  • Campurkan ketiga-tiganya dan sapukan pada kulit anda dengan menggunakan kapas.
  • Biarkan merendam dan ulangi prosedur sehingga inai mulai pudar.

8. Air misel

Selain membersihkan alat solek, ternyata air misel juga dapat digunakan untuk menghilangkan inai. Kandungan dalam alat penghilang solek ini dapat memudarkan warna inai pada kulit kita.

Selain itu, kaedah ini juga melembutkan kawasan wajah anda. Gunakan kain lap yang direndam dalam air misel pada kulit anda. Jangan lupa gosokkannya sehingga sisa-sisa pewarna itu dapat diangkat.

9. Perapi rambut

Fungsi perapi rambut adalah melembapkan rambut dan membersihkan kulit kepala. Namun, produk yang satu ini juga dapat digunakan sebagai alternatif untuk membersihkan inai.

Sapukan perapi rambut ke kawasan yang diingini dan tunggu sehingga meresap. Akhirnya, bilas dengan air suam hingga bersih.

Recent Posts