6 Langkah Membangunkan Perut Enam Pek •

Memiliki perut bungkus adalah impian semua orang. Selain menandakan kecergasan, perut enam pek baik pada lelaki dan wanita juga menjadikan seseorang lebih menarik. Untuk mempunyai perut enam pek , anda harus fokus pada pembakaran lemak badan, bukan pada penurunan berat badan. Berikut adalah cara membentuk perut enam pek apa yang baik dan betul, iaitu:

1. Makan protein yang mencukupi

Protein dapat membina otot dan membakar lemak di dalam badan. Dari semua makronutrien (protein, karbohidrat dan lemak), protein mempunyai kesan termogenik tertinggi, iaitu kesan yang menghasilkan haba untuk mengurangkan keletihan dalam badan. Itulah sebabnya protein dipanggil makronutrien paling berharga dari semua.

Ini juga menjadi alasan bagi atlet profesional dan pembina badan untuk makan makanan yang mengandungi banyak protein. Ini berlaku bukan hanya untuk lelaki, tetapi juga wanita. Pada dasarnya, semua manusia mempunyai DNA dan tisu badan yang sama, jadi kita semua memerlukan protein untuk tetap hidup dan juga membakar lemak.

2. Makan karbohidrat selepas bersenam

Ramai orang secara keliru percaya bahawa karbohidrat adalah makronutrien buruk dan boleh menyebabkan kegemukan. Walau bagaimanapun, gandum semula jadi atau karbohidrat berkanji seperti ubi jalar, beras perang, dan oatmeal sebenarnya cukup bermanfaat bagi misi anda untuk membentuk perut enam pek , terutamanya jika diambil selepas bersenam. Apabila anda makan karbohidrat setelah bersenam, mereka berpeluang sedikit untuk berubah menjadi lemak badan.

Cuba makan karbohidrat dalam jumlah sederhana dan 1-2 mangkuk sayur dengan setiap hidangan. Ini akan memastikan bahawa tubuh anda mendapat vitamin, mineral, antioksidan dan serat yang diperlukannya untuk menjalankan semua fungsi tubuh dan juga menjaga kesihatan tubuh.

3. Makan lemak sihat

Pastikan anda juga memasukkan lemak sihat dalam makanan anda, terutama lemak tak jenuh ganda dan lemak tak jenuh tunggal seperti kacang mentah, kacang tanah, minyak ikan, dan minyak zaitun. Lemak diet dari sumber-sumber ini akan menjaga tahap insulin stabil, yang penting untuk menurunkan lemak perut dan membentuk perut enam pek .

Namun, itu tidak bermakna anda harus makan sebungkus kacang. Ini bermakna anda tidak perlu takut memasukkan lemak sihat dalam makanan anda. Dengan menggabungkan protein dengan beberapa sayuran hijau, karbohidrat seimbang, dan lemak sihat, anda akan meningkatkan metabolisme dan menjadikan badan anda menjadi mesin pembakar lemak 24 jam sehari.

Bahagian yang terbaik adalah anda boleh melakukan pembentukan perut enam pek tanpa makanan tambahan, peralatan senaman perut, atau ratusan keperitan .

4. Berhenti melakukan keperitan

Mike Wunsch, C.S.C.S, pengasas Kesihatan Lelaki, mengatakan bahawa pergerakan perut klasik seperti tempat duduk dan keperitan hanya akan berfungsi pada otot yang berfungsi untuk melenturkan badan, iaitu bahagian bawah tulang belakang. Walau bagaimanapun, pergerakan multi-sendi, seperti mengangkat berat, akan menghasilkan pengurangan jumlah lemak dan otot yang lebih besar daripada keperitan dan tempat duduk . Mengangkat berat dapat membina otot dan stamina. Ini akan mengekalkan jisim otot anda sambil membakar lemak badan.

Anda juga boleh menggabungkan berat angkat dan latihan lain untuk hasil yang lebih baik. Lakukan latihan kompaun dalam program latihan anda seperti:

Barbell Squats

Paru-paru dumbbell

Barbell deadlift

Akhbar ketenteraan barbell

Versi Dips-chest

Tekan bangku barbell

Penarikan

Cengkaman media tekan bangku barel

Pushup

5. Berhenti menghabiskan masa anda treadmill

Sekiranya anda hanya mempunyai masa sekitar 30-40 minit untuk bersenam, maka setiap saat harus digunakan dengan baik. Belajar dalam bidang Universiti Maine Selatan mendapati bahawa satu set latihan angkat berat membakar jumlah kalori yang sama ketika kami berlari pada 6 minit setiap 1.6 km. Jadi, setiap saat anda mengangkat berat, anda akan menjana lebih banyak tenaga.

Belajar di University of North Dakota juga menyatakan bahawa mengangkat berat melalui gerakan yang luas dapat meningkatkan fleksibiliti anda daripada berjalan.

6. Lakukan latihan teras yang mencukupi

Wunsch mengatakan bahawa bekerja otot inti ketika otot anda masih segar dapat mencapai kelebihan meningkatkan stamina. Sekiranya anda fokus untuk menguatkan otot inti anda, anda dapat mengangkat berat yang lebih berat dalam latihan angkat berat, jadi badan anda akan membakar lebih banyak kalori dan bekerja lebih banyak otot.

Recent Posts