13 Kaedah Unik dan Sederhana untuk Meringankan Tekanan •

uStress tidak pernah keluar dari hidup anda. Bermula dari masalah di tempat kerja, pergaduhan dengan rakan, masalah rumah tangga, hingga bil yang harus anda bayar. Tetapi, anda tidak perlu risau. Walaupun tekanan mengikuti anda ke mana sahaja anda pergi, anda dapat menjalani kehidupan tanpa tekanan. Bagaimana untuk? Mari kita lihat pelbagai cara unik untuk menghilangkan tekanan di bawah.

Kesan tekanan pada kehidupan anda

Sebenarnya tekanan tidak selalu berorientasi buruk dalam hidup anda. Kewujudan tekanan mendasari semua tindakan yang anda lakukan. Tanpa tekanan, anda tidak perlu risau untuk melakukan ini dan itu. Malangnya, tidak semua orang tahu bagaimana menangani dan menangani tekanan dengan baik, yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Tekanan yang tidak terkawal dalam jangka panjang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau kemurungan. Selain itu, tekanan juga boleh menyebabkan pelbagai gangguan, seperti sakit kepala, penurunan selera makan atau kehilangan selera makan makan malam, sakit otot, insomnia, dan sukar menumpukan perhatian.

Kaedah unik untuk menghilangkan tekanan

Tekanan yang tidak dapat anda hadapi boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal dan mental anda. Agar hidup anda bebas dari tekanan, anda boleh mengikuti beberapa cara unik untuk menghilangkan tekanan di bawah.

1. Pakai senyum palsu

Walaupun ini mungkin terdengar agak memaksa, cadangan ini mungkin cukup baik untuk menghilangkan tekanan dan telah dibuktikan oleh kajian tahun 2012 dalam Sains Psikologi.

Mengenakan senyuman Dunchene - jenis senyuman lebar yang menarik otot wajah di sekitar mata - walaupun anda memalsukannya, sebenarnya dapat meningkatkan mood anda. Sudah tentu ini dapat membantu anda mengurangkan tekanan ketika keadaan di sekitarnya membuat anda merasa terharu. Bagaimana ia boleh berlaku?

Senyum secara meluas menghasilkan perubahan dalam aktiviti otak yang dikaitkan dengan mood yang lebih bahagia. Walaupun senyuman anda palsu, jika anda melakukannya di khalayak ramai, ia akan meningkatkan mood orang di sekeliling anda. Membina persekitaran yang baik, pasti akan menjadikan anda lebih baik, bukan?

2. Haiwan peliharaan kucing atau anjing

Salah satu sebab mengapa anjing atau kucing dijadikan haiwan terapi adalah kerana mereka dapat memenuhi keperluan asas manusia, iaitu untuk menyatakan kasih sayang.

Membelai, memeluk, atau menyentuh haiwan penyayang dengan cepat dapat meningkatkan kadar serotonin dan dopamin. Kedua-dua hormon ini berguna untuk tubuh menenangkan fikiran dan otot. Dengan cara ini, anda akan menjadi lebih santai dan tekanan akan hilang.

Ditemani oleh haiwan kesayangan, ia dapat meredakan perasaan kesepian yang anda rasakan. Sebagai contoh anjing, haiwan ini merupakan rangsangan yang baik untuk membantu anda memulakan senaman yang sihat, yang sebenarnya dapat meningkatkan mood, menekan kemurungan, dan menurunkan tekanan darah.

Selain itu, anjing yang dikenali sebagai rakan manusia juga dapat memahami banyak perkataan yang kita gunakan. Namun, mereka lebih pandai mentafsirkan nada suara, bahasa, dan gerak isyarat. Anjing juga dapat melihat jauh ke dalam hati anda untuk mengukur keadaan emosi anda dan cuba memahami apa yang anda fikirkan dan rasakan.

