7 Jenis Insomnia yang paling biasa dan penting untuk diketahui

Sebilangan besar orang hanya memahami bahawa insomnia adalah gangguan tidur. Walau bagaimanapun, penjelasan ini masih kurang tepat. Insomnia adalah gangguan tidur yang menghalang anda daripada tidur berkualiti. Nah, ternyata insomnia juga terdiri daripada beberapa jenis. Apakah jenis-jenis insomnia? Lihat perkara berikut.

Jenis insomnia yang paling biasa

Biasanya, ketika mengalami insomnia, anda sukar tidur malam, sering bangun di tengah malam, atau tidak cukup tidur. Berikut adalah beberapa jenis insomnia yang perlu anda ketahui:

1. Insomnia akut

Insomnia jangka pendek atau boleh juga disebut insomnia akut adalah keadaan apabila anda menghadapi masalah tidur dalam jangka waktu yang singkat. Keadaan ini biasanya timbul akibat keadaan tertekan. Contohnya, kehilangan orang yang disayangi, keputusan penyakit serius, perubahan hubungan atau pekerjaan.

Gangguan tidur ini biasanya berlangsung hingga tiga bulan. Walau bagaimanapun, insomnia akut dapat mereda dengan lebih cepat dan hilang apabila anda dapat mengatasi penyebab tekanan. Namun, apabila anda tidak dapat mengatasi keadaan ini, insomnia akut boleh berubah menjadi insomnia kronik, atau sukar tidur dalam jangka masa panjang.

Keadaan ini boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, jenis insomnia ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Apabila seorang wanita mengalami insomnia seperti ini, itu mungkin kerana dia hamil atau mengalami menopaus.

2. Insomnia kronik

Sekiranya terdapat insomnia akut, tentu ada juga insomnia kronik. Insomnia jenis ini biasanya berlaku dalam jangka masa panjang. Anda mungkin mengalami insomnia seperti ini apabila anda menghadapi masalah tidur malam lebih dari tiga hari seminggu atau lebih dari tiga bulan.

Sekiranya anda mengalami insomnia kronik, anda mungkin menghadapi masalah untuk tidur lama. Keadaan ini tentunya mengganggu keselesaan dan kesihatan. Sebabnya, anda menjadi sukar untuk mendapatkan tidur yang cukup.

Penyebab insomnia kronik boleh berbeza-beza. Ini mungkin disebabkan oleh situasi tertekan, pola tidur yang tidak kemas, mimpi buruk yang kerap, gangguan mental, dan pelbagai penyakit dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan otak dan saraf. Bukan hanya itu, penggunaan ubat-ubatan dan gangguan tidur yang lain juga boleh menjadi penyebabnya.

3. Insomnia permulaan tidur

Jenis insomnia ini biasanya dicirikan oleh gejala sukar tidur, walaupun anda mengantuk dan cuba tidur. Biasanya, orang yang mengalami keadaan ini tidak dapat tidur walaupun sudah 20-30 minit di tempat tidur. Walaupun anda menutup mata dan bersedia untuk tidur, anda masih sukar untuk tidur.

Akibatnya, anda terus terbaring berjam-jam, menatap siling rumah yang gelap. Tidak hairanlah keadaan ini dapat mengurangkan waktu tidur dan menyebabkan anda merasa letih dan mengantuk pada keesokan harinya. Bukan hanya itu, keadaan ini juga mendorong anda untuk sering bangun di tengah malam dan tidak dapat tidur semula.

Insomnia jenis ini boleh berlaku kerana keadaan perubatan atau masalah kesihatan mental yang anda alami. Contohnya, tekanan teruk, gangguan kecemasan, hingga kemurungan.

4. Insomnia pada kanak-kanak

Menurut American Academy of Sleep Medicine, terdapat dua jenis insomnia yang sering terjadi pada kanak-kanak. Jenis pertama adalah permulaan tidur insomnia, yang sukar tidur kerana anak itu terbiasa tidur di buaian, diberi dot, atau di tempat tidur orang tuanya. Ini bermaksud, tanpa perkara ini, anak tidak akan dapat tidur.

Di samping itu, apabila kanak-kanak tidak mempunyai waktu tidur yang tetap, risiko mengalami insomnia juga meningkat. Biasanya, anak-anak baru akan tidur jika ibu bapa atau penjaga mereka memaksa mereka untuk lebih terdedah kepada keadaan ini. Sementara itu, kanak-kanak yang biasa tidur pada waktu-waktu tertentu sebenarnya jarang mengalaminya.

Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk kanak-kanak mempunyai waktu tidur yang pasti. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak perlu tidur pada waktu-waktu tertentu dan bangun pada waktu-waktu tertentu. Dengan cara itu, kanak-kanak dapat mengelakkan insomnia jenis ini.

5. Insomnia kerana ubat atau bahan kimia tertentu

Jenis insomnia ini berlaku kerana pengambilan perangsang dari pengambilan ubat tertentu: kafein, alkohol, dan makanan tertentu. Contohnya, makanan pedas boleh membuatkan perut dan badan anda terasa panas sehingga sukar tidur. Salah satu cara untuk menghentikan jenis insomnia ini ialah berhenti menggunakannya.

Ini bermaksud bahawa anda perlu mengurangkan atau mengelakkan sepenuhnya bahan yang menyebabkan tidur. Contohnya, anda mungkin sukar tidur kerana anda biasa minum alkohol. Nah, ini mungkin masa yang tepat untuk berhenti memakannya.

Ini juga berlaku untuk bahan lain yang boleh menyebabkan anda mengalami gangguan tidur yang satu ini. Berhenti lebih baik supaya anda dapat tidur lena. Bukan hanya itu, dengan menghentikan penggunaan zat ini, anda juga dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

6. Insomnia kerana keadaan perubatan

Terdapat juga jenis insomnia yang berlaku kerana keadaan perubatan, seperti gangguan jiwa. Ternyata, masalah kesihatan mental seperti kemurungan, gangguan bipolar, gangguan kecemasan, hingga ADHD juga boleh menyebabkan masalah tidur.

Keterukan jenis insomnia ini secara langsung berkaitan dengan betapa teruknya keadaan atau gangguan kesihatan mental. Walau bagaimanapun, rawatan kedua-dua keadaan yang saling berkaitan ini akan dipisahkan, terutamanya jika tahap insomnia anda teruk.

Ini bermaksud bahawa anda mungkin perlu mengambil ubat khas untuk insomnia semasa anda menjalani ubat untuk gangguan kesihatan mental. Oleh itu, adalah mustahak untuk memberitahu doktor mengenai ubat-ubatan yang sedang anda ambil untuk mengelakkan interaksi ubat-ubatan dan perkara-perkara lain yang tidak diingini.

7. Insomnia bercampur (insomnia bercampur)

Walaupun jenis insomnia ini bukan istilah formal, keadaan ini menggambarkan jenis insomnia campuran yang berlaku akibat gabungan gangguan permulaan tidur, tidak dapat mengekalkan kualiti tidur, dan sering bangun pada waktu pagi.

Nah, penjelasan umum mengenai insomnia sebenarnya tidak jauh berbeza dengan jenis insomnia ini. Keadaan ini juga boleh berlaku pada orang yang mengalami gangguan tidur yang lain.

Sementara itu, gejala insomnia jenis ini sering berubah dari masa ke masa. Akibatnya, anda mungkin bingung sama ada anda menghidap insomnia jenis ini atau yang lain.

Recent Posts