Apakah ubat kemenyan yang paling berkesan? •

Kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah keadaan apabila kuku tumbuh ke kulit. Penyakit kuku ini sememangnya menyakitkan dan membuat kuku, terutama pada kaki tidak sedap dipandang. Jadi, apa cara dan ubat untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam?

Cara merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam, dari memotong kuku yang salah hingga trauma hingga kuku jari. Sekiranya teruk, anda mungkin perlu berjumpa doktor kulit untuk menjalani pembedahan.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau. Berikut adalah berbagai cara yang dapat dilakukan untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam, mulai dari ubat-ubatan hingga perawatan kuku kaki ke dalam hingga perawatan di rumah.

1. Ambil ubat penahan sakit untuk kuku kaki yang tumbuh ke dalam

Salah satu ubat yang boleh anda dapatkan untuk melegakan gejala kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah ubat penghilang rasa sakit.

Penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen dan naproxen, boleh digunakan untuk membantu mengurangkan sakit kuku. Selain itu, pengambilan ubat ini juga dapat membantu mengurangkan bengkak.

2. Rendam kaki dengan air suam

Selain ubat, cara lain untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah dengan merendam kaki di dalam air suam. Kaedah mengeluarkan kuku yang tumbuh ke dalam ini berguna untuk membantu menjaga kawasan jari yang dijangkiti bersih dan bebas daripada bakteria.

Anda boleh merendam kaki anda dengan air suam secara berkala setiap hari. Anda juga boleh menambah garam Epsom untuk keselesaan tambahan.

Bagaimana cara untuk membuat :

 • Sediakan lembangan air suam
 • Masukkan garam dan kacau hingga rata
 • Rendam kaki selama 15 minit 2-3 kali sehari

3. Rendam dengan cuka sari apel

Bukan hanya larutan garam dan air suam, anda juga dapat merendam kaki anda dalam campuran cuka sari apel dan air suam. Anda lihat, cuka sari apel sering dianggap sebagai ubat pencernaan semula jadi kerana antiseptik, anti-sakit, dan anti-radang.

Walaupun tidak ada penyelidikan yang membuktikan ini, anda boleh menggunakan cuka sari apel sebagai pilihan alternatif untuk mengatasi kuku kaki yang tumbuh ke dalam dengan cara berikut.

 • Masukkan seperempat cawan cuka sari apel ke dalam air suam
 • Rendam kaki selama 20 minit

4. Sapukan krim atau salap antibiotik

Sekiranya kuku kaki yang tumbuh ke dalam belum dijangkiti bakteria dan masih agak ringan, anda boleh menggunakan salap atau krim antibiotik untuk merawat kuku kuku yang tumbuh ke dalam. Ini bertujuan untuk mempercepat penyembuhan dan membantu mengurangkan risiko jangkitan.

Perlu diingat bahawa penggunaan krim atau salap harus diresepkan oleh doktor. Salap preskripsi termasuk Neosporin dan Bactroban (Mupirocin).

5. Balut kuku jari ke dalam dengan pembalut

Jari-jari kaki yang tumbuh harus ditutup dengan pembalut. Menutup jari dengan pembalut sekurang-kurangnya menjaga kuku tetap bersih dan mengelakkan kotoran yang masuk dan menjangkiti kuku yang rosak.

Cara merawat kuku jari kaki ke dalam ini juga dilakukan agar kuku kaki mendapat pelapisan tambahan dan tidak melepuh ketika terkena kasut atau sandal.

Cuba letakkan kapas di bawah tempat tidur kuku untuk menggeser kuku ke arah yang betul.

Bagaimana cara untuk membuat :

 • Ambil sepotong kecil kapas atau kain kasa dan gulungkannya
 • Angkat hujung kuku dengan lembut
 • Letakkan kapas atau kain kasa di bawah kuku kaki yang masuk ke dalam

Kapas dan kain kasa sekurang-kurangnya membantu mengurangkan tekanan pada daging yang masuk. Walaupun terasa tidak selesa, kaedah ini mengurangkan rasa mati rasa di kawasan kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Kaedah di atas cukup mudah dan boleh dilakukan di rumah. Itulah sebabnya anda tidak boleh meremehkan kuku jari kaki ke dalam yang mungkin tidak terlalu menyakitkan. Semakin cepat ia dirawat, semakin kecil risiko kuku dijangkiti bakteria.

Bagaimana dengan kuku jari kaki yang dijangkiti?

Sekiranya kuku jari kaki ke dalam tidak dirawat atau mendapat rawatan yang salah, anda harus berjumpa doktor. Secara amnya, doktor akan menetapkan kuku kaki yang tumbuh semula, dalam bentuk antibiotik.

Selain itu, kuku yang tumbuh ke dalam juga akan dibalut dengan kain kasa yang telah disapu dengan antibiotik untuk membantu kuku tumbuh dari kulit sekitarnya.

