Jenis Gaya Berenang dan Cara Melakukannya •

Anda pasti tahu bahawa berenang adalah aktiviti sukan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Selain itu, senaman kardio ini juga sering digunakan sebagai alat rekreasi yang sesuai untuk semua peringkat usia. Untuk itu anda perlu mengetahui pelbagai gaya berenang agar dapat memaksimumkan faedahnya. Apa gaya ini?

Kenali pelbagai gaya berenang

Berenang adalah aktiviti yang boleh dilakukan oleh pelbagai kumpulan dan peringkat umur. Sudah tentu, selain bersenang-senang, berenang juga mempunyai risiko kecederaan yang rendah dan mempunyai banyak manfaat kesihatan, baik dari segi fizikal dan mental.

Sekiranya anda ingin menguasai kemahiran berenang asas untuk pemula, sekurang-kurangnya anda perlu mengetahui jenis asas berenang, yang terdiri daripada gaya bebas ( merangkak depan / gaya bebas , sakit dada ( sakit dada , gaya belakang ( pusing belakang , dan gaya rama-rama ( pukulan rama-rama ).

Pelbagai gaya berenang di bawah ini telah disusun berdasarkan tahap kesukaran. Jadi, anda boleh melakukannya secara beransur-ansur apabila anda menguasainya.

1. Berenang gaya bebas (merangkak depan atau gaya bebas)

Dari segi corak pergerakan yang dilakukan, gaya bebas berenang dikenali sebagai gaya bebas atau merangkak depan cukup mudah untuk anda pelajari. Gaya berenang jenis ini membolehkan anda meluncur dengan cepat di air, tanpa perlu bimbang kehabisan wap dalam masa yang singkat.

Berenang gaya bebas tidak dilakukan dengan bebas seperti yang anda mahukan. Terdapat beberapa langkah asas untuk berlatih gaya bebas seperti di bawah.

 • Terapung dengan perut dan wajah anda menghadap ke air, kemudian meregangkan selagi anda boleh. Cuba jaga mata anda 90 darjah menghadap ke bawah supaya postur anda tetap lurus ketika berenang.
 • Pastikan kaki anda lurus, kemudian tendang kaki anda ke atas dan ke bawah secara bergantian. Tendang kaki anda dengan cepat dan berterusan.
 • Mulakan dengan tangan anda lurus di depan kepala anda dan bersiaplah untuk mendayung bergantian. Tarik satu lengan di bawah badan hingga ke paha, kemudian keluarkan lengan dari air hingga siap masuk ke dalam air di hadapan kepala anda.
 • Apabila satu lengan keluar dari air, lengan yang lain diayunkan di bawah air hingga ke paha. Lakukan pergerakan secara berterusan sehingga badan anda didorong ke hadapan.
 • Pusingkan kepala ke sisi untuk menyedut. Lakukan ini di sisi lengan yang terangkat ke atas. Biarkan satu telinga tenggelam di dalam air semasa anda memusingkan kepala. Apabila lengan anda kembali ke dalam air, kembalikan wajah anda ke air dan hembuskan.

2. Berenang dadasakit dada)

Payudara atau sakit dada adalah jenis gaya berenang yang disyorkan untuk pemula. Pergerakan berenang ini mirip dengan katak berenang, sehingga sering disebut sebagai gaya katak. Berenang stres payudara cenderung santai dan tidak menghabiskan terlalu banyak tenaga.

Langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk melatih berenang dada adalah seperti berikut.

 • Terapung dengan perut dan wajah anda menghadap ke air, kemudian meregangkan sambil memanjangkan lengan anda selama yang anda boleh.
 • Luruskan kaki dan hulurkan jari kaki. Bengkokkan lutut perlahan ke bawah kemudian keluar. Selepas itu, kembalikan kedua kaki dan ulangi pergerakan ini sehingga rata.
 • Pastikan kepala anda di dalam air dan luruskan tangan anda. Lakukan gerakan mendayung separuh bulatan ke luar sehingga badan maju ke hadapan.
 • Setelah selesai mendayung, bawa lengan anda ke bawah dada dan luruskan lengan anda di hadapan anda seperti membelah air.
 • Angkat kepala anda untuk menyedut ketika tangan anda mula bersatu. Kemudian semasa anda mendayung ke luar, kembalikan kepala ke air untuk menghembuskan nafas.

3. Gaya belakang berenang (pusing belakang)

Berbeza dengan jenis berenang, gaya belakang atau berenang yang lain pusing belakang Gunakan punggung anda sebagai sokongan. Doktor mengesyorkannya sebagai teknik berenang untuk orang yang mengalami masalah punggung, ini untuk menguatkan otot punggung.

Secara umum, gaya belakang mirip dengan gaya bebas. Dengan lebih terperinci, anda dapat melihat langkah-langkah untuk berenang gaya belakang di bawah.