3. Berenang atau mandi air suam di dalam tab mandi

Satu kajian Sweden yang diterbitkan dalam International Journal of Stress Management mendapati bahawa terapung di air mencetuskan tindak balas relaksasi badan, yang membantu menekan tahap hormon stres. Penyelidikan menunjukkan bahawa berenang mengurangkan ketegangan dan tekanan pada kanak-kanak berumur 11 hingga 13 tahun.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke kolam renang, berendam di dalam tab mandi, disertai dengan lilin aromaterapi dan muzik lembut. Anda juga boleh merendam kaki anda dengan air suam yang dibumbui dengan minyak rempah atau aromaterapi.

Penggunaan aromaterapi boleh menjadi kaedah yang unik dan sederhana untuk menghilangkan tekanan. Aroma tertentu, seperti lavender, secara konsisten ditunjukkan untuk mengurangkan tahap tekanan.

4. Lakukan tarian

Sumber: Annarbory ​​MC

Pada hari-hari yang sukar, berehat secara mental dan fizikal dengan tarian spontan boleh menjadi penyelamat dari mood yang tidak baik. Cuba mainkan lagu kegemaran anda dan lakukan gerakan tarian.

Menggerakkan badan anda sambil menyanyi mengikut rentak adalah cara yang unik dan sederhana untuk menghilangkan tekanan. Kerana hati anda akan lebih bahagia dan fikiran anda akan terganggu dari semua masalah. Selepas itu, otak anda lebih fokus dan dapat berfikir dengan jelas untuk mencari jalan keluar untuk masalah yang anda hadapi.

5. Doodling di atas kertas

Lukisan, penulisan, bahkan coretan yang tidak bermakna pada sekeping kertas boleh menjadi kaedah yang unik tetapi mudah bagi anda untuk menghilangkan tekanan. Nah, inilah yang menjadi trend di kalangan remaja dan orang dewasa, yang umumnya dikenali sebagai coretan.

Doodle melukis atau coretan di atas kertas boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menenangkan fikiran yang huru-hara dalam keadaan tertekan dan menghilangkan kegelisahan.

Bahan yang anda perlukan cukup mudah, iaitu pen dan sehelai kertas. Anda boleh melakukan aktiviti ini apabila anda bosan terjebak dalam perjumpaan mingguan, bercakap di telefon, atau ketika menggosok gigi kerana merasa cemas.

Sebenarnya, anda boleh mendapatkan buku khas untuk coretan di kedai buku, maka anda hanya memperindahnya dengan pensil berwarna, krayon, atau penanda. Aktiviti ini bukan sahaja dapat mengurangkan ketegangan tetapi juga meningkatkan daya tumpuan dan kreativiti.

6. Minum jus oren sejuk

Jus oren bukan sahaja enak dan berkhasiat, tetapi minuman yang menyegarkan ini sebenarnya dapat membantu anda menenangkan dan memfokus kembali.

Makanan dan minuman yang kaya akan vitamin C, seperti jus oren, dapat mengurangkan tekanan secara fisiologi dengan menurunkan tahap hormon stres, termasuk kortisol. Selain itu, vitamin ini juga dapat mengatasi kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Hasil kajian ini menunjukkan potensi vitamin C pada orang yang mengalami kegelisahan atau gangguan tekanan sebagai sebahagian daripada rawatan. Mungkin dengan meningkatkan pengambilan vitamin C atau makanan tambahan anda. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan

7. Kunyah permen karet

Kelebihan gula-gula getah tidak berkesudahan. Tidak hanya menyegarkan nafas dan menekan kebiasaan mengunyah, permen karet juga dapat mengurangkan kegelisahan dan kemurungan.

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Andrew Scholey, Ph.D., para peserta yang selalu mengunyah permen karet menunjukkan penurunan tahap kegelisahan, peningkatan kewaspadaan, pengurangan tekanan, dan peningkatan kemajuan multi-tugas.

