Keputihan semasa kehamilan, apa yang normal dan perlu diberi perhatian?

Adakah anda pernah mengalami keputihan semasa mengandung? Akan ada banyak perubahan yang berlaku pada tubuh wanita semasa mengandung. Salah satu daripadanya yang juga dapat membuat anda cemas adalah keputihan secara tiba-tiba. Adakah keputihan semasa kehamilan adalah normal atau harus dirawat dengan segera? Inilah penjelasan lengkapnya.

Keputihan semasa mengandung, normal atau tidak?

Keputihan adalah perkara biasa yang berlaku pada tubuh wanita seperti berpeluh atau membuang air kecil. Pada wanita yang tidak hamil, keputihan menunjukkan bahawa vagina mereka membersihkan diri sambil melindungi dari risiko jangkitan.

Jadi, bagaimana jika anda mengalami keputihan semasa mengandung? Jangan risau. Pelepasan keputihan sebelum dan semasa kehamilan pada dasarnya menggambarkan fungsi pembersihan vagina yang terus berjalan dengan baik.

Keputihan normal semasa kehamilan

Keputihan semasa kehamilan adalah keadaan normal jika teksturnya nipis, jernih atau putih susu, dan aromanya ringan (tidak terlalu tebal).

Keputihan juga merupakan salah satu tanda awal kehamilan. Keputihan ini disebut keputihan.

Keputihan boleh mula muncul seawal dua minggu selepas pembuahan, bahkan sebelum anda menyedari bahawa anda terlambat untuk haid.

Keadaan keputihan semasa kehamilan juga secara amnya tetap normal jika berterusan sepanjang kehamilan. Keputihan biasanya cenderung keluar pada trimester terakhir kehamilan.

Pada minggu terakhir kehamilan, wanita hamil akan menyedari bahawa keputihan mempunyai garis lendir tebal yang bersatu dengan darah. Ini adalah tanda awal bersalin dan wanita hamil tidak perlu panik.

Walaupun begitu, tidak semua wanita hamil akan selalu mengalami keputihan. Terdapat beberapa wanita hamil yang mengalami keputihan dalam jumlah yang banyak berbanding sebelum mereka hamil, ada yang tidak.

Apa yang menyebabkan keputihan semasa kehamilan?

Seperti yang dijelaskan di atas, keputihan semasa kehamilan adalah tanda bahawa vagina masih berfungsi dengan baik untuk membersihkan dan melindungi dirinya secara berkala.

Keputihan tidak selalu menjadi tanda bahaya atau komplikasi kehamilan yang perlu diperhatikan.

Semasa kehamilan, serviks (serviks) dan dinding faraj akan melembut kerana peningkatan pengeluaran hormon estrogen.

Peningkatan hormon kehamilan juga akan mempengaruhi aliran darah ke kawasan faraj sehingga menjadi lebih banyak dan lebih lancar daripada biasa. Keadaan ini kemudiannya mencetuskan keputihan semasa kehamilan.

Semasa kehamilan, serviks dan dinding vagina menjadi lebih lembut dan menghasilkan lebih banyak lendir, yang dikenali sebagai keputihan.

Ini kerana badan menghasilkan lebih banyak estrogen dan lebih banyak aliran darah ke serviks semasa kehamilan.

Keputihan semasa kehamilan sebenarnya berfungsi melindungi serviks atau faraj dari bakteria atau kuman dari luar.

Dengan cara itu, keputihan semasa kehamilan membantu mencegah jangkitan faraj yang boleh bergerak ke rahim dan membahayakan janin.

Menjelang akhir kehamilan, kepala bayi yang menekan serviks juga dapat menyebabkan keputihan semasa kehamilan muncul lebih banyak, seperti yang dikutip dari NHS.

Kadang kala, anda mungkin tidak dapat mengetahui perbezaan antara keputihan semasa kehamilan dan air kencing ketika teksturnya agak berair.

