7 Khasiat Buah sitrus yang baik untuk badan |

Pencinta oren mungkin sudah biasa dengan faedah yang ditawarkan oleh buah oren ini. Tidak hanya dimakan secara langsung, jeruk dapat diproses menjadi berbagai makanan, mulai dari makanan ringan hingga menu utama. Ayuh, lihat ulasan mengenai kandungan dan faedah buah sitrus di sini.

Kandungan buah sitrus

Jingga ( Citrus sinensis ) adalah buah berwarna-warni yang cukup popular berkat kemanisan semula jadi. Buah ini juga mempunyai pelbagai jenis dengan khasiat yang berbeza.

Walaupun begitu, semua oren mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Terdapat juga nutrien, vitamin, dan mineral dalam jeruk termasuk:

 • Tenaga: 45 kal
 • Protein: 0.9 g
 • Lemak: 0.2 g
 • Karbohidrat: 11.2 g
 • Serat: 1.4 g
 • Vitamin C: 49 mg
 • Tiamin (vitamin B1): 0.08 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,03 mg
 • Niacin: 0.2 mg
 • Kalsium: 33 mg
 • Fosforus: 23 mg
 • Kalium: 472.1 mg
 • Zat besi: 0.4 mg
 • Tembaga: 160 mg
 • Zink: 0.2 mg
 • Jumlah karotena: 190 mcg

Khasiat buah sitrus

Kandungan vitamin dan mineral yang tinggi dalam buah sitrus menjadikannya menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah jeruk yang merupakan buah yang popular untuk sejuta orang.

1. Meningkatkan fungsi otak

Salah satu kelebihan jeruk yang tidak ingin anda lewatkan adalah meningkatkan fungsi otak. Dikenal sebagai buah dengan vitamin C tinggi, jeruk juga mengandung kalium, folat, dan antioksidan yang dapat membantu meningkatkan fungsi saraf otak.

Sebenarnya, ini telah dibuktikan dengan penyelidikan dari Akademi Neurologi Amerika. Para penyelidik menyimpulkan bahawa minum jus oren dapat membantu mengurangkan risiko kehilangan ingatan pada lelaki.

Kajian itu melibatkan lelaki yang diminta minum jus setiap hari. Akibatnya, risiko penurunan kemampuan berfikir mereka lebih rendah daripada peserta yang minum jus sebulan sekali.

Walaupun begitu, penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk menentukan sama ada sifat jeruk dapat meningkatkan fungsi ingatan pada manusia.

2. Menjaga kesihatan ibu hamil dan janinnya

Selain meningkatkan fungsi otak, jeruk berkhasiat untuk wanita hamil dan janinnya. Sebabnya, jeruk adalah sumber vitamin C, folat, dan air yang diperlukan oleh wanita hamil.

Kandungan air yang tinggi dalam jingga membantu wanita hamil kekal terhidrat. Selain itu, vitamin C dan folat di dalamnya membantu mencegah kerosakan sel dan menyerap zat besi untuk tubuh.

Menurut Mayo Clinic, folat adalah sebatian vitamin B yang membantu mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf janin. Keadaan ini boleh mencetuskan keabnormalan otak dan saraf tunjang pada bayi masa depan.

Oleh itu, disarankan untuk mengkonsumsi buah sitrus secara sederhana untuk mendapatkan faedah pemakanan yang diperlukan untuk wanita hamil.

3. Membantu mengekalkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi pastinya memberi kesan negatif kepada kesihatan, seperti risiko penyakit jantung. Namun, ini dapat dicegah dengan menggunakan buah sitrus.

Menurut kajian dari Aterosklerosis ARYA Jus oren mempunyai manfaat dalam bentuk menurunkan tekanan darah. Ini dibuktikan dengan kajian terhadap 25 pesakit yang mengalami penyumbatan arteri.

Pesakit dilaporkan telah berusaha untuk mengobati tekanan darah tinggi dengan ubat. Namun, hasilnya masih tidak memuaskan. Akhirnya, para peserta diminta untuk minum jus oren yang telah ditambah dengan vitamin C.

Kesannya, tekanan darah menurun walaupun hanya sedikit. Tekanan darah menurun lebih jauh apabila minuman mereka diganti dengan rasa yang lebih hambar. Itulah sebabnya, vitamin C dalam buah sitrus berkhasiat untuk orang yang menderita hipertensi.

