4 Fasa Menstruasi yang Harus Diakui Wanita Setiap Bulan

Wanita biasanya mengalami haid setiap bulan. Walau bagaimanapun, julat kitaran mungkin berbeza. Terdapat mereka yang mempunyai tempoh biasa setiap 21-35 hari, ada yang cepat atau lambat dari itu. Sepanjang kitaran, tidak banyak yang mengetahui bahawa ada proses yang berlaku secara beransur-ansur di dalam rahim. Sebenarnya, mengetahui ia dapat membantu anda meramalkan kapan haid anda akan kembali pada bulan berikutnya. Bagi anda yang ingin mempunyai anak, mengetahui tahap fasa haid juga sangat berguna untuk mengetahui kapan waktu paling subur untuk mula merancang kehamilan.

Apakah kitaran haid?

Kitaran haid adalah proses bulanan yang dicirikan oleh serangkaian perubahan dalam tubuh dan organ pembiakan wanita. Dalam proses ini terdapat dua perkara utama yang akan berlaku, iaitu haid atau kehamilan.

Setiap bulan, ovari melepaskan telur selama proses yang disebut ovulasi. Pada masa yang sama, perubahan hormon akan membantu menyiapkan rahim anda sebagai tempat untuk bayi anda membesar dan berkembang.

Sekiranya telur dilepaskan dan tidak disenyawakan, lapisan rahim yang disiapkan untuk kehamilan akan hilang. Penumpahan lapisan rahim melalui faraj dikenali sebagai haid.

Terdapat empat fasa dalam kitaran haid, yaitu:

 • Fasa haid
 • Fasa folikular atau pra-ovulasi
 • Fasa ovulasi
 • fasa luteal

Panjang setiap fasa boleh berbeza antara satu wanita dengan wanita yang lain. Panjang fasa dalam satu orang juga boleh berubah dari masa ke masa.

Hormon yang mempengaruhi kitaran dan fasa haid

Kitaran haid sangat kompleks dan dikendalikan oleh banyak hormon yang dihasilkan oleh sebilangan kelenjar di dalam badan.

Berikut adalah hormon yang berperanan mengatur fasa haid:

Estrogen

Estrogen bertanggungjawab mengatur kitaran dan berperanan dalam pertumbuhan lapisan rahim. Sekiranya telur tidak disenyawakan, tahap estrogen menurun dengan cepat dan ketika itulah haid bermula.

Tetapi, jika telur disenyawakan, estrogen berfungsi dengan progesteron untuk menghentikan ovulasi semasa kehamilan.

Progesteron

Menurut Jaringan Kesihatan Hormon, progesteron memicu lapisan rahim menebal untuk mempersiapkannya untuk kehamilan.

Selain itu, progesteron juga mencegah otot rahim berkontrak yang dapat mengelakkan telur melekat.

Semasa mengandung, progesteron merangsang badan untuk membuat saluran darah di lapisan rahim. Tujuannya adalah untuk memberi makan janin yang akan tumbuh kemudian.

Sekiranya seorang wanita tidak hamil, corpus luteum (jisim folikel matang) yang terikat akan pecah, mengurangkan tahap progesteron di dalam badan.

Hormon luteinizing (LH)

Hormon ini membantu merangsang ovari untuk menghasilkan estrogen.

Pada fasa haid, lonjakan hormon luteinizing menyebabkan ovari melepaskan telur semasa ovulasi.

Sekiranya persenyawaan berlaku, hormon luteinizing akan merangsang korpus luteum untuk menghasilkan progesteron untuk menebalkan dinding rahim.

Hormon perangsang folikel (FSH)

FSH adalah hormon yang membantu pertumbuhan folikel di ovari dan melepaskan telur. Folikel menghasilkan estrogen dan progesteron di ovari untuk memastikan kitaran haid tetap teratur.

Apabila seorang wanita tidak mempunyai cukup hormon ini, dia cenderung mempunyai masa yang lebih sukar untuk hamil.

Hormon pembebasan gonadotropin (GnRh)

Hormon pelepasan gonadotropin (GnRH) adalah hormon yang mengawal dan merangsang pembebasan LH dan FSH. Hormon ini dilepaskan dari hipotalamus di otak.

Fasa haid yang berlaku dalam setiap kitaran

Berlepas dari kerjasama antara hormon kesuburan di atas, fasa haid terbahagi kepada empat tahap. Inilah pesanannya:

1. Fasa haid

Fasa haid adalah peringkat pertama kitaran haid setiap bulan. Fasa ini bermula apabila telur yang dikeluarkan oleh ovari dari kitaran sebelumnya tidak disenyawakan. Ini menyebabkan kadar estrogen dan progesteron menurun.

Lapisan rahim yang menebal yang telah disiapkan untuk menyokong kehamilan tidak diperlukan lagi.

Akhirnya, lapisan rahim menumpahkan dan keluar dalam bentuk darah, yang dikenali sebagai haid. Selain darah, vagina juga akan mengeluarkan lendir dan tisu rahim.

