Ketahui plasma darah dan fungsi pentingnya untuk badan

Darah anda terdiri daripada komponen darah dalam bentuk cecair dan zat pepejal. Bahagian cair yang disebut plasma terbuat dari air, garam, dan protein. Sementara itu, bahagian padat dalam darah adalah sel darah yang dikenal sebagai sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Lebih daripada separuh darah terdiri daripada plasma. Jadi, apakah plasma darah dan fungsinya untuk badan? Lihat penjelasan di bawah.

Apa itu plasma darah?

Plasma darah adalah bahagian cairan darah yang berwarna kuning terang.

Kira-kira 55% darah terdiri dari plasma, sementara selebihnya adalah sel darah merah, sel darah putih, dan platelet bercampur dalam plasma.

Dipetik dari jurnal yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS, plasma terdiri daripada 91-92% air dan 8-9% pepejal dengan perincian di bawah:

 • Koagulan, terutama fibrinogen, yang membantu pembekuan darah.
 • Protein plasma, seperti albumin dan globulin, yang membantu mengekalkan tekanan osmotik koloid pada sekitar 25 mmHg.
 • Elektrolit, seperti natrium, kalium, bikarbonat, klorida, dan kalsium yang membantu mengekalkan pH darah.
 • Imunoglobulin, yang membantu melawan jangkitan dan pelbagai enzim, hormon, dan vitamin lain dalam jumlah kecil.

Pembentukan plasma adalah unik kerana tidak ada organ yang menghasilkannya. Plasma terbentuk dari air dan garam yang diserap melalui saluran pencernaan.

Sementara itu, protein plasma dihasilkan dari organ, bergantung pada tahap perkembangan individu.

Di dalam embrio, sel mesenchymal bertanggungjawab untuk penghasilan sel plasma. Protein yang dibuat pertama adalah albumin, kemudian diikuti oleh globulin, dan protein plasma yang lain.

Pada orang dewasa, sel reticuloendothelial di hati bertanggungjawab untuk pembentukan protein plasma pada orang dewasa.

Sumsum tulang, sel darah, sel tisu badan, dan limpa juga menyumbang kepada proses ini. Gamma globulin yang berasal dari limfosit B, kemudian akan membentuk imunoglobulin.

Apa fungsi plasma darah?

Palang Merah Amerika menyebut empat fungsi penting plasma darah di dalam badan.

 • Membantu mengekalkan tekanan dan isipadu darah.
 • Membekalkan protein penting untuk pembekuan darah dan imuniti.
 • Bawa elektrolit, seperti natrium dan kalium, ke otot.
 • Membantu mengekalkan keseimbangan pH yang betul dalam badan untuk menyokong fungsi sel.

Secara lebih terperinci, fungsi plasma sering bertindih dengan darah, memandangkan plasma adalah bahagian darah yang cair.

Fungsi-fungsi ini merangkumi yang berikut.

 • Pembekuan (pembekuan darah). Fibrinogen dalam plasma memainkan peranan utama dalam pembekuan darah bersama dengan trombin dan faktor pembekuan X.
 • Pertahanan badan. Imunoglobulin dan antibodi dalam plasma memainkan peranan penting dalam pertahanan tubuh terhadap bakteria, virus, kulat, dan parasit.
 • Pemeliharaan tekanan osmotik. Tekanan osmotik koloid dikekalkan pada sekitar 25 mm Hg oleh protein plasma seperti albumin.
 • Pemakanan. Pengangkutan nutrien, seperti glukosa, asid amino, lipid, dan vitamin yang diserap dari saluran pencernaan ke pelbagai bahagian tubuh sebagai sumber bahan bakar untuk pertumbuhan dan perkembangan.
 • Pernafasan. Pengangkutan gas pernafasan, yang membawa oksigen ke pelbagai organ dan membawa karbon dioksida kembali ke paru-paru untuk dihembuskan.
 • Perkumuhan. Berfungsi membuang produk sisa nitrogen yang dihasilkan setelah metabolisme sel dan mengangkutnya ke ginjal, paru-paru, dan kulit untuk diekskresikan.
 • Hormon. Hormon dilepaskan ke dalam darah dan diangkut ke organ sasarannya.
 • Peraturan keseimbangan asid-asas. Protein plasma menyumbang kepada keseimbangan asid-basa dalam darah.
 • Peraturan suhu badan. Fungsi ini dijalankan dengan menyeimbangkan proses kehilangan haba dan penambahan haba dalam badan.
 • Peranan dalam kadar pemendapan eritrositatau kadar pemendapan eritrosit (ESR). Fibrinogen meningkat semasa keadaan keradangan akut dan menyebabkan peningkatan ESR, sejenis ujian darah, yang merupakan alat untuk mendiagnosis penyakit.

Apa kegunaan plasma darah untuk kesihatan?

