7 Punca Mulut Pahit Yang Perlu Anda Ketahui •

Lidah dan bahagian mulut yang lain dilengkapi dengan reseptor yang dapat mengenali rasa manis, masin, masam, atau pahit. Adakah anda pernah merasakan rasa pahit di mulut anda, walaupun anda tidak sakit? Apabila anda mengalaminya, anda mungkin sukar makan dan agak risau. Ayuh, ketahui pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan mulut berikut berasa pahit.

Mengapa mulut anda terasa pahit?

Sebilangan orang mempunyai kepekaan yang lebih besar terhadap rasa pahit daripada yang lain. Punca rasa pahit ini di mulut boleh berlaku kerana orang itu lebih sensitif terhadap sebatian pahit yang disebut phenylthiocarbamide atau PTC.

Secara umum, istilah perubatan untuk gangguan mulut yang menyebabkan perubahan dalam persepsi rasa disebut disgeusia . Dipetik dari Persatuan Perubatan Mulut Eropah, disgeusia adalah sensasi rasa yang tidak menyenangkan dan berubah di mulut yang boleh berlaku dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Seseorang yang berpengalaman disgeusia Anda boleh mempunyai rasa masam di mulut anda, rasa manis di mulut anda, rasa logam, atau rasa pahit. Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan keadaan ini, jadi penting bagi anda untuk mengetahui penyebabnya untuk mencari jalan keluar dan cara yang tepat untuk menanganinya.

Pelbagai keadaan yang menyebabkan mulut pahit

Michael Rabovsky, MD, seorang doktor perubatan keluarga dari Klinik Cleveland menjelaskan bahawa anda tidak perlu terlalu risau jika timbulnya rasa pahit di mulut tidak bertepatan dengan gejala penyakit yang lain. Umumnya ini adalah kesan sementara yang berlaku kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu atau terapi perubatan.

Gangguan mulut ini juga boleh berlaku jika anda mengalami jangkitan mulut, seperti gigi dan gusi pada keadaan kesihatan yang lain, seperti gangguan asid perut atau kehamilan.

Untuk tinjauan yang lebih lengkap, beberapa penyebab mulut anda terasa pahit, mulai dari masalah kecil hingga gejala penyakit yang perlu anda ketahui seperti berikut.

1. Keadaan kebersihan gigi

Kekurangan menjaga kebersihan gigi boleh menjadi salah satu faktor utama penyebab keadaan ini. Sekiranya anda malas menggosok gigi dengan kerap, ini bermakna anda telah membuat bakteria dan kuman terkumpul di rongga mulut dan gigi.

Satu perkara yang perlu anda ketahui, rongga mulut adalah inkubator steril, hangat, dan lembap yang mengandungi bahan yang sesuai untuk pertumbuhan mikroba. Sudah tentu bukan hanya mikroba yang baik, tetapi juga mikroorganisma yang boleh menyebabkan bau mulut.

Sekiranya anda tidak menggosok gigi dengan kerap, bakteria dan kuman dapat berkumpul di rongga mulut anda dan akhirnya menyebabkan mulut anda terasa pahit. Lebih-lebih lagi, ini juga boleh berkembang menjadi plak gigi untuk masalah gingivitis (gingivitis).

2. Mulut kering

Mulut kering (xerostomia) boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia atau jantina. Mulut kering adalah keadaan yang berlaku apabila mulut anda terasa sangat kering kerana kelenjar air liur tidak dapat menghasilkan air liur yang mencukupi.

Mulut kering yang menyebabkan sensasi pahit dapat terjadi setelah rawatan perubatan tertentu, seperti kesan sampingan dari rawatan barah, seperti kemoterapi atau terapi radiasi. Gejala gangguan autoimun, seperti sindrom Sjogren juga boleh menyebabkan mata dan mulut kering.

Penuaan dan tabiat buruk, seperti merokok dan minum alkohol juga dapat meningkatkan risiko terkena mulut kering. Sekiranya mulut kering tidak dapat diselesaikan dengan cepat, ini dapat meningkatkan risiko kerosakan gigi terhadap jangkitan kulat.

