Urut untuk Sakit Kepala Dengan 7 Titik Akupresur •

Apabila sakit kepala menyerang, anda boleh mengurut kuil atau bahagian belakang kepala secara refleks untuk menghilangkan rasa sakit. Urut kepala mungkin berkesan untuk mengurangkan kesakitan. Namun, agar anda mendapat faedah yang optimum, pelajari dahulu teknik atau kaedah urut dan titik urut mana yang sesuai untuk melegakan sakit kepala. Berikut ini adalah maklumat mengenai cara merawat sakit kepala dengan urutan yang boleh anda praktikkan di rumah.

Kelebihan urut untuk sakit kepala

Titik refleksologi atau titik akupresur adalah bahagian badan yang sangat sensitif terhadap tekanan. Apabila titik-titik refleks ini disentuh atau dipijat, rangsangannya dapat membantu melepaskan ketegangan otot dan meningkatkan peredaran darah, yang dapat memberi kesan menenangkan pada tubuh dan melegakan sakit kepala.

Kesan yang sama juga dapat dirasakan ketika anda merasa sakit kepala. Satu kajian kecil yang diterbitkan dalam American Journal of Public Health mengatakan bahawa terapi urut yang dilakukan dua hingga tiga kali seminggu dapat meredakan ketegangan sakit kepala pada orang dewasa.

Dalam kajian yang ditulis, urut pada titik akupresur yang betul dapat mengurangkan sakit kepala secara beransur-ansur. Sekiranya peserta pada mulanya mengalami sakit kepala tujuh kali seminggu, berulang sakit kepala cenderung dikurangkan menjadi hanya dua kali seminggu.

Dalam kajian lain juga disebutkan, pesakit sakit kepala ketegangan yang menerima urutan selama 30 minit melaporkan gejala hilang dalam 24 jam. Selain itu, cara mengurut yang betul juga dapat mengurangi kemarahan dan ketegangan serta mengurangkan kemurungan atau kegelisahan, kekerapan dan intensitas kesakitan, pening, dan penggunaan ubat sakit kepala.

Titik urut akupresur untuk melegakan sakit kepala

Sekiranya anda ingin melegakan sakit kepala dengan urutan, anda harus melakukannya dengan betul. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melegakan sakit kepala dengan refleksologi pada titik tertentu, seperti tangan, leher, atau bahagian lain. Inilah ulasan penuh.

1. Union Valley

Titik urut sakit kepala Union Valley

lembah kesatuan, atau juga dikenali sebagai teknik He Gu (LI4), adalah titik refleksologi atau akupresur yang terletak di antara ibu jari dan jari telunjuk tangan anda. Melakukan urutan pada ketika ini dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit di wajah dan sekitarnya, termasuk sakit kepala yang tegang, sakit gigi, dan sakit leher.

Cara:

 1. titik cubit lembah kesatuan di tangan kiri anda dengan ibu jari kanan dan jari telunjuk. Tahan selama 5 minit. Namun, pastikan bahawa semasa anda melakukannya, anda tidak akan merasa sakit.
 2. Urut kawasan tersebut dengan gerakan bulat ke kiri selama 4-5 saat. Kemudian putar ke arah yang bertentangan selama 4-5 saat.
 3. Lakukan pergerakan yang sama dengan tangan kanan.

2. Menggerudi buluh

Teknik mengurut kepala buluh

Menggerudi buluh atau pengumpulan buluh (B2 atau cahaya yang terang) adalah titik akupresur yang terletak di sudut dalam mata anda, di jambatan hidung anda berhampiran hujung alis anda. Titik urut ini sesuai dengan bahagian depan kepala, jadi kaedah ini sangat sesuai untuk melegakan sakit kepala frontal, migrain, sakit kepala tegang, dan sakit kepala akibat sinusitis.

Penglihatan kabur, mata yang sakit atau gatal, pening, selsema dan alergi juga dapat melegakan dengan teknik refleksologi ini.

Cara:

 1. Dengan menggunakan hujung jari telunjuk anda, tekan kedua-dua titik akupresur dengan kekuatan yang sama selama satu minit.
 2. Lepaskan selama beberapa saat, kemudian ulangi sehingga sakit kepala anda reda.
 3. Sekiranya anda merasakan migrain di satu sisi kepala anda, beri tekanan atau urut titik di sebelahnya terlebih dahulu, kemudian urut bahagian lain.

3. Feng Chi

Titik urut sakit kepala Feng Chi

Teknik Feng Chi (GB20) sering disebut sebagai pintu kesedaran kerana diyakini dapat mengatur peredaran otak. Melakukan urutan di kawasan ini Feng Chi boleh berguna untuk mengatasi sakit kepala dan migrain ketegangan, serta gangguan visual, vertigo, insomnia, keletihan, gejala selesema dan selesema, hingga tekanan mental.

Titik urut sakit kepala Feng Chi terletak di bahagian belakang kepala, di bawah pangkal tengkorak, tepat pada kemurungan antara dua otot leher besar. Mengurut titik ini dapat merangsang pembebasan endorfin, penghilang rasa sakit semula jadi badan.

