Kateter Kencing: Untuk Apa, Siapa yang Memerlukannya, dan Bagaimana Dimasukkannya?

Kateter kencing adalah tiub kecil nipis yang diperbuat daripada getah atau plastik yang diperbuat daripada fleksibel. Alat ini dimasukkan ke saluran kencing supaya pengguna dapat membuang air kecil dan kencing secara normal.

Penggunaan kateter kencing disyorkan untuk orang yang mengalami gangguan sistem kencing termasuk penyakit pundi kencing. Apa gangguan yang dimaksudkan dan bagaimana prosedur memasukkan kateter urin pada pesakit? Inilah ulasan penuh.

Siapa yang perlu memakai kateter kencing?

Kateter urin telah digunakan dalam pelbagai bidang perubatan, dari mengobati penyakit tertentu hingga membantu prosedur pembedahan. Alat ini biasanya diperlukan ketika seseorang yang sakit sehingga tidak dapat membuang air kecil sepenuhnya (anyang-anyangan).

Sekiranya pundi kencing tidak dikosongkan, air kencing akan terkumpul di buah pinggang dan menyebabkan kerosakan pada fungsi ginjal itu sendiri. Oleh itu, kateter kencing sangat diperlukan oleh orang-orang dengan keadaan berikut:

 • Tidak dapat membuang air kecil sendiri.
 • Tidak dapat mengawal kencing (inkontinensia kencing) atau aliran air kencing.
 • Mengalami masalah kesihatan pundi kencing.
 • Dimasukkan ke hospital untuk pembedahan.
 • Dalam keadaan koma.
 • Dadah lama.

Seseorang juga perlu menggunakan kateter kencing jika:

 • Mengalami pengekalan kencing, yang merupakan keadaan ketika pundi kencing tidak dapat mengosongkan sepenuhnya.
 • Tidak dibenarkan bergerak banyak, misalnya kerana kecederaan atau selepas pembedahan.
 • Kekerapan membuang air kecil, jumlah air kencing yang keluar, dan aliran air kencing perlu dipantau, misalnya pada pesakit dengan penyakit ginjal.
 • Mempunyai keadaan perubatan yang memerlukan kateter, seperti kecederaan saraf tunjang, sklerosis berganda, dan demensia.

Penyisipan kateter biasanya hanya sementara sehingga pesakit dapat membuang air kecil sendiri. Walau bagaimanapun, orang tua atau mereka yang mengalami kesakitan yang teruk mungkin perlu memakai kateter untuk jangka masa yang panjang, dan kadang-kadang secara kekal.

Berbagai jenis kateter kencing dan cara kerjanya

Terdapat pelbagai jenis kateter kencing. Walaupun fungsinya sama, setiap jenis kateter digunakan dalam keadaan dan jangka masa yang berbeza. Jenis kateter kencing berikut berdasarkan bahan tersebut.

 • Kateter plastik untuk pesakit dengan penyakit bukan kronik. Alat ini digunakan sementara kerana lebih mudah rosak dan tidak fleksibel seperti bahan lain.
 • Kateter lateks digunakan untuk jangka masa kurang dari 3 minggu.
 • Kateter silikon tulen untuk digunakan selama 2-3 bulan kerana bahannya lebih lentur dan sesuai untuk saluran kencing (uretra).
 • Kateter logam dengan penggunaan sementara, biasanya untuk mengosongkan pundi kencing pada wanita yang baru melahirkan.

Bergantung pada tujuan dan keperluan orang tersebut, penempatan kateter boleh bersifat sementara atau kekal. Kateter kencing yang diletakkan secara kekal juga dikenali sebagai kateter kencing jalan setapak .

Jika dilihat dari penggunaannya, kateter kencing dibahagikan kepada tiga jenis utama, iaitu:

1. Kateter berdiam (kateter uretra atau suprapubik)

Kateter berdiam Ini adalah kateter yang dimasukkan ke dalam pundi kencing. Juga dikenali sebagai Foley kateter Alat ini biasanya digunakan untuk mengubati inkontinensia kencing atau pengekalan kencing. Penggunaan kateter disyorkan kurang dari 30 hari.