3. Sindrom mulut terbakar

Sindrom mulut terbakar, seperti namanya boleh menyebabkan sensasi terbakar dan terbakar di sebahagian atau seluruh rongga mulut. Seseorang yang menderita keadaan ini juga mungkin mengalami penurunan fungsi deria rasa atau rasa pahit di mulut.

Lelaki dan wanita dari semua peringkat umur boleh mengalami sindrom mulut terbakar. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita yang memasuki fasa menopaus. Selain itu, masalah kesihatan ini juga boleh disebabkan oleh kerosakan saraf di mulut, diabetes mellitus, atau menjalani terapi barah.

4. Gangguan asid perut

Mulut pahit juga berkait rapat dengan loya dan muntah (refluks). Keadaan ini berlaku biasanya kerana dipicu oleh asid perut yang naik atau juga dikenali sebagai penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Penyebab utama penyakit refluks asid gastrik adalah pengambilan makanan yang berlebihan, pengambilan makanan pedas, pengambilan makanan pada waktu yang salah, dan faktor tekanan. Refluks asid juga biasanya disertai dengan mulut yang berbau busuk.

5. Hormon semasa mengandung

Ini biasanya berlaku pada seorang wanita, terutama ketika dia hamil. Peningkatan atau penurunan kadar hormon estrogen tidak seimbang adalah penyebab perubahan rasa mulut yang berubah menjadi pahit. Ini juga biasanya berlaku pada wanita yang mengalami kitaran haid.

Pada wanita hamil, sakit pagi juga boleh menjadi penyebabnya. Sakit pagi adalah keadaan ketika tubuh wanita masih menyesuaikan diri dengan perubahan dalam tubuhnya.

Biasanya wanita hamil akan mengalami loya dan muntah sebagai gejala sakit pagi . Selebihnya muntah ini akan berkumpul di rongga mulut sehingga mengumpul bakteria. Inilah yang menyebabkan mulut terasa pahit, yang mana dehidrasi juga dapat memperburuk keadaan pada wanita hamil.

6. Kekurangan vitamin dan mineral

Tubuh anda sangat memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi. Selain menjaga kesihatan secara keseluruhan, anda juga memerlukan vitamin dan mineral untuk semua organ dan struktur badan untuk menjalankan fungsinya masing-masing.

Kekurangan pengambilan vitamin B12 dan zink akan menyebabkan mulut berbau busuk dan menyebabkan rasa menjadi pahit. Menambah pengambilan suplemen secara amnya dapat mengatasi keadaan ini.

7. Kesan sampingan ubat

Sekiranya anda mengambil ubat atau suplemen tertentu, kemungkinan besar ini adalah penyebab rasa pahit anda di mulut anda. Keadaan mulut yang pahit kerana kesan sampingan ubat biasanya hanya sementara.

Beberapa jenis ubat dan makanan tambahan yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah seperti berikut.

 • Inhibitor enzim penukaran angiotensin (Inhibitor ACE), seperti lisinopril atau captopril.
 • Antibiotik, seperti amoksisilin, klaritromisin, dan metronidazol.
 • Ubat diuretik, seperti asetazolamida dan hidroklorotiazida.
 • Ubat kemo, seperti cisplatin atau carboplatin.
 • Vitamin dan makanan tambahan yang mengandungi zink, kromium, dan tembaga.

Apa yang harus anda lakukan apabila mulut anda terasa pahit?

Untuk menghilangkan gangguan mulut ini pada dasarnya adalah untuk merawat keadaan yang mendasari. Sebelum berjumpa doktor, anda boleh melakukan perkara yang boleh melegakan ketidakselesaan ini di rongga mulut.

Beberapa ubat rumah yang dapat menghilangkan rasa pahit di mulut anda, seperti:

 • melakukan rawatan gigi dan mulut secara berkala,
 • mengunyah permen karet bebas gula untuk merangsang pengeluaran air liur,
 • minum banyak air,
 • mengelakkan makanan berminyak atau pedas yang mencetuskan refluks asid
 • mengurangkan atau berhenti merokok dan minum alkohol, dan
 • bilas mulut dengan larutan air garam atau serbuk penaik .

Sekiranya anda mengalami rasa pahit ini di mulut untuk masa yang lama dan gejala lain berlaku, segera berjumpa doktor. Seterusnya, doktor akan membuat diagnosis untuk menentukan jenis rawatan yang sesuai.

Recent Posts