Cara:

 1. Letakkan jari telunjuk dan tengah kedua-dua tangan pada titik akupresur ini.
 2. Tekan dengan kuat selama 2-3 minit. Arahkan jari anda ke atas, kemudian lepaskan. Ulangi kaedah ini sehingga sakit kepala anda terasa lebih ringan.

4. Mata ketiga

Titik urut sakit kepala mata ketiga

Titik mata ketiga, atau juga dikenali sebagai Yin Tang (GV 24.5), terletak di antara alis, di mana jambatan hidung bertemu dengan dahi. Melakukan teknik urut di titik akupresur ini sangat sesuai bagi anda yang sering mengalami migrain atau sakit kepala kerana terlalu lama menatap skrin komputer WL.

Kaedah ini juga dipercayai dapat menghilangkan tekanan, mengatasi kemurungan, keletihan kronik, dan perubahan mood, untuk meningkatkan kreativiti dan mempertajam intuisi.

Cara:

 1. Tekan titik akupresur ini dengan ibu jari kanan dan jari telunjuk anda selama 1 minit. Lepaskan perlahan-lahan.
 2. Lakukan berulang kali sehingga kawasan mata anda terasa lebih selesa dan sakit kepala berkurang.

5. Bahu dengan baik

titik urut bahu

Untuk menghilangkan sakit kepala dengan urutan, ini tidak bermaksud anda hanya fokus mengurut kepala pada titik-titik di kawasan kepala. Menekan dan mengurut bahagian bahu juga dapat melegakan sakit kepala, anda tahu!

Titik akupresur di bahu disebut bahu dengan baik atau Jian Jing (GB21). Titik bahu dengan baik terletak di tengah antara hujung bahu dengan pangkal leher. Bukan hanya membantu melegakan sakit kepala dan migrain, urutan di kawasan ini juga dapat mengurangkan bahu dan leher yang kaku kepada masalah penyusuan pada ibu menyusu. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus mengelakkan rangsangan pada ketika ini kerana boleh mencetuskan persalinan.

Cara:

 1. Gunakan ibu jari pada kedua tangan, kemudian urut dengan gerakan bulat pada masa ini selama 4-5 saat.
 2. Kemudian lepaskan selama beberapa saat dan ulangi dengan cara yang sama.

6. Bergegas lebih besar

Selain mengurut di kepala, leher, dan bahu, titik refleksologi pada kaki juga boleh menjadi salah satu cara untuk merawat sakit kepala. Salah satunya ialah tergesa-gesa yang lebih besar atau juga dikenali sebagai syurga yang besar (LV3). Anda boleh menemui titik akupresur ini di bahagian atas kaki anda di kemurungan di mana ibu jari anda bertemu dengan jari telunjuk anda.

Teknik mengurut ini sering digunakan untuk merawat kembung perut, mual, sembelit, penglihatan kabur dan tidak teratur. Namun, sakit kepala, termasuk migrain, juga dapat melegakan dengan mengurut tergesa-gesa yang lebih besar.

Cara:

 1. Duduk dalam posisi yang selesa dan letakkan kaki kanan anda di atas paha kiri anda.
 2. Tekan atau urut perlahan-lahan ke titik akupresur selama dua minit, kemudian ulangi pada kaki kiri anda.
 3. Lakukan urut tiga kali setiap hari untuk hasil terbaik atau setiap kali anda mengalami migrain.

7. Di atas air mata

Teknik urutan lain dengan titik-titik akupresur pada kaki yang boleh anda cuba melegakan sakit kepala dan migrain adalah di atas air mata atau juga dikenali sebagai Zu Lin Qi (GB41). Titik ini dapat dijumpai di bahagian atas kaki, kira-kira 2-3 cm di atas jari kaki keempat dan kelima.

Cara:

 1. Urut atau tekan titik akupresur pada satu kaki dengan kuat, tetapi perlahan-lahan, dengan ibu jari anda selama satu minit.
 2. Kemudian lakukan perkara yang sama pada kaki yang lain.

Memaksimumkan refleksologi untuk melegakan sakit kepala

Refleksologi untuk melegakan sakit kepala di kawasan ini nampaknya mudah. Namun, untuk mendapatkan faedah maksimum, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan ketika melakukan teknik titik urut sakit kepala berikut.

 • Teknik urutan akupresur ini dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dengan selesa dan santai.
 • Sentiasa tekan titik pantulan dengan tekanan yang sama.
 • Tarik nafas dalam-dalam untuk membantu badan berehat dan bersantai.
 • Berhenti melakukan teknik urut jika sakit kepala anda bertambah teruk atau menyebabkan kesakitan lain.

Urut akupresur mesti dilakukan dengan betul supaya anda dapat mengatasi sakit kepala yang anda rasakan. Sekiranya anda tidak pasti mengenai teknik akupresur yang anda lakukan, lebih baik mempercayai refleksologi ini kepada profesional.

Sekiranya anda ingin melakukannya secara bebas, pertama anda boleh belajar dengan ahli terapi atau ahli refleksologi untuk memahami cara melakukannya dengan betul. Hanya selepas itu, anda mungkin boleh melakukan urutan sendiri di rumah.

Sekiranya selepas menjalani urutan keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut atau anda boleh mencuba kaedah lain, seperti ubat sakit kepala yang boleh anda cuba di rumah.

Recent Posts