Keputihan semasa kehamilan yang membuat anda perlu berjumpa doktor

Keputihan semasa kehamilan adalah perkara biasa, tetapi penting bagi anda untuk memerhatikannya. Oleh itu, sekiranya ada sesuatu yang pelik mengenai keputihan, segera berjumpa doktor.

Berikut adalah tanda-tanda keputihan yang tidak normal yang boleh menjadi tanda jangkitan vagina.

 • Keputihan berubah warna, misalnya menjadi lebih kuning atau kehijauan
 • Menghilangkan bau busuk
 • Anda berasa gatal atau sakit pada faraj

Biasanya, keputihan muncul apabila mempunyai ciri seperti putih (seperti susu) dan jernih dan tidak mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

Sekiranya anda mengalami jangkitan yis semasa kehamilan, doktor anda akan mengesyorkan supositoria krim untuk mencegah jangkitan yis.

Cara membezakan keputihan semasa kehamilan adalah perkara biasa dan tidak

Walaupun keputihan semasa kehamilan agak normal, anda masih harus berjaga-jaga untuk melihat penampilannya, sama ada normal atau tidak.

CecairKeputihan normal mestilah lendir yang agak tebal dan melekit yang berwarna jernih atau putih susu dan tidak mempunyai bau yang kuat.

Jumlah cecair yang keluar biasanya kecil, tidak sampai membasahi seluar dalam. Tetapi semakin tua usia kehamilan, secara beransur-ansur jumlah keputihan juga cenderung meningkat.

Ini bertujuan untuk mempersiapkan tubuh, terutama faraj, untuk proses kelahiran

Sebaliknya, terdapat keadaan kesihatan tertentu yang boleh menyebabkan keputihan semasa kehamilan menjadi tidak normal.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan semasa kehamilan yang mempengaruhi kesihatan vagina:

1. Keputihan adalah tanda jangkitan kulat (kandidiasis)

Keputihan semasa kehamilan boleh menjadi tanda jangkitan yis vagina (kandidiasis) jika teksturnya kental dengan cairan busa yang tebal dan berbau busuk.

Jangkitan ragi Candidiasis juga menyebabkan faraj terasa gatal atau panas kerana kegatalan.

Dipetik dari Virtua, pakar sakit puan dr. Eric Grossman mengatakan bahawa satu daripada empat wanita akan mengalami jangkitan yis vagina. Tetapi bersabarlah kerana kebanyakan keadaan ini tidak membahayakan bayi.

Walaupun jangkitan kulat dapat diubati dengan mudah dengan ubat-ubatan di farmasi, wanita hamil tidak disarankan untuk membeli dan menggunakannya. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai cadangan untuk mengatasinya.

Untuk mengelakkan jangkitan kulat, anda boleh mengambil langkah pencegahan, iaitu:

 • Pakai pakaian yang longgar sehingga kulit dapat bernafas
 • Keringkan faraj selepas mandi, berenang, dan bersukan agar tidak lembap
 • Makan makanan yang diperam untuk mengekalkan bakteria baik dalam badan.

Keputihan yang tidak normal juga merupakan tanda komplikasi kehamilan. Segera hubungi doktor anda untuk berunding lebih lanjut kerana ini mungkin merupakan tanda plasenta previa atau kemerosotan plasenta.

2. Keputihan adalah tanda jangkitan bakteria (vaginosis bakteria)

Keputihan semasa kehamilan yang menunjukkan vaginosis bakteria biasanya lendir berwarna putih, kelabu, atau kuning gelap dengan bau amis atau masam.

Kadang-kadang keadaan ini juga disertai dengan gatal dan kemerahan faraj. Kira-kira 10-40 peratus wanita hamil yang dijangkiti vaginosis bakteria berisiko mengalami kelahiran prematur dan jangkitan dalam bentuk cairan ketuban.

Oleh itu, jangan abaikan keputihan yang anda alami semasa hamil sekiranya warna dan teksturnya tidak seperti biasa.

3. Keputihan adalah tanda keguguran

Keputihan semasa kehamilan boleh menjadi gejala keguguran atau kehamilan ektopik jika lendir berwarna kecoklatan atau disertai dengan bintik-bintik darah. Kedua-dua komplikasi kehamilan ini berpotensi berbahaya bagi ibu dan bayi.

