Fungsi hati adalah untuk membuang toksin badan, tetapi nampaknya bukan hanya itu

Hati adalah organ terbesar dalam sistem pencernaan yang mempunyai banyak fungsi. Juga dikenali sebagai hati, organ ini tidak hanya membantu proses pencernaan, tetapi juga berperanan dalam sistem peredaran darah dan pelbagai mekanisme lain di dalam badan anda.

Tidak seperti perut dan usus yang merupakan bahagian saluran pencernaan, hati adalah organ tambahan atau tambahan. Dalam proses pencernaan, hati juga berfungsi dengan sistem lain seperti pundi hempedu, saraf, saluran limfa, usus, dan banyak lagi.

Inilah struktur, fungsi, dan pelbagai maklumat mengenai hati dalam sistem pencernaan anda.

Kedudukan dan struktur jantung dalam tubuh manusia

Hati terletak di rongga perut kanan atas. Organ ini betul-betul di bawah diafragma dan memenuhi sebahagian besar ruang di bawah tulang rusuk. Kerana ukurannya yang besar, hati juga menempati sejumlah kecil ruang di perut kiri atas.

Di bahagian bawah hati, terdapat organ hijau kecil yang tidak lain adalah pundi hempedu. Salah satu fungsi hati adalah membentuk hempedu. Beg ini akan menahan hempedu sebelum digunakan dalam proses pencernaan.

Untuk memahami anatomi hati, anda perlu mengetahui bahagiannya terlebih dahulu. Hati terdiri daripada bahagian yang disebut lobus, beberapa tisu penghubung, dan saluran vaskular. Berikut adalah pelbagai komponen yang membentuk jantung.

1. Lobe (celah)

Hati terdiri daripada dua lobus utama. Walau bagaimanapun, anda juga dapat melihat hemisfera lain jika anda melihat bahagian belakang organ ini. Lubang hati sebenarnya boleh dibahagikan lagi kepada bahagian yang lebih kecil, tetapi inilah yang perlu anda ketahui.

 • Lobus kanan: hemisfera kanan terbesar hati, kira-kira enam kali ukuran lobus kiri.
 • Lobus kiri: hemisfera kiri hati yang jauh lebih kecil daripada lobus kanan.
 • Caudatus lobus: hemisfera atas yang hanya dapat dilihat dari belakang.
 • Quadratus lobus: bahagian bawah hati yang hanya dapat dilihat dari belakang.

2. Memisahkan tisu penghubung (ligamen)

Hati ditutupi oleh lapisan tisu penghubung yang disebut kapsul Glisson. Tisu penghubung di hati kemudian juga berkembang menjadi beberapa jenis ligamen dengan fungsi sebagai penghalang antara satu lobus dan yang lain.

Berikut adalah pelbagai tisu penghubung yang terdapat di hati.

 • Ligamen Falciform. Tisu berbentuk sabit ini melekat di bahagian depan hati dan secara semula jadi memisahkan lobus kanan dan kiri.
 • Ligamen koronari. Tisu ini melekat pada bahagian atas ke bawah hati yang bersempadan dengan diafragma untuk membentuk segitiga.
 • Ligamen segitiga. Tisu ini terbahagi kepada ligamen kanan yang membelah lobus kanan hati, dan ligamen kiri yang membelah lobus kiri hati.
 • Omentum kurang. Tisu ini melekat pada bahagian bawah hati yang bersempadan dengan perut dan usus besar.

3. Sistem vaskular jantung

Hati menyimpan kira-kira 473 mL darah pada satu masa. Jumlah ini kira-kira bersamaan dengan 13% bekalan darah di badan anda. Darah yang mengalir ke hati terutama berasal dari dua sumber, iaitu:

 • darah kaya oksigen dari arteri hati, dan
 • darah kaya nutrien dari urat hati.

Apabila diperhatikan di bawah mikroskop, anda akan melihat bahawa sel-sel hati membentuk ratusan unit kecil yang disebut lobula. Semua saluran yang memasuki dan meninggalkan hati anda disambungkan ke lobula ini untuk berinteraksi dengan sel hati.

Sel hati menghasilkan bahan utama yang membentuk hempedu. Salah satu fungsi utama saluran hati adalah mengalirkan hempedu ke pundi hempedu. Selain itu, hempedu juga disalurkan ke usus untuk proses pencernaan.

4. Hati sistem saraf

Fungsi hati dikendalikan oleh sistem saraf yang dikenali sebagai plexus hepatik. Sistem saraf ini memasuki hati dan ranting di dalamnya melalui jalur yang sama dengan saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien.