Plasma adalah bahagian penting dalam rawatan yang berguna untuk merawat pelbagai masalah kesihatan yang serius. Sebenarnya, ada transfusi plasma darah khas, selain transfusi yang biasa kita ketahui.

Selain air, garam, dan enzim, plasma juga mengandung komponen penting, termasuk antibodi, faktor pembekuan, protein albumin, dan fibrinogen.

Apabila anda menderma darah, pekerja kesihatan akan memisahkan bahagian-bahagian penting ini dari plasma darah.

Bahagian penting ini boleh disatukan ke dalam pelbagai produk. Produk-produk ini kemudian digunakan sebagai rawatan menyelamatkan nyawa bagi orang yang mengalami luka bakar, kejutan, trauma, dan kecemasan perubatan lain.

Protein dan antibodi plasma juga digunakan dalam terapi untuk keadaan kronik yang jarang berlaku, seperti penyakit autoimun dan hemofilia.

Orang dengan keadaan ini dapat hidup lama dan produktif kerana rawatan ini. Itulah sebabnya, sebilangan organisasi kesihatan menyebut plasma darah sebagai "hadiah hidup".

Berikut adalah pelbagai kandungan plasma darah dan kegunaannya untuk merawat sejumlah keadaan kesihatan.

1. Plasma secara keseluruhan

Frozen plasma berguna dalam rawatan pendarahan teruk yang mengakibatkan kejutan, luka bakar, dan penyakit hati.

Koagulan (faktor pembekuan darah) yang terdapat dalam plasma dapat mengurangkan masa pendarahan dan meningkatkan kestabilan pesakit.

Plasma juga digunakan sebagai rawatan pertama untuk thrombocytopenic purpura (TTP) dan sindrom uremik hemolitik atau sindrom uremik hemolitik (HUS).

Selain itu, plasma juga berperanan dalam rawatan bayi baru lahir dengan keadaan hemolisis yang teruk atau hiperbilirubinemia (keadaan ketika tahap bilirubin bayi melebihi 10 mg / dL).

2. Faktor pembekuan

Faktor pembekuan dan faktor von Willebrand (VWF) yang terdapat dalam plasma memainkan peranan penting dalam pembekuan darah yang dapat menghasilkan kolagen.

Orang dengan gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia dan penyakit von Willebrand mungkin mendapat manfaat daripada derivatif protein plasma.

3. Imunoglobulin

Imunoglobulin melindungi tubuh daripada serangan bakteria dan virus, dan memainkan peranan penting dalam pertahanan tubuh.

Infusi imunoglobulin sangat berguna pada orang dengan gangguan imun, seperti kekurangan imun primer, yang merupakan keadaan ketika tubuh tidak dapat menghasilkan antibodi.

Rawatan ini juga bermanfaat bagi orang yang menjalani rawatan barah.

4. Albumin

Infusi albumin digunakan dalam rawatan luka bakar dan kejutan hemoragik.

Jurnal yang diterbitkan di US National Library of Medicine mengatakan bahawa infusi albumin juga terbukti dapat meningkatkan jangka hayat pesakit sirosis.

Albumin juga berguna dalam rawatan sindrom hepatorenal.

5. Alpha-1. antitrypsin

Antitrypsin alpha-1 yang berasal dari plasma yang diberikan secara intravena berguna untuk mengurangkan kematian dan berulang pada penyakit keradangan.

6. Plasma darah sebagai ujian makmal

Ujian plasma dapat mendiagnosis dan mengesahkan penyakit, seperti diabetes berdasarkan glukosa serum.

7. Plasmapheresis

Plasmapheresis adalah rawatan sementara yang berkesan untuk pelbagai penyakit autoimun. Plasmapheresis dilakukan dengan memisahkan plasma darah dari komponen darah yang lain.

Prosedur ini juga diketahui berpotensi membersihkan penyebab penyakit.

Dalam prosedur ini, darah vena anda diambil, sel darah dipisahkan, dan larutan koloid penggantian sel darah diletakkan.

Prosedur yang juga disebut sebagai Pertukaran Plasma Terapi (TPE) Ia juga digunakan untuk merawat COVID-19.

Beberapa kajian telah menguji seberapa berkesan rawatan ini terhadap COVID-19.

Jurnal yang diterbitkan Jurnal Antarabangsa Penyakit Berjangkit menyebutkan bahawa penggunaan TPE pada pesakit COVID-19 yang teruk menunjukkan hasil yang baik.

Plasma darah mengandungi pelbagai komponen, masing-masing mempunyai fungsi dan kegunaannya sendiri. Oleh itu, gangguan dalam plasma boleh menyebabkan gejala yang mengganggu anda.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala gangguan darah, seperti kelemahan, kelesuan, luka yang tidak sembuh, pendarahan, atau lebam kulit yang mudah.

Pengesanan penyakit pada peringkat awal dapat memudahkan anda mendapatkan rawatan yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found