4. Memelihara rambut dan kulit yang sihat

Bukan rahsia lagi bahawa vitamin C kaya dengan antioksidan dan memberikan manfaat untuk kulit dan rambut. Antioksidan boleh didapati dalam buah sitrus yang membantu melindungi kulit dari bahaya radikal bebas yang disebabkan oleh pendedahan sinar UV.

Sebenarnya, satu lagi manfaat buah sitrus adalah ia membantu mengekalkan keseimbangan kolagen di dermis. Kolagen adalah sejenis protein yang penting dalam kulit manusia dan rambut, terutama pertumbuhan rambut dan mengurangkan gejala penuaan pramatang.

Oleh itu, pengambilan jeruk yang kaya dengan vitamin C dapat menjaga kesihatan kulit dan rambut anda.

5. Khasiat buah sitrus untuk pencernaan

Sebenarnya, banyak orang makan jeruk kerana ia mempunyai manfaat untuk sistem pencernaan. Sistem pencernaan yang normal memerlukan air yang mencukupi dan jeruk boleh menjadi alternatif untuk memenuhi keperluan cecair ini.

Anda lihat, sebiji oren kecil berisi 87 gram air dan keperluan air harian manusia adalah 2.5 - 3.5 liter (kilogram) air. Maksudnya, jeruk membantu tubuh memenuhi keperluan cecair sekitar 3-4 peratus.

Bukan hanya itu, kira-kira dua pertiga daripada 3 gram jeruk mengandungi sejenis serat larut yang membantu usus menyerap cecair. Penyerapan ini berlaku kerana serat larut menghasilkan gel tebal, yang dapat melambatkan masa transit sisa makanan di dalam usus.

Dengan cara ini, gel serat memberi masa kepada usus untuk menyerap nutrien penting, seperti vitamin, mineral, dan asid lemak. Tanpa khasiat jeruk ini, kemungkinan nutrien ini tidak dapat diserap secara optimum.

6. Mengurangkan risiko diabetes

Buah sitrus adalah sumber serat yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan risiko diabetes. Dapatan ini dibuktikan secara langsung melalui penyelidikan dari Jurnal Diabetes dan Metabolik .

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan 4 gram makanan tambahan serat makanan setiap hari dapat meningkatkan kepekaan insulin. Apabila badan kekurangan sensitiviti insulin, risiko diabetes jenis 2 meningkat.

Sementara itu, menjaga berat badan juga penting dalam mencegah diabetes. Sebabnya, penghidap obesiti (berat badan berlebihan) lebih berisiko menghidap diabetes jenis 2. Ini kerana badan mencerna serat dengan lebih perlahan daripada nutrien lain.

Itulah sebabnya, pengambilan serat, terutama pada jeruk, membantu badan berasa kenyang lebih lama. Ini tentunya membantu anda mengekalkan berat badan kerana selera makan anda terkawal.

7. Mencegah anemia

Anemia adalah masalah kesihatan yang dicirikan oleh tahap rendah sel darah merah (hemoglobin). Akibatnya, kemampuan tubuh membawa oksigen juga menurun. Penyebab utama anemia adalah kekurangan zat besi.

Jeruk bukan sumber zat besi, tetapi buah oren ini tinggi asam askorbat (vitamin C) dan asid sitrik. Kedua-dua jenis asid dalam jeruk mempunyai manfaat dalam bentuk peningkatan penyerapan zat besi dalam saluran pencernaan.

Dengan begitu, risiko terkena anemia dikurangkan seiring dengan peningkatan pengambilan zat besi. Anda boleh mula makan makanan kaya zat besi bersama dengan jeruk untuk mencegah anemia.

Risiko memakan jeruk terlalu banyak

Buah sitrus adalah sumber vitamin C yang mempunyai kebaikan untuk tubuh. Walaupun begitu, memakan terlalu banyak jeruk boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama pada pesakit GERD.

Orang yang menderita GERD mungkin merasa pedih ulu hati kerana asid perut yang naik setelah makan jeruk. Ini boleh berlaku kerana jeruk mengandungi asid tinggi.

Oleh itu, anda disarankan makan jeruk secara sederhana, seperti 1-2 buah dalam satu hari. Oleh itu, anda boleh mendapatkan faedah jeruk untuk badan yang lebih sihat.

Recent Posts