Memahami apa itu kesihatan mental dan bagaimana menjaganya

Kesihatan mental sering kali tidak disedari. Sebenarnya, keadaan mental yang sihat adalah salah satu kunci untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengelakkan pelbagai penyakit. Namun, adakah anda faham apa itu kesihatan mental? Untuk mengenalnya dengan lebih baik, lihat ulasan berikut mengenai semua perkara kesihatan mental yang perlu anda ketahui.

Apakah kesihatan mental?

Mental adalah perkara yang berkaitan dengan minda dan fitrah manusia. Dengan kata lain, kesihatan mental adalah keadaan ketika minda dan watak manusia berada dalam keadaan normal, damai, dan tenang, sehingga mereka dapat menjalankan aktiviti dan menikmati kehidupan seharian.

Untuk memahami dengan lebih mendalam, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyebutkan, kesihatan mental merangkumi kesejahteraan emosi, psikologi, dan sosial manusia. Perkara-perkara ini membantu manusia untuk berfikir, merasakan, dan bertindak, serta menangani tekanan, berhubungan dengan orang lain, dan membuat keputusan yang tepat.

Sebaliknya, seseorang dengan keadaan mental yang buruk akan sukar mengawal emosi, tekanan, dan tidak dapat berfikir, merasakan, bertindak, dan membuat keputusan dengan tepat. Sebenarnya, seseorang yang mempunyai mentaliti buruk cenderung mempunyai hubungan buruk dengan orang-orang di sekitar mereka atau sering menarik diri dari kehidupan sosial mereka.

Walau bagaimanapun, CDC menekankan bahawa kesihatan mental dan penyakit mental yang buruk bukanlah perkara yang sama. Seseorang boleh mengalami keadaan mental yang buruk, tetapi tidak semestinya didiagnosis dengan jenis gangguan mental tertentu. Sebaliknya, orang yang didiagnosis dengan penyakit mental dapat mengalami masa kesejahteraan mental, fizikal, dan sosial yang baik.

Mengapa kesihatan mental penting?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, menjaga mental yang sihat sangat penting untuk dilakukan oleh sesiapa sahaja. Dengan menjaga kesihatan mental, anda dapat hidup dan menikmati kehidupan seharian dan terhindar dari pelbagai penyakit.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mengamalkan langkah atau cara untuk menjaga kesihatan mental di bawah:

 • Berkongsi atau bercakap mengenai perasaan anda dengan seseorang yang anda percayai dapat membantu anda merasa disokong dan tidak bersendirian.
 • Tetap aktif, seperti bersenam. Kerana bersenam dapat meningkatkan mood anda.
 • Sapukan diet yang sihat untuk mengekalkan fungsi otak dan organ lain di dalam badan yang baik untuk kesihatan mental anda.
 • Elakkan alkohol, merokok, dan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi mental anda dan merosakkan organ anda. Periksa tahap alkohol darah anda melalui kalkulator kesihatan ini.
 • Tidur yang mencukupi dapat menguruskan mood dan emosi dan mencegah kemurungan dan gangguan kecemasan.
 • Bersosialisasi dan jaga hubungan baik dan tetap berhubung dengan keluarga atau saudara-mara.
 • Jangan ragu untuk meminta pertolongan sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengatasi atau melakukan sesuatu.
 • Lakukan aktiviti yang anda suka, seronok, dan tentu saja sihat.
 • Terimalah dan bersyukurlah dengan semua yang anda ada.
 • Bukan hanya meminta pertolongan daripada saudara mara, tetapi juga penting bagi anda untuk menolong rakan-rakan yang menghadapi masalah.
 • Berfikir positif, kerana fikiran negatif mempengaruhi keadaan mental anda.
 • Dapatkan vitamin D secara semula jadi dari cahaya matahari. Vitamin D baik untuk kesihatan mental kerana membantu otak melepaskan bahan kimia yang meningkatkan mood.

Anda perlu menggunakan kaedah di atas secara berterusan untuk mendapatkan faedah yang optimum. Namun, jika anda merasakan tanda-tanda gangguan jiwa, seperti merasa putus asa, perubahan mood yang teruk, atau kecenderungan untuk menyakiti diri sendiri dan orang lain, anda harus segera berjumpa dengan profesional, seperti psikiatri atau psikologi.

Seorang profesional dapat membantu anda menangani masalah mental yang anda alami, sehingga anda dapat kembali ke aktiviti normal anda.

Recent Posts