Fungsi hati dalam sistem pencernaan manusia

Melancarkan laman Johns Hopkins Medicine, para saintis telah menemui sekurang-kurangnya 500 fungsi hati yang penting untuk tubuh. Walau bagaimanapun, fungsi utama organ yang paling terkenal adalah membantu pencernaan, memecah sel darah merah, dan detoksifikasi.

Semua darah yang keluar dari perut dan usus akan mengalir ke hati. Hati kemudian memproses darah yang masuk dengan memecahnya, menyeimbangkan kadar bahan kimia di dalamnya, dan memecah kandungan ubat yang dibawa oleh darah dari perut.

Dari beratus-ratus fungsi hati yang diketahui, berikut adalah beberapa yang paling biasa.

1. Menghasilkan hempedu

Bile adalah cecair penting yang dihasilkan oleh sel hati. Komposisi utamanya adalah air, garam hempedu, asid hempedu, pigmen empedu, dan bilirubin. Selain itu, terdapat juga kandungan kolesterol, fosfolipid, dan elektrolit mineral.

Fungsi hempedu dalam sistem pencernaan adalah mengubah lemak di usus kecil menjadi gumpalan kecil yang lebih mudah dicerna. Namun, sebelum menjalankan fungsinya, hempedu akan disimpan di pundi hempedu terlebih dahulu.

Sementara itu, bahan asas hempedu yang tidak digunakan dalam proses pencernaan akan ditukar menjadi asid hempedu oleh bakteria usus. Asid hempedu kemudian dihantar kembali ke hati untuk digunakan dalam proses pencernaan berikutnya.

2. Memproses bahan kimia yang anda gunakan

Fungsi hati lain yang penting adalah membersihkan darah dari ubat-ubatan, bahan kimia, alkohol, dan pelbagai bahan yang berpotensi toksik. Hati melakukan fungsi ini dengan menukar bahan kimia menjadi molekul larut dalam air.

Selain itu, hati juga mengubah amonia toksik menjadi urea untuk dikeluarkan dalam air kencing. Keupayaan hati untuk memproses bahan kimia dapat dipengaruhi oleh usia, jantina, hati dan kesihatan buah pinggang, serta faktor genetik yang anda miliki.

3. Mengubah semula sel darah merah lama

Sel darah merah di dalam badan anda mempunyai jangka hayat sekitar 100-120. Selepas itu, sel darah merah yang lama akan diubahsuai dalam sel hati. Sel darah merah yang telah diperbaiki kemudian akan berubah menjadi biliverdin.

Biliverdin kemudian bercampur dengan bahan lain sehingga berubah menjadi bahan lain yang disebut bilirubin. Bilirubin kemudian disalurkan ke dalam darah, disaring oleh buah pinggang, dan dikeluarkan dalam air kencing. Bahan inilah yang menjadikan air kencing kelihatan berwarna kuning.

4. Mengatur pelbagai mekanisme dalam darah

Selain memecah sel darah merah, hati juga menghasilkan protein yang membantu pembekuan darah dan mengangkut oksigen. Organ ini dapat menyimpan zat besi yang diproses dari hemoglobin, protein khas yang mengikat oksigen ke sel darah merah.

5. Menjimatkan simpanan tenaga

Dalam pencernaan karbohidrat, hati berfungsi untuk menstabilkan kadar glukosa (gula darah). Apabila gula darah anda tinggi, misalnya setelah makan, hati akan menyaring gula dari darah dan menyimpannya sebagai simpanan tenaga dalam bentuk glikogen.

Setelah kadar gula darah anda turun, hati akan memecah simpanan tenaga yang ada. Glikogen tersimpan anda dipecah menjadi glukosa, kemudian dilepaskan kembali ke aliran darah. Sekiranya perlu, hati juga akan melepaskan beberapa vitamin dan mineral.

Apabila kadar gula dalam darah sangat rendah, tubuh anda akan mengambil simpanan tenaga dari lemak. Sekali lagi, hati anda mempunyai fungsi mengubah lemak menjadi tenaga pengganti gula.

6. Fungsi lain

Berikut adalah pelbagai fungsi hati lain untuk badan anda.

 • Menghasilkan kolesterol dan protein khas untuk membawa lemak ke seluruh badan.
 • Mengatur jumlah asid amino dalam darah, yang kemudian menjadi pelopor protein yang membentuk tubuh.
 • Mencegah jangkitan dengan membentuk faktor imun dan membuang bakteria dalam darah.

Setelah sampai ke hati, zat-zat yang masuk ke dalam tubuh diproses, disimpan, diubah, dimurnikan, dan kembali ke darah atau dibebaskan ke dalam usus. Bahan yang dihantar ke usus akan digunakan dalam proses pencernaan.

