6 Fakta Unik Mengenai Jenis Darah AB Yang Perlu Anda Ketahui

Jenis darah yang anda nyatakan menggambarkan genetik, keperibadian anda, hingga risiko penyakit di kemudian hari. Darah jenis AB akan menunjukkan ciri yang berbeza daripada golongan darah A, B, atau O, dan sebaliknya. Salah satunya, golongan darah AB cenderung jarang dibandingkan dengan jenis darah yang lain. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan lengkap mengenai fakta unik jenis darah AB di bawah.

Bagaimana seseorang boleh menghidap AB jenis darah?

Jenis darah ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan antigen tertentu, yang merupakan bahan yang dapat memicu tindak balas imun jika terdapat zat asing di dalam tubuh. Anda dikatakan mempunyai darah jenis AB kerana anda mempunyai antigen A dan B, tetapi tidak ada antibodi.

Anda boleh mendapat golongan darah AB kerana ia diwarisi dari ibu bapa anda, dengan syarat berikut:

  • Jenis darah ayah dan ibu adalah A atau B
  • Jenis darah ayah dan ibu adalah AB

Seperti jenis darah lain, darah jenis AB juga dapat dibezakan melalui sistem rhesus, yang merupakan antigen lain yang mungkin terdapat pada sel darah merah anda. Sekiranya demikian, jenis darah anda dikatakan positif rhesus. Tetapi, jika tidak ada, jenis darah anda disebut rhesus negatif.

Penentuan jenis darah adalah penting ketika anda ingin menjadi penderma darah atau menerima darah dari orang lain. Anda boleh mengetahui jenis darah anda melalui pemeriksaan jenis darah.

Apakah beberapa fakta unik mengenai golongan darah AB?

Berikut adalah fakta mengenai jenis darah AB yang perlu anda ketahui:

1. Jenis darah AB jarang berlaku

Sekiranya anda termasuk orang yang mempunyai kumpulan AB, ini bermakna anda adalah salah satu daripada beberapa orang yang bertuah. Sebabnya, kumpulan ini dianggap sangat jarang berlaku di kalangan masyarakat berbanding golongan darah yang lain.

Data yang disebut oleh Stanford School of Medicine menunjukkan bahagian AB jenis darah dalam komuniti Amerika Syarikat seperti berikut:

  • Positif AB: 3.4 peratus
  • AB negatif: 0.6 peratus

Walaupun masih merupakan peratusan kasar, jelas bahawa darah jenis AB jarang berlaku dan sangat jarang berlaku di masyarakat. Walau bagaimanapun, hasil ini juga bergantung pada latar belakang etnik dan wilayah negara ini. Darah jenis B, misalnya, lebih kerap berlaku pada orang Asia, sementara darah jenis O lebih biasa di Amerika Latin.

Orang dengan golongan darah AB mewarisi gen A dari ibu atau bapa dan gen B dari ibu atau ayah. Namun, untuk menghasilkan golongan darah AB agak sukar. Ini kerana bilangan orang yang mempunyai darah A dan B adalah sedikit. Itulah sebabnya, kebarangkalian menghasilkan kombinasi ini rendah.

2. Golongan darah AB adalah penderma plasma sejagat

Darah jenis AB juga dianggap sebagai penderma plasma sejagat. Ini bermaksud bahawa semua jenis darah dapat menerima penderma plasma darah dari darah jenis AB.

Plasma dari penderma darah jenis AB dapat diberikan kepada orang yang mempunyai jenis darah, jadi peranannya sangat penting bagi mereka yang memerlukan. Plasma AB sering disebut sebagai "Emas cair" atau "emas cair" kerana peranannya yang penting.

3. Darah jenis AB adalah penerima sejagat

Walaupun diklasifikasikan sebagai jarang, jenis AB ternyata mempunyai satu kelebihan besar yang tidak dimiliki oleh golongan darah lain. Orang dengan golongan darah AB + boleh menerima semua jenis darah. Inilah sebabnya mengapa golongan darah AB dipanggil penerima sejagat.

Walaupun orang dengan golongan darah AB boleh menjadi penderma plasma dan penerima sejagat, ini hanya boleh dilakukan dalam keadaan darurat sebanyak mungkin. Anda masih perlu mengetahui jenis darah anda sebelum menderma darah atau menerima transfusi untuk mengelakkan reaksi transfusi.

4. Lebih banyak risiko penyakit jantung

Sama seperti golongan darah A dan B, golongan darah AB juga mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi. Ini kerana golongan darah AB mempunyai gen ABO, yang merupakan gen yang muncul pada mereka yang mempunyai golongan darah A, B, atau AB.

Sekiranya anda adalah golongan darah AB dan tinggal di kawasan dengan pencemaran yang tinggi, anda mungkin mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi daripada mereka yang menghidap penyakit tersebut.

Dikutip dari Northwestern Medicine, orang dengan golongan darah AB mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi kerana tahap keradangan yang lebih tinggi. Oleh itu, penting untuk menjalani gaya hidup sihat untuk mengekalkan jantung yang sihat.

5. Lebih berisiko mengalami gangguan fungsi otak dan kehilangan ingatan

Laman web Penn Medicine mengatakan bahawa mereka yang mempunyai gen ABO, termasuk mereka yang mempunyai darah jenis AB, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah otak dan ingatan. Keadaan ini boleh menyebabkan demensia.

Ini mungkin kerana golongan darah AB adalah golongan darah yang dapat mendekatkan anda dengan keadaan tertentu, salah satunya adalah diabetes. Penyelidikan yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional mendapati bahawa mereka yang mempunyai darah jenis AB mempunyai risiko lebih tinggi terkena diabetes mellitus jenis 2 berbanding dengan jenis darah yang lain.

6. Lebih berisiko terkena beberapa jenis barah

Foto organ dalaman terdapat pada badan wanita dengan latar belakang kelabu, Konsep masalah kesihatan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang dengan golongan darah AB mempunyai risiko kanser perut lebih tinggi daripada yang lain. Penyelidikan yang diterbitkan oleh Wiley Interdisciplinary Review: Sistem Biologi Dan Perubatan juga menyatakan bahawa orang dengan golongan darah AB mempunyai risiko tertinggi setelah orang dengan golongan darah B untuk barah pankreas.

Selain itu, jurnal yang sama menunjukkan bahawa pemilik golongan darah AB juga berisiko tinggi dijangkiti cacar, bakteria E coli, dan salmonella.

Recent Posts