8 Cara Mengecilkan Payudara Wanita Dengan Cepat dan dengan Risiko Minimum |

Walaupun anda mempunyai payudara yang besar, anda mungkin merasa kesal kerana payudara anda terlalu besar. Ukuran payudara ini boleh menyebabkan sakit leher, bahu, dan belakang. Sebenarnya, badan anda mungkin akan dibebani oleh berat payudara anda. Nah, sebagai jalan penyelesaian, anda boleh mencuba beberapa cara untuk mengurangkan payudara melalui artikel berikut. Dengar, ayuh!

Mengapa sebilangan wanita mempunyai payudara besar?

Melancarkan laman web National Breast Cancer Foundation, payudara wanita terbentuk dari tisu adiposa yang mengandungi tisu lemak dan kelenjar iaitu kelenjar susu ibu.

Perubahan pada tisu ini boleh mempengaruhi ukuran payudara. Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan kedua-dua rangkaian membesar.

Ini termasuk kenaikan berat badan, kesan sampingan ubat-ubatan, perubahan hormon semasa haid, kehamilan, atau penyusuan.

Apabila lemak dalam tisu adiposa dikurangkan, ukuran payudara anda secara automatik akan menyusut.

Nah, cara mengurangkan lemak dalam tisu adiposa adalah dengan mengurangkan berat badan dan mengekalkan keseimbangan hormon.

Namun, sebaliknya, sebilangan wanita dilahirkan dengan payudara besar kerana keturunan.

Sekiranya ibu anda pernah mempunyai payudara besar ketika dia masih muda, bahkan sebelum dia hamil dan menyusu, ini kemungkinan besar anda juga mempunyai payudara besar.

Cara mengurangkan payudara dengan cepat dan selamat

Selain mempertimbangkan bagaimana mengecilkan payudara dengan cepat, perhatikan faktor keselamatan. Elakkan melakukan cara ceroboh untuk mengecilkan payudara wanita.

Inilah kaedah selamat untuk mengurangkan payudara yang boleh anda cuba.

1. Bersenam secara berkala

Payudara kebanyakannya terdiri daripada tisu berlemak.

Nah, melakukan senaman yang betul dapat membantu membakar lemak di dada sambil menguatkan otot di bawah payudara untuk menjadikannya lebih kecil.

Pilihan sukan yang boleh anda cuba ialah lari, berbasikal, gimnastik, dan latihan kekuatan seperti push-up.

Ini bertujuan untuk melatih otot-otot dada sehingga payudara menjadi lebih pekat dan mengecut.

Untuk mendapatkan hasil yang optimum, anda disarankan untuk bersenam selama 30 minit dengan kekerapan 4 kali seminggu.

Melakukan senaman secara teratur boleh menjadi cara yang selamat untuk mengurangkan ukuran payudara.

2. Melakukan gerakan yoga

Selain bersenam, cara lain yang boleh anda cuba ialah yoga. Memetik halaman Women Fitness, beberapa asana yoga dapat membantu anda mengurangkan payudara dengan cepat.

Beberapa pose yoga yang disyorkan adalah: Surya namaskar (salam matahari), pose jambatan, pose setengah bulan, pose doa , dan tekan dinding .

Minta instruktur yoga untuk menolong anda melakukan pergerakan yang betul.

3. Makan makanan yang sihat

Selain aktiviti fizikal seperti sukan dan yoga, anda perlu mengatur diet yang sihat untuk membantu mengurangkan ukuran payudara.

Mulailah mengurangkan makanan berlemak dan berminyak, kemudian gantikan dengan makanan yang sangat berkhasiat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar.

Diet yang sihat dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama dan mengehadkan keinginan makanan ringan makanan berkalori tinggi.

Makan makanan berkalori tinggi dapat meningkatkan simpanan lemak. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan payudara lebih besar.

4. Menurunkan berat badan

Walaupun tidak benar untuk semua wanita, kelebihan berat badan juga dapat meningkatkan ukuran payudara.

Oleh itu, menjalani diet untuk menurunkan berat badan juga boleh menjadi cara untuk mengurangkan payudara wanita dengan selamat.

Walau bagaimanapun, sebelum memulakan diet, anda harus berjumpa doktor atau pakar pemakanan yang dipercayai terlebih dahulu.

Tujuannya adalah untuk mendapatkan cadangan diet terbaik jika diperlukan.

5. Berhenti menggunakan pil perancang

Estrogen adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam pengembangan tisu payudara.

Sebilangan orang yang mempunyai masalah ketidakseimbangan hormon berisiko untuk pembesaran payudara.

Ketidakseimbangan hormon boleh berlaku sebagai kesan sampingan penggunaan kontraseptif hormon jangka panjang, seperti pil kawalan kelahiran.

Untuk mengecilkan payudara, cuba berhenti mengambil ubat ini. Tetapi sebelum itu, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

6. Menukar coli

Bra tidak mampu mengurangkan ukuran payudara wanita secara kekal. Namun, memakai coli yang betul, seperti bra minimizer , boleh menjadikan payudara anda kelihatan lebih kecil.

Minimumkan coli adalah sejenis coli yang dapat menjadikan bentuk payudara kelihatan lebih rata dan lebih tinggi di bahagian dada dan menjaga payudara agar tidak kendur.

Sebilangan bra minimizer juga menawarkan tali coli yang besar sehingga dapat mengurangkan sakit belakang dan leher.

Menggunakan coli yang sesuai dengan payudara besar dapat menjadikan anda lebih selesa, yakin diri, dan mengurangkan sakit belakang dan leher.

7. Mengikat dada

Sekiranya anda sukar untuk dicari bra minimizer , pengikat dada boleh menjadi kaedah alternatif untuk mengurangkan payudara yang boleh anda cuba.

Cara menggunakannya adalah serupa dengan pembalut bayi, iaitu dengan membungkus pengikat kain di sekitar payudara sehingga dada kelihatan lebih rata.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan kesihatan yang perlu diperhatikan kerana: dada ikatan.

Membalut kain yang ketat di dada boleh menyekat anda dan membatasi jumlah udara yang memasuki paru-paru anda.

Di samping itu, terdapat juga risiko sakit belakang dan perubahan bentuk vertebra jika anda menggunakannya dalam jangka masa yang lama.

Sebaliknya, pembalut yang terlalu ketat juga boleh merengsakan kulit.

Oleh itu, fahami risikonya sebelum mencuba kaedah ini dan anda harus meminta nasihat doktor terlebih dahulu.

8. Pembedahan pengurangan payudara

Sekiranya pelbagai petua di atas tidak memberikan hasil yang memuaskan, pembedahan mamoplasti boleh menjadi pilihan cara lain untuk mengurangkan payudara dengan cepat dan berkesan.

Melalui pembedahan ini, doktor akan membedah payudara anda dan membuang lebihan tisu lemak dan kulit dari payudara.

Anda boleh memilih kaedah ini jika anda mengalami keluhan kesihatan yang tidak tertanggung kerana ukuran payudara yang terlalu besar, seperti sakit belakang yang teruk dan sesak nafas.

Di samping itu, pembedahan pengurangan payudara dapat membantu meningkatkan aktiviti seksual anda.

Menurut kajian dari Jurnal Pembedahan Plastik, Rekonstruktif & Estetik , wanita yang mempunyai payudara kecil mempunyai puting yang lebih sensitif terhadap rangsangan.

Namun, sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan untuk mengurangkan ukuran payudara, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar bedah plastik yang berpengalaman dan bertauliah.

Recent Posts