Kepialu boleh makan buah atau tidak? Ini adalah senarai buah-buahan yang selamat

Oleh kerana kepialu adalah sejenis penyakit yang menjangkiti sistem pencernaan, anda tidak disarankan untuk makan secara sembarangan. Termasuk ketika makan buah. Terdapat sebilangan buah yang boleh dan tidak boleh dimakan untuk penghidap kepialu. Ada apa-apa? Lihat ulasan penuh dalam artikel ini.

Mengapa penghidap demam kepialu harus memerhatikan pengambilan makanan mereka?

Kepialu atau bahasa perubatan yang disebut demam kepialu adalah penyakit berjangkit yang menyerang sistem pencernaan akibat jangkitan dengan bakteria Salmonella typhi. Semasa penyakit ini, sistem pencernaan orang dengan kepialu menjadi radang.

Apabila seseorang yang menghidap demam kepialu dibenarkan memakan makanan secara sembarangan dan tidak mengekalkan pengambilannya dengan betul, komplikasi serius boleh berlaku. Komplikasi kepialu yang paling biasa adalah pendarahan pada usus dan perforasi usus, yang merupakan keadaan ketika dinding usus muncul lubang.

Itulah sebabnya, memilih pengambilan makanan yang betul sangat penting ketika seseorang sakit demam tifus. Ini bukan hanya untuk mengelakkan komplikasi, tetapi juga pada masa yang sama menyokong rawatan penyakit tifus sehingga anda cepat sembuh.

Buah yang baik untuk penghidap kepialu

Salah satu larangan diet yang tidak boleh dimakan sementara oleh orang yang sakit demam kepialu adalah makanan yang mengandungi kadar serat yang tinggi. Kerana makanan yang mengandungi serat tinggi sukar dicerna dan dapat merengsakan usus.

Berikut ini adalah koleksi jenis buah yang tidak mengandungi serat tinggi dan selamat untuk penghidap tifus. Walaupun rendah serat, buah-buahan ini masih mengandungi vitamin dan mineral penting, sehingga buah ini dapat membantu proses pemulihan penghidap demam kepialu. Buah-buahan ini merangkumi:

1. Pisang

Pisang, terutama pisang masak, sangat baik untuk penghidap demam kepialu. Tekstur pisang masak, yang umumnya lembek dan lebih lembut, memungkinkan makanan ini melewati saluran pencernaan dengan mudah.

Bukan hanya itu, typhus biasanya juga disertai dengan cirit-birit. Kandungan kalium dalam pisang akan membantu menggantikan elektrolit yang hilang dari badan anda apabila anda mengalami cirit-birit.

2. tembikai

Melon adalah buah yang mengandungi serat paling sedikit berbanding jenis buah segar yang lain. Walaupun rendah serat, tembikai mengandungi banyak nutrien yang tidak kurang sihat.

Satu hidangan tembikai (100 gram) mengandungi 36 kalori dengan 3% serat makanan, 1% protein, 1% zat besi, dan 5% kalium. Pelbagai ramuan ini dapat membantu penghidap demam kepialu untuk meningkatkan sistem imun mereka sehingga mereka dapat mempercepat proses pemulihan.

3. Alpukat

Dipetik dari halaman Johns Hopkins Medicine, alpukat adalah makanan super yang mengandungi serat dan nutrien penting. Kandungan buah-buahan ini dapat membantu meningkatkan fungsi pencernaan anda yang terganggu oleh bakteria yang menyebabkan tifus.

Dalam jumlah 100 gram, alpukat mengandungi 160 kalori dengan 19% lemak, 3% karbohidrat dan 4% protein. Buah ini baik untuk anda yang menderita demam kepialu kerana tinggi kalori dan nutrien, sehingga dapat membantu memulihkan keadaan kesihatan anda.

4. Tembikai

Kandungan utama dalam daging tembikai adalah air. Kerana mengandungi banyak air, semangka mempunyai kandungan serat yang rendah. Ini bermaksud semangka adalah buah yang baik untuk penghidap kepialu.

Sama seperti tembikai, walaupun memiliki serat rendah, semangka masih mengandung sejumlah nutrien yang tidak kurang sihat daripada buah-buahan lain. Bukan hanya itu, tembikai adalah sumber antioksidan yang sangat baik untuk tubuh.

Kandungan air yang tinggi dalam tembikai dapat menggantikan cecair di dalam badan anda ketika anda menghidap demam kepialu. Oleh itu, semangka dapat mengelakkan anda kehilangan terlalu banyak cecair badan dan mempercepat proses pemulihan.

5. Buah naga

Buah ini mempunyai daging yang lembut dan tidak mempunyai rasa yang tajam, sehingga dapat menjadi pilihan bagi penghidap tifus. Gejala kepialu dalam bentuk tidak ada selera makan yang dapat anda atasi dengan memakan buah ini.

Oleh itu, buah naga mudah dicerna oleh penghidap demam kepialu. Selain dari teksturnya, buah naga juga mengandung banyak nutrien yang mempercepat proses penyembuhan penderita tifus.

Dikutip dari Cleveland Clinic, buah naga mengandungi vitamin C yang dapat meningkatkan sistem imun anda. Buah naga juga dapat meningkatkan bakteria baik dalam usus yang dapat memperbaiki keadaan pencernaan anda ketika anda menderita demam kepialu.

6. Anggur

Anggur kaya dengan antioksidan dalam bentuk flavonoid dan resveratrol. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Linus Pauling Institute, resveratrol dalam anggur berguna untuk mengatasi kesan yang disebabkan oleh keradangan dan pencegahan penyakit tertentu, termasuk kepialu.

Sebelum memakan buah ini, pastikan anggur yang anda makan manis dan masak, ya.

7. Buah-buahan Lain

Selain buah-buahan yang disebutkan di atas, beberapa buah lain yang juga baik untuk pengidap demam kepialu dimakan, seperti aprikot, cantaloupe masak, pic, jeruk manis, dan pepaya. Sekiranya anda sembelit, anda boleh minum jus buah yang ditapis untuk mengurangkan kandungan serat dan membuang pulpa.

Dapatkan nasihat doktor atau jururawat terlebih dahulu untuk memastikan buah terbaik yang boleh anda makan sesuai dengan keperluan anda.

Recent Posts