8. Ketawa adalah cara unik untuk menghilangkan tekanan

Selain tersenyum, ketawa juga boleh menjadi cara yang unik dan sederhana untuk menghilangkan tekanan. Ketawa bukan sahaja menunjukkan bahawa anda menikmati masa ini, tetapi juga mengubah sistem dalam badan yang dapat mengurangkan tekanan dalam jangka masa panjang.

Ketawa mengurangkan tahap hormon stres dalam badan, kortisol, dan sebagai gantinya melepaskan hormon gembira, endorfin, yang dapat mengubah cara anda melihat perkara-perkara yang membuat anda tertekan.

Terdapat banyak perkara yang dapat membuat anda ketawa, seperti menonton siri sitkom kegemaran anda, bermain dengan anak-anak di sebelah, mencari lelucon lucu, menonton video lucu, atau apa sahaja yang membuat anda mudah tertawa.

9. Lakukan hubungan seks dengan pasangan anda

Seks berkait rapat dengan tekanan. Aktiviti ini boleh mencetuskan dan juga cara unik untuk menghilangkan tekanan. Sekiranya kehidupan seks anda buruk, maka hubungan yang anda bina pasti akan memberi kesan negatif. Akibatnya, ini boleh mencetuskan tekanan.

Sebaliknya, jika kualiti hubungan seks dan pasangan anda baik, maka hubungan itu juga akan menjadi lebih erat. Menurut NHS, orang yang melakukan seks penetratif mengalami peningkatan tekanan darah terkecil. Ini menunjukkan bahawa mereka mengatasi tekanan dengan lebih baik.

Selain itu, seks juga mempunyai kesan yang sama seperti senaman atau meditasi. Aktiviti ini boleh mencetuskan pembebasan endorfin yang membuat seseorang lebih bahagia.

10. Urut sebagai cara unik untuk menghilangkan tekanan

Tekanan menjadikan otot-otot badan menjadi sakit atau sakit. Nah, salah satu cara untuk mengurangkan kesan negatif tekanan ini, anda boleh melakukan refleksologi, seperti urutan Thailand. Ya, urut pada badan anda dapat menenangkan otot yang tegang. Lebih-lebih lagi jika anda melengkapkannya dengan aromaterapi. Bukan sahaja sakit badan akan bertambah baik, otak anda yang letih juga akan menjadi tenang.

Walaupun masih memerlukan kajian mendalam, banyak orang yang melakukan cara unik ini untuk menghilangkan tekanan dan kebanyakan merasakan kesannya. Lakukan ini setelah anda melakukan sauna atau mandi air suam untuk hasil yang maksimum. Sekiranya anda masih ragu-ragu, berjumpa dengan ahli terapi urut untuk membantu anda menghilangkan tekanan melalui urutan.

11. Tarik nafas dalam-dalam

Tarik nafas dalam-dalam terbukti menurunkan kadar kortisol, yang dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan. Untuk memulakan, cuba duduk dengan tenang, cari tempat yang tenang dan selesa.

Kemudian, tutup mata anda dan tarik nafas melalui hidung anda. Kemudian, tarik nafas dalam jumlah dua. Tahan nafas anda untuk menghitung, kemudian hembuskan perlahan-lahan, untuk hitungan empat. Sekiranya kiraan 2 hingga 4 terasa terlalu cepat, mulailah nafas hingga hitungan 4 menghirup dan 6 menghembus nafas. Boleh juga dengan 6 nafas dalam dan kiraan 8 nafas, dan sebagainya.

Sekiranya pernafasan dalam benar-benar mencetuskan kegelisahan, jangan memaksanya. Yang paling penting, ambil nafas lebih lama daripada menghirup anda. Tetapkan pemasa dan bernafaslah dengan cara ini sekurang-kurangnya lima minit supaya anda dapat melihat perbezaan mood anda.