Kateter ini dimasukkan ke dalam pundi kencing melalui uretra atau bukaan kecil di perut. Hujung kateter dilengkapi dengan belon kecil yang akan mengembang di saluran kencing. Belon ini berfungsi untuk menjaga kedudukan selang agar tidak bergeser.

2. Kateter kondom (kateter luaran)

Kateter kondom juga dikenali sebagai kateter luaran. Penyisipan kateter jenis ini ditujukan untuk lelaki yang tidak menghadapi masalah aliran air kencing, tetapi tidak dapat membuang air kecil secara normal kerana gangguan fizikal atau mental.

Seperti namanya, kateter kencing ini diletakkan di luar badan dan berbentuk seperti kondom untuk menutup kepala zakar pesakit. Terdapat tiub kecil yang berfungsi mengalirkan air kencing. Kateter kondom perlu diganti setiap hari jika tidak dirancang untuk penggunaan jangka panjang.

Berbanding dengan kateter yang tinggal , kateter kondom lebih selesa dan mempunyai risiko jangkitan yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, penggunaan kateter ini dapat meningkatkan risiko kerengsaan kulit kerana sering dikeluarkan dan dimasukkan semula.

3. Kateter berselang (jangka pendek)

Kateter berselang untuk pesakit yang tidak dapat membuang air kecil untuk sementara waktu kerana pembedahan. Setelah pundi kencing dan saluran kencing kembali berfungsi normal, kateter kencing akan dikeluarkan.

Alat ini boleh dipasang sendiri di rumah atau dengan bantuan jururawat. Tiub dimasukkan melalui sayatan kecil di uretra atau bukaan kecil yang dibuat di bawah perut. Pastikan anda berjumpa doktor untuk mengetahui cara memasangnya.

Prosedur memasukkan kateter kencing

Kateterisasi atau kateterisasi urin adalah prosedur memasukkan tiub kateter melalui uretra (uretra) ke dalam pundi kencing. Di sinilah air kencing disimpan sementara sebelum dikeluarkan dari badan.

Inilah langkahnya.

 1. Penyisipan kateter dilakukan oleh jururawat yang bertugas atas arahan doktor. Kateter mesti dimasukkan ke dalam tubuh pesakit dalam prosedur steril sepenuhnya untuk mengelakkan risiko jangkitan pundi kencing.
 2. Jururawat akan membuka dan membersihkan peralatan kateterisasi dan alat kelamin pesakit terlebih dahulu.
 3. Tiub kemudian dilumasi dengan pelincir tertentu untuk memudahkan memasukkannya ke saluran kencing.
 4. Anda mungkin diberi anestetik tempatan terlebih dahulu untuk mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan semasa kateter berada di tempat.
 5. Jururawat memasukkan tiub kateter ke dalam uretra (uretra) sedikit demi sedikit.
 6. Tiub kateter akan dimasukkan kira-kira 5 cm, sehingga sampai ke leher pundi kencing anda.
 7. Selepas ini, anda boleh membuang air kecil dengan segera menggunakan tiub kateter. Air kencing akan mengalir melalui tiub kateter, kemudian ke dalam beg kencing.
 8. Jangan lupa mengosongkan beg air kencing yang disambungkan ke kateter anda setiap 6-8 jam.

Kebanyakan kateter diperlukan sehingga pesakit dapat membuang air kecil sendiri. Biasanya, ini untuk penggunaan yang pendek dan keadaan kesihatan yang kurang teruk. Walau bagaimanapun, ibu bapa tua dan mereka yang mengalami kecederaan kekal atau penyakit teruk mungkin perlu menggunakan kateter kencing untuk jangka masa yang lebih lama dan kadang-kadang menggunakannya secara kekal.

Kateter kencing adalah alat penting untuk pesakit pembedahan dan pesakit dengan gangguan sistem kencing. Peranti ini membantu mengeluarkan dan mengumpulkan air kencing sehingga pesakit dapat membuang air kecil secara normal lagi.

Perlu diketahui bahawa penggunaan kateter dapat meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing. Oleh itu, pastikan anda menjaga kebersihannya dan berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan kateter kencing.

Recent Posts