Walaupun bercak darah boleh menjadi tanda kehamilan, keputihan yang disertai dengan keadaan ini juga dapat menunjukkan serviks yang cedera dari hubungan seksual semasa kehamilan.

Kemungkinan lain juga boleh menjadi ujian pelvis, seperti Pap smear semasa kehamilan.

Sekiranya disebabkan oleh dua perkara ini, keputihan disertai dengan bintik-bintik darah masih boleh dikatakan normal. Tompok darah ini akan perlahan-lahan hilang dari masa ke masa.

4. Keputihan adalah tanda penyakit kelamin

Keputihan semasa kehamilan yang berwarna kuning atau hijau dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin merupakan tanda trichomoniasis.

Trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan berat lahir rendah (LBW). Sementara itu, keputihan semasa kehamilan dengan warna kuning mendung dan mendung menunjukkan adanya gonore.

Bagaimana mengatasi keputihan semasa mengandung?

Keputihan sering tidak selesa dan mengganggu aktiviti. Bagaimana mengatasinya? Pertama, pastikan keputihan semasa mengandung masih normal.

Anda juga dinasihatkan untuk menjaga kebersihan diri dan wanita dengan:

 • Biasakan mencuci tangan terlebih dahulu sebelum menyentuh kawasan faraj.
 • Bilas faraj dengan air bersih (tidak perlu menggunakan pembersih vagina) dari depan ke belakang selepas setiap kencing.
 • Elakkan menggunakan tisu pembersih faraj (tisu feminin) dan douche faraj kerana boleh merengsakan kulit faraj.
 • Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat semasa hamil sehingga kawasan intim masih dapat "bernafas".
 • Ganti seluar dalam dan seluar dalam secara berkala apabila terdapat banyak keputihan yang keluar semasa kehamilan.
 • Keringkan kawasan intim setelah mandi, berenang, buang air kecil, dan bersenam supaya tidak lembap.

Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan pakar sakit puan untuk memastikan keputihan yang dialami tidak berbahaya.

Bagaimana untuk mengelakkan keputihan semasa kehamilan?

Mencegah keputihan semasa kehamilan tidak mungkin dilakukan kerana keputihan adalah perkara biasa. Namun, anda boleh melakukan sesuatu untuk mengelakkan jangkitan faraj muncul.

Berikut adalah perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan faraj akibat keputihan:

 • Jangan gunakan pantyliner setiap hari semasa keputihan kerana boleh merengsakan kawasan faraj.
 • Jangan gunakan tampon kerana boleh memasukkan kuman baru ke dalam vagina.
 • Gunakan pencuci tanpa wangi untuk mencuci pakaian dalam anda. Bilas cucian sehingga bersih sepenuhnya.
 • Elakkan menggunakan sabun wangi atau cecair antiseptik yang ditambahkan ke dalam tab mandi.
 • Basuh tangan sebelum dan selepas menyentuh alat kelamin.
 • Pastikan faraj dilincirkan dengan baik sebelum melakukan hubungan seksual untuk mengelakkan kegatalan.
 • Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas sehingga mudah menyerap peluh.
 • Pilih juga seluar, seluar pendek, atau rok yang longgar untuk dipakai agar peluh tidak terkumpul di kawasan sekitar vagina.
 • Bersihkan vagina dari depan ke belakang supaya kuman atau bakteria di sekitar dubur tidak merebak ke kawasan faraj.
 • Berhenti merokok kerana merokok menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan faraj.
 • Makan makanan yang tinggi probiotik, seperti yogurt kerana probiotik dapat membantu menjaga keseimbangan bakteria baik di dalam vagina.

Jangan menganggapnya ringan ketika keputihan mempunyai warna yang aneh dan berbau amis, pedas, dan tidak menyenangkan.

Sebaiknya berjumpa doktor dengan segera dan elakkan daripada menggunakan ubat-ubatan bebas kecuali atas nasihat doktor.

Recent Posts