12. Ibadah

Dr Roberta Lee, pengarang buku yang bertajuk Penyelesaian SuperStress, yang dilaporkan oleh Huffington Post, menulis "Penelitian menunjukkan bahawa orang yang menggunakan agama atau kerohanian mereka lebih banyak untuk menangani kesusahan hidup. Mereka lebih mampu mengatasi tekanan, sembuh dari penyakit dengan lebih cepat, dan mereka mengalami peningkatan faedah untuk kesihatan dan kesejahteraan diri mereka. "

Kenapa begitu? Ibadah memberi diri anda masa untuk berhubung dengan Tuhan. Ya, ia memberikan ketenangan, menghilangkan kegelisahan, dan membuat anda lebih bersyukur. Semasa semua proses ini, anda membina tenaga positif yang dapat menghilangkan tekanan dan pemikiran negatif yang benar-benar merosakkan mood anda.

Di samping itu, menjadi orang yang beragama menurut penyelidikan menjadikan kehidupan seseorang lebih lama. Sebilangan besar agama mengatur penganutnya untuk melaksanakan perintah dan menjauhkan diri dari larangan, seperti tidak minum atau mengurangkan alkohol dan selalu berfikiran positif. Kedua-dua perkara itu berkait rapat dengan menguruskan tekanan.

13. Berkebun

Adakah anda suka berkebun? Tidak seronok meluangkan masa lapang untuk merawat tanaman? Ya, selain dapat mengisi masa lapang, anda juga dapat menggunakan aktiviti ini sebagai cara untuk menghilangkan tekanan.

Berkebun memerlukan konsentrasi, ini bermaksud anda akan melepaskan tekanan dari tekanan yang anda hadapi. Semasa aktiviti ini, anda dapat memerhatikan bagaimana proses pertumbuhan tanaman yang anda jaga. Bermula dari pucuk kecil, tumbuh lebih besar, berbunga, malah menghasilkan buah.

Baiklah, semua itu dapat memberi kepuasan di hati anda. Melihat keindahan bunga dan tumbuh-tumbuhan yang berwarna-warni juga menjadikan mata anda segar dan fikiran anda lebih jelas.

Adakah anda memerlukan ahli psikologi?

Walaupun terdapat banyak cara unik dan sederhana untuk menghilangkan tekanan, mereka mungkin tidak semuanya berfungsi untuk anda. Terutama jika tekanan yang anda hadapi cukup berat. Sekiranya ini berlaku, anda memerlukan bantuan doktor atau psikologi. Sebabnya, jika cara mengatasi tekanan tidak betul, kesihatan tubuh anda akan menurun, malah melumpuhkan aktiviti yang biasa anda lakukan.

Namun, bilakah masa yang tepat untuk pergi ke psikologi atau doktor? Terdapat beberapa tanda yang perlu dipertimbangkan agar anda segera berjumpa doktor, iaitu:

Gejala tekanan semakin teruk

Seperti penyakit lain, jika dirawat dengan betul, gejala tekanan pasti akan menjadi lebih baik. Walau bagaimanapun, jika teruk, kemungkinan kaedah yang dijalankan secara bebas tidak boleh dipercayai.

Anda memerlukan bimbingan dan rawatan langsung dari doktor, seperti memberi antidepresan atau terapi. Sekiranya anda merasa stres menyukarkan anda menjalankan rutin harian anda, segera berjumpa doktor.

Tekanan pengudaraan yang salah

Apabila tekanan melanda fikiran anda, kebanyakan orang mengambil langkah yang salah untuk menanganinya. Contohnya, menghilangkan tekanan dengan selalu mengendap, minum alkohol, atau menggunakan ubat-ubatan haram.

Daripada meredakan tekanan, ini sebenarnya menjadikan tekanan yang anda rasa lebih teruk. Ini dapat meningkatkan pelbagai risiko berbahaya, seperti kegemukan, penyakit hati, kemurungan, dan percubaan bunuh diri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found