Pada fasa ini, anda juga akan mengalami pelbagai gejala yang dapat dirasakan berbeza oleh setiap orang, seperti:

 • Kejang perut
 • Payudara terasa sesak dan sakit
 • Kembung
 • Mood atau perubahan mood
 • Menjengkelkan
 • Sakit kepala
 • Rasa letih dan lemah
 • Sakit belakang

Dalam satu kitaran, tempoh purata berlangsung selama 3-7 hari. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita juga dapat mengalami haid selama lebih dari 7 hari.

2. Fasa folikular (pra-ovulasi)

Fasa folikel atau pra-ovulasi bermula pada hari pertama haid. Pada hari pertama haid anda, ketika itulah hormon perangsang folikel (FSH) mula meningkat.

Keadaan ini bermula apabila hipotalamus menghantar isyarat ke kelenjar pituitari dan melepaskan bahan kimia yang disebut hormon pelepasan gonadotropin (GnRH).

Hormon ini merangsang kelenjar pituitari untuk menghasilkan peningkatan kadar hormon luteinizing hormone (LH) dan FSH. FSH merangsang ovari untuk menghasilkan 5-20 kantung kecil yang disebut folikel.

Setiap folikel mengandungi sel telur yang belum matang. Dalam prosesnya, hanya telur yang paling sihat akhirnya akan matang. Sementara folikel selebihnya akan diserap semula ke dalam badan.

Folikel matang akan mencetuskan lonjakan estrogen untuk menebalkan lapisan rahim. Lapisan rahim yang menebal dikondisikan untuk mewujudkan persekitaran yang kaya nutrien agar embrio (janin masa depan) tumbuh.

Fasa ini berlangsung sekitar 11-27 hari, bergantung pada kitaran bulanan anda. Tetapi pada umumnya wanita mengalami fasa folikular selama 16 hari.

3. Fasa ovulasi

Peningkatan tahap estrogen semasa fasa folikel atau pra-ovulasi memicu kelenjar pituitari untuk melepaskan hormon luteinizing (LH). Pada fasa inilah proses ovulasi bermula. Ovulasi biasanya berlaku pada pertengahan kitaran, iaitu sekitar 2 minggu atau lebih sebelum permulaan haid.

Ovulasi adalah proses apabila ovari melepaskan sebiji telur yang matang. Telur ini kemudian mengalir ke tiub fallopio ke rahim untuk disenyawakan oleh sperma. Jangka hayat telur biasanya hanya sekitar 24 jam untuk memenuhi sperma.

Fasa ovulasi adalah satu-satunya peluang terbaik semasa kitaran haid anda untuk berpeluang hamil. Selepas 24 jam, telur yang tidak memenuhi sperma akan mati.

Semasa ovulasi, wanita biasanya mengalami keputihan yang tebal dan melekit yang jelas seperti putih telur. Suhu badan basal juga akan meningkat.

Suhu badan basal adalah suhu terendah yang dicapai semasa rehat atau dalam keadaan tidur. Suhu badan normal adalah dalam lingkungan 35.5 hingga 36º Celsius. Tetapi semasa ovulasi, suhu akan meningkat hingga 37 hingga 38º Celsius.

Suhu basal diukur dengan termometer yang diletakkan di mulut, vagina, atau dubur. Sekiranya anda merancang untuk hamil, pastikan untuk mengambil suhu setiap hari di lokasi dan masa yang sama selama 5 minit.

Pengukuran suhu basal paling baik dilakukan pada waktu pagi setelah bangun dan sebelum memulakan sebarang aktiviti.

4. Fasa luteal

Apabila folikel melepaskan telurnya, ia berubah bentuk menjadi corpus luteum. Corpus luteum membebaskan hormon progesteron dan estrogen. Peningkatan hormon pada fasa keempat haid berfungsi untuk menjaga lapisan rahim tebal dan siap menanam telur yang disenyawakan.

Sekiranya positif untuk kehamilan, tubuh akan menghasilkan gonadotropin korionik manusia (hCG). Hormon ini membantu mengekalkan korpus luteum dan menjaga lapisan rahim tebal.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak hamil, korpus luteum akan mengecut dan diserap oleh lapisan rahim. Kemudian tahap estrogen dan progesteron akan perlahan-lahan menurun, menyebabkan lapisan rahim akhirnya jatuh dan berkurang.

Sekiranya positif tidak hamil, pada fasa ini anda akan mengalami gejala yang disebut sindrom pramenstruasi (PMS). Gejala yang biasanya muncul adalah:

 • Kembung
 • Payudara bengkak dan sakit
 • Mood mudah berubah
 • Sakit kepala
 • Penambahan berat badan
 • Rasa mahu terus makan
 • Susah tidur

Fasa luteal biasanya berlangsung 11 hingga 17 hari. Namun, rata-rata wanita mengalaminya selama 14 hari.

Recent Posts