Salap Ekzema yang Baik sebagai Langkah Mengubati Gejala

Ubat untuk ekzema aka dermatitis atopik boleh didapati dalam pelbagai bentuk, salah satunya adalah salap. Salap ekzema juga dibahagikan kepada ubat resep dan ubat resep. Memandangkan banyak jenis salap yang ada, mungkin tidak sedikit penderita eksim yang masih bingung mengenai jenis salap mana yang terbaik untuk mereka.

Oleh itu, apakah jenis salap yang berkesan untuk mengatasi eksim dan apakah kaedah terbaik untuk menggunakannya agar ubat berfungsi dengan optimum?

Pelbagai pilihan salap untuk merawat ekzema

Istilah ekzema, eksim kering, dan dermatitis atopik merujuk kepada penyakit yang sama, iaitu keradangan pada kulit yang ditandai dengan kulit gatal, kering, dan merah. Hingga kini belum diketahui apa sebenarnya penyebab eksim.

Ubat-ubatan termasuk salap pada dasarnya tidak dapat menyembuhkan eksim. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat tetap menjadi bahagian penting bagaimana merawat eksim dalam jangka masa panjang dengan tujuan berikut.

 • Mencegah simptom menjadi lebih teruk atau mudah berulang pada masa akan datang.
 • Melegakan kesakitan dan gatal-gatal.
 • Mengurangkan tekanan emosi yang boleh mencetuskan kambuh.
 • Mencegah jangkitan pada kulit yang terkena ekzema.
 • Menghentikan penebalan kulit.

Setiap jenis salap untuk dermatitis atopik mempunyai kandungan yang berbeza dengan cara kerjanya sendiri. Ubat ekzema kering berikut dalam bentuk salap paling kerap digunakan.

1. Kortikosteroid

Salap kortikosteroid adalah salah satu ubat eksim yang paling kerap diresepkan oleh doktor. Juga dikenali sebagai steroid, ubat ini melegakan radang kulit yang disebabkan oleh eksim sehingga gejala menurun dan kulit dapat pulih.

Jenis dan dos salap steroid bergantung pada keparahan gejala anda. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, doktor anda mungkin menetapkan salap steroid jenis yang lebih kuat atau dos yang lebih tinggi.

Salap dan krim kortikosteroid cukup selamat digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa selagi mengikuti nasihat doktor. Wanita hamil atau menyusui juga dibenarkan menggunakan ubat ini, dengan catatan hanya dalam dos rendah.

Walaupun ubat ekzema kering ini cukup berkesan, salap steroid tidak bertujuan untuk rawatan jangka panjang. Melancarkan kajian di Indian Dermatology Online Journal, penggunaan steroid yang berlebihan mempunyai kesan sampingan yang serius pada kulit.

Kesan sampingan yang paling biasa dari ubat kortikosteroid adalah penipisan tekstur dan perubahan warna kawasan kulit yang sering digunakan pada ubat tersebut. Selain itu, rambut halus juga dapat tumbuh lebih banyak di kawasan itu.

2. Salap anti-radang NSAID

Salap anti-radang NSAID seperti crisaborole yang digunakan dua kali sehari dapat merawat eksim ringan hingga sederhana. Crisaborole mengurangkan keradangan yang berlaku dengan menghambat enzim yang disebut PDE-4.

Apabila enzim PDE-4 disekat, tubuh mengurangkan pengeluaran sitokin. Sitokin adalah protein khas yang diperlukan untuk mencetuskan keradangan. Semakin sedikit sitokin dalam darah, semakin kurang keradangan yang menghasilkan gejala eksim.

Ubat ini telah terbukti berkesan dalam mengurangkan keradangan dan membantu kulit kembali ke keadaan semula. Ujian klinikal juga menunjukkan bahawa crisaborole lebih baik diterima daripada kortikosteroid, menjadikannya lebih selamat untuk penggunaan jangka panjang.

Walaupun begitu, anda masih perlu berbincang dengan doktor anda sekiranya anda ingin menggunakan ubat ini pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Sebabnya, ada kemungkinan kesan sampingan dalam bentuk rasa sakit atau rasa menyengat di kawasan kulit yang dilumurkan dengan salap.

3. perencat calcineurin

Ubat topikal lain yang cukup dipercayai untuk merawat ekzema kering adalah salap perencat calcineurin. Ubat ini berfungsi dengan menghalang fungsi calcineurin, yang merupakan sejenis protein yang mengaktifkan sel T dalam sistem kekebalan tubuh untuk mencetuskan keradangan.

Terdapat dua jenis perencat calcineurin, iaitu tacrolimus dan pimecrolimus. Tacrolimus ditujukan untuk kanak-kanak berusia 2-15 tahun dan orang dewasa dengan gejala sederhana hingga teruk, sementara pimecrolimus digunakan untuk eksim ringan hingga sederhana.

Salap ini boleh digunakan pada bahagian kulit mana pun, termasuk kawasan dengan kulit yang lebih tipis seperti wajah, kelopak mata, dan alat kelamin. Anda boleh menggunakannya sebagai alternatif steroid, dengan kesan sampingan yang lebih ringan dari sensasi terbakar.

4. Pelembap

Salah satu gejala khas eksim adalah kulit kering. Pelembap bukan benar-benar penawar untuk eksim kering, tetapi salap yang mengandungi pelembap akan melindungi kulit dari kerosakan selanjutnya.

Anda boleh menggunakan pelembap sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari untuk melembapkan dan melindungi kulit dari risiko retak. Sebaiknya gunakan pelembap ketika kulit anda masih lembap setelah mandi.

Pilih pelembap untuk kulit kering yang mempunyai kandungan minyak yang tinggi, tetapi tidak mengandungi alkohol, minyak wangi, pewarna, atau bahan kimia lain. Pelembap yang mengandungi emolien atau salap seperti Jeli petroleum anda juga boleh menggunakan.

Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda untuk mencari jenis pelembap yang sesuai dengan keadaan kulit anda. Ini amat penting jika anda peka terhadap bahan kimia tertentu yang boleh mencetuskan dermatitis kontak.

Petua untuk menggunakan salap untuk eksim

Berikut adalah petua untuk menggunakan salap untuk eksim kering supaya ubat ini berfungsi dengan lebih optimum pada kulit.

 • Sentiasa ikuti arahan penggunaan yang disyorkan oleh doktor dan juga yang tertera pada label pembungkusan ubat.
 • Jangan sapukan salap steroid secara berlebihan. Hanya gunakan pada kawasan kulit yang bermasalah.
 • Jangan sapukan salap steroid yang kuat pada kulit nipis seperti kelopak mata, lipatan kulit, atau kulit anak-anak, kecuali atas nasihat doktor.
 • Gunakan ubat terlebih dahulu, kemudian pelembap.
 • Gunakan pelembap di tangan anda selepas setiap mandi supaya kulit anda tidak kering.
 • Sapukan pelembap ke telapak tangan anda dan gosokkannya terlebih dahulu. Kemudian, sapukan pada kulit ke arah bawah.
 • Berbeza dengan salap steroid, anda disarankan menggunakan pelembap dalam jumlah besar untuk melindungi kulit.
 • Jangan gunakan pelembap jika ekzema melepuh atau mengeluarkan cecair.

Salap adalah salah satu ubat pertama yang disyorkan oleh doktor untuk merawat eksim. Penggunaannya mudah, tetapi pastikan anda selalu mengikuti nasihat doktor agar ubatnya berfungsi dengan baik dan kulit tidak mengalami kesan sampingan yang teruk.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found