Dengan cara ini, hati dapat membersihkan darah alkohol dan mengelakkan produk sampingan dari kerosakan ubat. Darah kemudian akan disaring oleh ginjal dan bahan yang tidak berguna dapat dikeluarkan dari badan melalui air kencing.

Makanan dan minuman yang mengekalkan fungsi hati

Anda dapat mengekalkan fungsi hati dengan mengikuti diet yang sihat untuk organ ini. Sebabnya ialah makanan dan minuman yang sihat akan memberikan nutrien yang diperlukan untuk mengekalkan prestasi hati yang optimum.

Berikut adalah makanan dan minuman yang perlu anda makan.

1. Air

Kira-kira 60% berat badan anda adalah air. Hati anda juga memerlukan pengambilan air untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya anda tidak mendapat cukup air, hati biasanya merupakan organ pertama yang paling banyak terkena.

Apabila badan kekurangan air, toksin akan menetap di dalam badan anda. Dalam keadaan seperti ini, biasanya terdapat ciri-ciri seperti warna air kencing pekat. Jadi, memenuhi keperluan cecair anda dengan minum sekurang-kurangnya dua liter air setiap hari.

2. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran yang baik untuk fungsi hati termasuk brokoli, kubis, kembang kol, bok choy dan daikon. Sayuran ini mengandungi flavonoid, karotenoid, dan sulforaphane. Bahan semula jadi ini dapat membantu fungsi hati, meneutralkan bahan kimia, racun perosak, dan ubat-ubatan.

Ada juga sayur-sayuran berdaun lain seperti kangkung, pucuk Brussels, dan kembang kol yang kaya dengan belerang. Bahan kimia ini terkenal dengan kebolehan menyahtoksin seperti yang dilakukan oleh hati manusia.

3. Tumbuhan laut

Tumbuhan laut yang bermanfaat untuk fungsi hati dikenali sebagai alga. Jenis alga yang boleh anda gunakan termasuk nori, kombu, wakame, dan banyak lagi. Tumbuhan laut ini membantu hati dalam mencegah logam daripada diserap oleh badan anda.

4. Kacang dan oatmeal

Makanan kaya serat seperti oatmeal dapat membantu mengurangkan lemak badan. Ini dapat mengurangkan risiko terkena penyakit hati. Kacang, yang kaya dengan vitamin E, juga dapat melindungi hati anda dari penyakit hati berlemak.

5. Buah-buahan

Buah-buahan, terutama strawberi, raspberi, dan kranberi mengandungi antosianin dan polifenol yang terbukti dapat menghalang perkembangan sel barah hati. Selain itu, mereka juga kaya dengan antioksidan dan dapat merawat masalah jerawat dan penuaan.

6. Makanan yang ditapai

Makanan yang diperam seperti kimchi, acar, dan yogurt dapat menambah bakteria usus yang membantu pencernaan. Sebatian kimia yang terdapat dalam makanan fermentasi juga telah dipecah sehingga mudah dicerna oleh orang yang menderita penyakit hati.

7. Lemak sihat

Lemak memberi tubuh rizab tenaga untuk aktiviti, termasuk menjalankan fungsi hati. Walaupun begitu, tidak semua jenis lemak baik untuk tubuh anda. Anda masih perlu mengehadkan pengambilan lemak tepu atau lemak trans dalam makanan yang diproses.

Sebaliknya, lemak sihat yang terdapat dalam makanan semula jadi seperti minyak zaitun, alpukat, biji-bijian, dan ikan berlemak dinilai lebih baik. Ini kerana jenis lemak yang terkandung dalam ramuan ini adalah lemak tak jenuh.

8. Rempah

Pengambilan rempah adalah cara termurah untuk memiliki jantung yang sihat. Bahan-bahan ini membantu fungsi hati kerana kaya dengan bahan detoksifikasi semula jadi, anti-radang, antivirus, dan antibakteria.

Hati penting bukan sahaja untuk sistem pencernaan, tetapi juga untuk sistem lain di dalam badan anda. Anatomi organ ini terbahagi kepada beberapa lobus yang dipisahkan oleh tisu penghubung. Di setiap lobus, terdapat saluran darah dan saraf.

Fungsi utama hati termasuk menghasilkan hempedu, membuang bahan toksik dari tubuh, dan merombak sel darah merah. Anda dapat mengekalkan hati yang sihat dengan menjalani gaya hidup sihat dan makan makanan yang baik untuk organ ini.

Recent Posts