Apakah Bahaya Merkuri bagi Manusia? |

Sebilangan daripada anda mungkin biasa dengan sebatian merkuri. Sekiranya anda mendengar merkuri, anda pasti akan memikirkan kesan negatif atau bahaya yang disebabkan oleh sebatian ini. Sebenarnya, apa itu merkuri? Dan apakah bahaya merkuri bagi kesihatan anda?

Apa itu merkuri?

Merkuri adalah salah satu jenis logam yang banyak terdapat di alam semula jadi dan tersebar di batu, bijih, tanah, air dan udara sebagai sebatian bukan organik dan organik. Merkuri juga sering disebut sebagai merkuri (Hg).

Merkuri di tanah, air, dan udara agak rendah. Sementara itu, pelbagai aktiviti manusia dapat meningkatkan kadar merkuri ke tahap tinggi, misalnya aktiviti perlombongan yang menghasilkan sebanyak 10.000 tan merkuri setiap tahun.

Pekerja yang bersentuhan dengan merkuri boleh menderita pelbagai jenis penyakit berbahaya.

Merkuri juga terkenal sebagai ramuan dalam produk pemutihan kulit kerana kemampuannya untuk menghalang pembentukan melanin sehingga kulit kelihatan lebih cerah dalam waktu yang singkat. Sebenarnya, merkuri sebenarnya berbahaya dan anda harus sedar akan produk ini.

Risiko merkuri yang mengganggu kesihatan

Penggunaan merkuri dalam kosmetik kini terbukti berbahaya dan dilarang di banyak negara. Bukan hanya untuk kulit yang terdedah, bahan kimia ini akan mudah diserap oleh kulit dan memasuki aliran darah.

Merkuri menghakis kulit. Ini bermaksud bahawa merkuri pada kulit akan menjadikan lapisan kulit lebih nipis. Pendedahan yang tinggi terhadap merkuri boleh menyebabkan kerosakan pada saluran pencernaan, sistem saraf, dan sistem urologi.

Selain itu, merkuri juga berisiko mengganggu pelbagai organ tubuh, seperti otak, jantung, ginjal, paru-paru, dan sistem imun.

Merkuri tidak hanya akan mempengaruhi orang dewasa. Bayi dan kanak-kanak adalah kumpulan yang juga tidak terlepas dari risiko terkena merkuri dan kesan sampingannya.

Apabila anak-anak bersentuhan dengan ibu bapa yang menggunakan produk berasaskan merkuri, ada kemungkinan bahan-bahan ini dapat memasuki tubuh ketika anak menghisap jarinya.

Khususnya, keracunan merkuri pada kanak-kanak disebut acrodynia bayi. Ini dapat dikenali dengan adanya gejala kesakitan dan warna merah jambu di tangan dan kaki.

5 Sumber Yang Selalunya Menyebabkan Keracunan Merkuri Pada Manusia

Bahaya merkuri mengikut jenis

Merkuri sendiri mempunyai tiga jenis merkuri yang sama-sama berbahaya bagi kesihatan, iaitu merkuri unsur (Hg), merkuri bukan organik, dan merkuri organik. Apakah perbezaan dan bahaya ketiga-tiga jenis merkuri itu? Lihat ulasannya.

1. Merkuri unsur (Hg)

Wap merkuri yang disedut paling kerap menyebabkan keracunan, sedangkan unsur merkuri yang dicerna tidak menyebabkan kesan toksik kerana penyerapannya yang rendah.

Namun, itu tidak berlaku jika anda mengalami fistula (saluran tidak normal di dalam badan) atau penyakit radang gastrousus, atau jika merkuri disimpan untuk waktu yang lama di saluran pencernaan.

Merkuri yang memasuki badan melalui saluran darah boleh menyebabkan embolisme paru (penyumbatan saluran darah paru oleh plak yang dilepaskan secara bebas).

Kerana larut dalam lemak, unsur merkuri mudah masuk melalui saluran darah otak dan plasenta. Di otak, merkuri akan terkumpul di korteks serebrum (otak besar) dan otak kecil (otak kecil) sehingga mengganggu fungsi enzim dan pengangkutan sel.

Pemanasan logam merkuri membentuk wap oksida merkuri yang menghakis kulit, membran mukus mata, mulut, dan saluran pernafasan.

2. Merkuri bukan organik

Merkuri sering diserap melalui saluran pencernaan, paru-paru, dan kulit. Pendedahan jangka pendek terhadap kadar merkuri anorganik yang tinggi boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Sementara itu, pendedahan jangka panjang dengan dos yang rendah boleh menyebabkan proteinuria, sindrom nefrotik, dan nefropati yang berkaitan dengan gangguan sistem imun.

3. Merkuri organik (metil merkuri)

Terutama dalam bentuk rantai alkil pendek, metil merkuri dapat menyebabkan degenerasi neuron di otak dan menyebabkan mati rasa pada hujung tangan atau kaki, ataksia (pergerakan tidak teratur), sakit sendi, pekak, dan penyempitan penglihatan.

Metil merkuri dapat dengan mudah masuk melalui plasenta dan terkumpul di janin sehingga mengakibatkan kematian bayi di rahim dan cerebral palsy.

Recent Posts