Lip Scrub: Faedah dan Cara Membuatnya di Rumah •

Rawatan menggosok muka dan badan memberikan kebaikan. Namun, adakah anda pernah mencuba menggunakan gosok pada bibir? Gosok di bibir adalah produk penjagaan kulit yang penting. Malangnya, rawatan ini sering diabaikan.

Kepentingan gosok untuk bibir

Kulit luar pada bibir adalah hasil pembahagian sel di lapisan paling luar atau apa yang dikenali sebagai epidermis. Sel kulit akan muncul ke lapisan luar dan menghasilkan protein yang dikenali sebagai keratin. Proses ini biasanya berlaku ketika sel-sel matang.

Keratin kemudian mengeras untuk melindungi mulut daripada perubahan suhu dan gangguan lain. Walau bagaimanapun, kulit di bibir lebih nipis daripada bahagian badan yang lain, menjadikannya lebih mudah mengalami kerosakan. Inilah sebabnya mengapa bibir mudah pecah, kasar, dan sakit.

Beri gosok dalam bentuk krim atau gel boleh menjadi penyelesaian untuk kulit bibir yang bermasalah. Fungsi gosok bibir sama gosok untuk badan. Krim dengan tekstur kasar ketika disapu di bibir akan mengelupas lapisan luar.

Sel kulit mati di bibir akan diangkat sehingga lapisan keras di atasnya diganti dengan lapisan baru yang lembut, halus, dan kenyal. Semasa memakai gincu, bibir yang pecah-pecah akan sedikit menyamar dan semua yang tinggal hanyalah garis halus.

Produk penjagaan kulit untuk bibir atau kosmetik seperti gincu, lip balm, dan lip bibir apa yang anda gunakan juga akan bertahan lama. Ini kerana lapisan sel baru yang lebih sihat dapat menyerap bahan-bahan dalam produk ini dengan lebih baik.

Masa yang sesuai untuk digunakan gosok bibir

Masa yang sesuai untuk dilakukan menyental bibir seminggu sekali. Sekiranya bibir anda cukup sihat atau masalahnya tidak teruk, anda juga boleh melakukannya menyental setiap dua minggu sebagai bentuk penyelenggaraan rutin.

Lebih baik jika anda melakukan ini semasa rutin menggosok gigi pada waktu malam. Selepas memakai gosok, jangan lupa menggunakan pelembap bibir khas untuk menjadikan bibir anda selesa dan melegakan kesakitan bibir anda.

Bahan semula jadi terbaik untuk gosok bibir

Produk gosok untuk bibir sebenarnya boleh didapati dengan senang di pasaran. Namun, anda juga boleh membuat sendiri mengikut keperluan dengan pelbagai bahan mudah di rumah.

Bahan yang paling kerap digunakan sebagai gosok bibir merangkumi gula, madu, dan Jeli petroleum. Gula pasir sering digunakan sebagai gosok badan kerana bentuk kristalnya mampu mengelupas sel kulit mati dengan baik.

Sementara itu, manfaat madu untuk kulit berasal dari protein, enzim, vitamin, dan bahan antibakteria dan antijamur di dalamnya. Pelbagai bahan ini membantu mempercepat proses pembahagian sel kulit bibir baru.

Madu juga mengandungi banyak vitamin B6, niasin untuk kulit, riboflavin, asid pantotenik, dan asid amino. Bahan-bahan ini bertindak sebagai antioksidan yang melindungi kulit bibir dari kerosakan dan mempercepat penyembuhan luka.

Bukan hanya itu, madu juga berfungsi sebagai humektan semula jadi. Humectants adalah pelbagai bahan yang dapat melembapkan kulit. Apabila digunakan pada kulit, bahan semula jadi ini akan menyerap dan bertahan sehingga melembapkan kulit bibir lebih lama.

Sebaliknya, jeli petroleum mengandungi campuran parafin, lilin mikrokristal, dan minyak mineral. Jeli petroleum dapat mengelakkan badan kehilangan air melalui kulit, sehingga kulit tidak mudah kering.

Bagaimana cara untuk membuat gosok bibir semula jadi

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dibuat gosok bibir semula jadi yang senang dibuat di rumah.

Bahan-bahan:

  • 1 sudu besar gula
  • Beberapa titis madu
  • Setengah sudu besar Jeli petroleum
  • Bahan tambahan seperti minyak zaitun dan minyak kelapa untuk kelembapan tambahan, atau minyak vanila untuk wangian

Bagaimana cara untuk membuat:

  1. Campurkan satu sudu gula pasir dengan madu sehingga menjadi ketulan yang tepat untuk dibuat gosok bibir semula jadi.
  2. Masukkan minyak zaitun, minyak kelapa, atau Jeli petroleum. Anda juga boleh menambah beberapa tetes minyak agar vanila gosok menjadi wangi.
  3. Kacau sehingga gumpalan terasa kental dan kasar seperti pasir, dan tidak berair.
  4. Gosokkannya ke bibir sehingga anda merasakan kulit kasar dan sukar mengelupas dari bibir anda. Sekiranya anda merasainya, biarkan sebentar.
  5. Keringkan bibir anda dengan tuala basah. Memohon balsem bibir di bibir anda untuk menghilangkan rasa sakit.

Penggunaan gosok bibir secara rutin penjagaan kulit tidak boleh dilepaskan. Langkah ini bertujuan untuk menghilangkan lapisan kulit mati di bibir yang menyebabkan kemunculan bibir pecah-pecah.

Bukan itu sahaja, menyental Ia juga menjadikan bibir lebih lembut dan lebih sihat sehingga dapat menyerap produk penjagaan dan kosmetik dengan lebih baik.

Recent Posts