 • Terapung di punggung, telinga tepat di air, dan mata memandang ke atas. Kemudian regangkan badan anda selama mungkin.
 • Luruskan kaki anda dan kemudian tendang kaki anda ke atas dan ke bawah secara bergantian. Lutut harus berada di bawah air dengan jari kaki membuat percikan kecil. Tendang kaki anda dengan cepat dan berterusan.
 • Mulailah dengan tangan anda yang direntangkan ke sisi anda. Tarik tangan anda keluar dari air dengan ibu jari anda terlebih dahulu, kemudian luruskan ke atas bahu anda.
 • Seterusnya, celupkan tangan anda ke dalam air dengan jari kelingking anda terlebih dahulu. Tolak lengan anda ke bawah air hingga ke paha anda. Lakukan pergerakan berterusan kerana satu lengan berada di dalam air, lengan yang lain siap keluar dari paha.
 • Anda boleh menarik nafas secara berkala jika diperlukan, atau sekurang-kurangnya sekali semasa gerakan mendayung.

4. Gaya rama-rama berenang (pukulan rama-rama)

Gaya rama-rama atau pukulan rama-rama boleh dikatakan jenis gaya berenang yang paling sukar. Berenang rama-rama adalah kaedah paling berkesan untuk menurunkan berat badan kerana mengeringkan kalori. Untuk berlatih berenang rama-rama, disarankan agar anda berlatih dengan tenaga pengajar untuk memperbaikinya.

Berikut adalah langkah berenang pukulan rama-rama yang perlu anda ketahui terlebih dahulu.

 • Terapung dengan perut dan wajah anda menghadap ke air, kemudian meregangkan selagi anda boleh.
 • Gerakkan badan anda dari kepala ke kaki, mencambuk, membongkok, dan meluruskan lutut, seperti lumba-lumba berenang. Pastikan kaki anda rapat.
 • Celupkan kedua tangan ke dalam air pada masa yang sama dengan tangan anda selari dengan bahu anda. Kemudian, angkat lengan hingga ke pinggul untuk menghasilkan tolakan. Tarik lengan anda di atas permukaan air dan anda sudah bersedia untuk memulakannya semula.
 • Untuk menghirup, dorong dagu ke permukaan air menjelang akhir tolak. Apabila lengan anda kembali ke dalam air, kembalikan wajah anda ke air dan hembuskan.

Manfaat berenang untuk kesihatan

Berenang mempunyai beberapa kelebihan berbanding jenis latihan lain, seperti dapat dilakukan oleh siapa saja, dapat menguatkan semua otot badan, dan risiko cedera adalah minimum.

Berikut adalah kelebihan berenang dengan pelbagai gaya yang anda lakukan untuk kesihatan anda.

 • Memberi latihan menyeluruh badan, kerana hampir semua otot bergerak aktif semasa berenang.
 • Mengurangkan beberapa kesan tekanan, dan menjadikan badan lebih santai.
 • Meningkatkan koordinasi, keseimbangan, kelenturan, dan postur tubuh.
 • Membantu mengekalkan dan menurunkan berat badan dengan membakar lebih banyak kalori daripada latihan lain.
 • Berikan terapi yang memberi kesan positif pada beberapa kecederaan dan keadaan, seperti kaki terseliuh.
 • Membantu mencegah pelbagai risiko penyakit, seperti penyakit jantung, penyakit paru-paru, strok, dan diabetes jenis 2.
 • Berolahraga boleh dilakukan tanpa berpeluh, berkat kesan penyejukan air yang berterusan.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum berenang

Berenang adalah aktiviti yang mudah, mempunyai banyak faedah, dan dapat dilakukan oleh siapa saja. Sebelum memulakan, anda perlu mempunyai peralatan renang, seperti baju renang atau seluar pendek, kacamata renang, tarik pelampung , Lifebuoy ( papan sepakan ), dan kaki katak ( sirip ).

Dipetik dari halaman Saluran Kesihatan yang Lebih Baik , beberapa petua yang perlu anda perhatikan sebelum berenang adalah seperti berikut.

 • Pastikan anda mengetahui teknik berenang asas, jika anda baru bermula, pastikan untuk mengawasi pengajar atau rakan yang sudah mahir berenang.
 • Pilih persekitaran kolam renang yang selamat dan selesa.
 • Sapukan krim pelindung matahari pada kulit badan dan wajah semasa anda berenang di kolam renang luaran ( luaran ).
 • Memanaskan dan meregangkan otot dan sendi anda sebelum memasuki air.
 • Biasakan badan di dalam air dengan berjalan-jalan kecil di sekitar kolam renang.
 • Sentiasa berikan banyak cecair dan minum dengan kerap.

Sekiranya anda baru mula berenang, jangan berlebihan. Berjumpa dan berjumpa doktor sekiranya anda sudah lama tidak bersenam.

Recent Posts