Nasi Coklat vs Nasi Shirataki, Mana Yang Berkesan untuk Diet?

Nasi atau nasi adalah salah satu sumber karbohidrat utama bagi masyarakat di Indonesia. Terdapat pelbagai jenis beras yang telah lama dikenal di Indonesia, seperti beras putih, beras perang dan beras perang. Selain tiga jenis beras ini, ada juga jenis beras lain yang sama-sama dipercayai bermanfaat untuk menurunkan berat badan, iaitu beras shirataki.

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan atau diet, beras perang mempunyai kalori terendah. Namun, antara beras perang dan beras shirataki, yang manakah lebih berkesan untuk menurunkan berat badan? Perhatikan maklumat berikut.

Membandingkan kandungan beras perang dan beras shirataki

Nasi coklat dan beras shirataki keduanya mempunyai kandungan nutrisi yang baik untuk tubuh manusia. Untuk membandingkan kedua-dua bahan makanan, kita perlu memberi perhatian kepada kandungan nutrien di dalamnya. Berikut adalah perinciannya.

  • nasi coklat

Walaupun diketahui membantu diet, sebenarnya beras perang mempunyai kandungan nutrien yang banyak. Padi jenis ini tidak melalui proses pengilangan, jadi kandungan magnesium dan serat yang terdapat dalam epidermis (aleuron) masih dikekalkan.

Beras perang mengandungi antosianin tinggi (pewarna merah) sehingga bahan makanan ini mempunyai warna merah. Selain sebagai agen pewarna, antosianin juga bertindak sebagai antioksidan yang berfungsi untuk menangkal radikal bebas.

Beras perang kaya akan nutrien, serat, vitamin dan mineral.

Dalam 100 gram beras perang mentah mengandungi 352 kalori, 7.3 gram protein, 0.9 gram lemak, 76.2 gram karbohidrat, 0.8 gram serat, 15 mg kalsium, 4.2 mg zat besi, 202 mg kalium, 1 .9 mg zink, dan 0.34 mg Vitamin B1.

  • Nasi Shirataki

Berbanding dengan nasi shirataki, mungkin anda lebih biasa dengan mi shirataki untuk membantu diet anda. Sebenarnya, kandungan kedua-duanya hampir sama.

Nasi Shirataki dibuat dari bahan yang disebut glukomanan. Glucomannan adalah sejenis serat makanan semula jadi yang larut dalam air, yang diambil dari ekstrak akar keladi gajah atau dikenali sebagai konjac. Glucomannan mengandungi 40% berat kering ubi gajah yang berasal dari Asia Tenggara.

Glucomannan diketahui mempunyai kandungan kalori yang sangat rendah. Sebenarnya, glucomannan sering dipanggil "sifar"kalori"Kerana hampir tidak ada kalori atau nol kalori dan sifar karbohidrat.

Kerana kandungan kalori yang sangat rendah, glukomanan dalam beras shirataki terkenal sebagai ramuan yang berkesan untuk diet.

Selain rendah kalori dan karbohidrat, glukomannan juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Menurut hasil kajian yang sistematik dari 14 kajian, glukomannan dapat menurunkan kolesterol sebanyak 19 mg / dL, kolesterol LDL “buruk” sebanyak 16 mg / dL, trigliserida sebanyak 11 mg / dL, dan gula darah sebanyak 7,4 mg / dL.

Nasi mana yang lebih berkesan untuk diet?

Salah satu faktor yang perlu dipertimbangkan dalam diet atau menurunkan berat badan adalah kandungan kalori yang anda makan dalam satu hari. Semakin tinggi bilangan kalori yang masuk ke dalam badan, semakin besar kemungkinan seseorang akan bertambah berat badan.

Sebaliknya, semakin sedikit kalori yang masuk ke dalam badan, semakin sedikit berat badan seseorang. Oleh itu, jika anda menjalani diet, sangat penting untuk makan makanan rendah kalori.

Dari fakta di atas, dapat dilihat bahawa beras shirataki mempunyai jumlah kalori yang lebih rendah berbanding beras perang. Ini bermakna beras shirataki dianggap sangat berkesan untuk diet. Sebenarnya, kerana kandungan gula yang rendah, beras shirataki juga sangat baik untuk pesakit diabetes.

Lebih-lebih lagi, sebenarnya, glukomanan yang terkandung dalam beras shirataki juga dapat meningkatkan rasa kenyang seseorang. Oleh itu, setelah makan nasi shirataki, seseorang yang sedang menjalani diet secara automatik dapat mengurangkan pengambilan makanan mereka pada waktu makan berikutnya.

Tetapi perlu diingat juga, dalam usaha menurunkan berat badan, bukan hanya kalori yang mesti diambil kira. Anda juga harus mengubah diet dan gaya hidup menjadi lebih sehat dengan berolahraga, memenuhi kebutuhan air yang mencukupi, dan meningkatkan protein dan mengurangkan karbohidrat.

Adalah disyorkan untuk berjumpa doktor, jika anda ingin menurunkan berat badan, untuk langkah-langkah yang betul.

Recent Posts