Berikut adalah beberapa cara bahawa pakar kulit atau masalah kaki dapat merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Mengangkat kuku

Bagi anda yang mempunyai kuku yang agak membesar, yang menyakitkan tetapi tidak mengeringkan nanah, doktor anda mungkin mengeluarkan pinggir kuku. Tepi kuku yang tumbuh ke dalam akan dikeluarkan dengan meletakkan swab kapas atau benang gigi.

Ini untuk memisahkan kuku dari kulit atas dan membantu kuku tumbuh di bahagian tepi kulit. Apabila anda sampai di rumah, anda dinasihatkan untuk merendam jari kaki dan menukar pakaian setiap hari.

Mencabut beberapa kuku

Sekiranya kuku jari kaki ke dalam berwarna merah, menyakitkan, dan mengeluarkan nanah, doktor boleh mengeluarkan beberapa kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Anda tidak perlu risau kerana doktor akan menyuntikkan ubat bius ke dalam jari ke dalam sebelum prosedur bermula.

Operasi Cantengan

Kuku kaki yang tumbuh berulang yang berulang pada jari yang sama mungkin perlu dirawat dengan pembedahan kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Pembedahan ini melibatkan pembuangan bahagian kuku bersama dengan tisu yang mendasari, tempat tidur kuku.

Prosedur ini dilakukan agar kuku jari yang tumbuh ke dalam tidak tumbuh kembali. Umumnya, doktor akan menggunakan bahan kimia, laser, atau kaedah lain untuk merawat kuku kaki yang tumbuh kembali yang terus kembali.

Kuku kaki yang dijangkiti pasti akan mempengaruhi kehidupan seharian anda. Oleh itu, agar perkara ini tidak berlaku, pelajari cara merawat kuku kaki yang baru tumbuh dan ketahui masa untuk memanggil doktor.

Sekiranya anda bimbang kuku kaki yang tumbuh ke dalam akan dijangkiti bakteria, segera berjumpa dengan doktor anda sebelum mencuba cara merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Cara mencegah kuku jari kaki masuk dari berulang

Setelah mengetahui cara dan ubat untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam, ingatlah bahawa keadaan ini boleh kembali. Namun, anda tidak perlu risau kerana keadaan yang boleh disebabkan oleh trauma pada kuku dapat dicegah.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan kuku jari kaki masuk berulang.

1. Potong kuku dengan betul

Salah satu cara untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam berulang adalah dengan memotong kuku dengan betul. Kuku kaki yang tumbuh ke dalam dapat terjadi apabila anda memotong kuku terlalu pendek, menyebabkan kuku melengkung dan menyebabkan kuku jari ke dalam.

Itulah sebabnya penting untuk mengetahui cara memotong kuku dengan betul supaya anda tidak perlu menggunakan kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

 • Rendam kaki sebelum memotong kuku agar lebih lembut
 • Potong kuku lurus dengan bantuan gunting kuku
 • Elakkan memotong kuku dengan gunting biasa

2. Elakkan kecederaan di kawasan jari

Punca kuku kaki yang tumbuh ke dalam yang boleh menyebabkan kuku menghitam adalah trauma pada kawasan tersebut. Anda boleh mengelakkan trauma dan kecederaan pada jari kaki, terutama kaki anda, dengan tidak memberi tekanan terlalu lama pada kawasan ini untuk jangka masa yang panjang.

Contohnya, ketika bermain bola sepak, berlari, atau bermain sukan yang memberi tekanan pada jari kaki. Sekiranya ini berlaku, lebih baik menanggalkan kasut anda selama satu atau dua jam selepas bersenam supaya anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Anda juga boleh menggunakan pelindung kaki agar jari kaki tidak terlalu tertekan semasa bersenam.

3. Pakai kasut atau kasut mengikut ukuran

Kasut yang terlalu ketat atau stoking yang terlalu ketat boleh memberi tekanan tambahan pada jari kaki. Ini juga berlaku semasa anda menggunakan kasut tumit tinggi.

Kesannya, kuku yang terlalu kerap mengalami tekanan akan tumbuh ke dalam dan menusuk kulit. Untuk itu, gunakan kasut dengan ukuran dan stoking yang betul dan tidak terlalu ketat.

Sekiranya jari kaki anda masih boleh bergerak sambil memakai stoking, itu bermakna mereka cukup longgar sehingga tidak mencederakan kuku kaki anda.

4. Jaga kebersihan kuku anda

Menjaga kuku tetap bersih adalah kunci utama bagaimana merawat dan mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Membersihkan kuku secara berkala, terutama di bawah kuku, membantu menumbuhkan kuku dengan betul.

Anda boleh memotong kuku secara berkala dan membuang kotoran degil yang melekat di bawah kuku. Jangan lupa untuk selalu mencuci kuku dengan sabun di bawah air yang mengalir.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai cara dan ubat untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam, sila berjumpa doktor.

Recent Posts