Bir Ciu, Bir Tradisional Yang Memudaratkan Kesihatan Anda

Bir ciu adalah nama untuk minuman keras tradisional Jawa Tengah dan sekitarnya. Pure Ciu mempunyai ciri warna putih jernih dengan aroma yang sangat menyakitkan. Di kampung halamannya di Banyumas, ciu dibuat dari pita fermentasi (ubi kayu) atau beras. Sementara itu, di tempat lain, seperti di Solo, Jogja, dan Magelang, ada juga ciu yang terbuat dari penyulingan molase fermentasi. Ciu fermentasi tebu ini juga dikenal sebagai Miras Bekonang.

Jadi, apa kesan minum ciu untuk kesihatan?

Apakah kandungan alkohol ciuman itu?

Dikutip dari Tempo, ciu itu sendiri boleh dianggap sebagai alkohol yang tidak sempurna kerana hanya melalui satu penyulingan. Walaupun alkohol semestinya telah melewati 3 kali penyulingan. Proses penyulingan yang cepat ini menjadikan kandungan alkohol dalam bir ciu agak tinggi berbanding bir komersial yang dijual di pasaran.

Tahap alkohol tinggi dan rendah dalam ciu tulen berbeza antara 25-70 peratus. Terdapat juga beberapa ciu yang dapat mengandungi alkohol hingga 90 persen setelah melalui dua proses penyulingan. Jika dibandingkan, kandungan alkohol dalam bir dalam tin yang telah melalui tiga penyulingan pada amnya hanya sekitar 4.5-8 persen.

Ciu sering dicampurkan dengan ubat penghalau nyamuk

Ciu pada asalnya adalah minuman keras yang dihasilkan oleh penapaian pati secara semula jadi. Sebaliknya, sayangnya, ciu cenderung dicampurkan dengan campuran bahan kimia berbahaya yang tidak boleh dimakan. Sebut saja etanol (alkohol tulen; alkohol gosok), penghalau serangga, dan ubat sakit kepala. Beberapa peruncit ciu juga boleh mencampurkannya dengan minuman tenaga atau dengan soda.

Tujuan pencampuran bukan untuk menjadikan kesan alkohol lebih keras dan produk akhir menjadi lebih banyak dan boleh dijual dengan lebih murah. Warna ciu campuran akan kelihatan agak keruh kerana warna ciu yang asli sangat jelas, seperti air atau vodka.

Bahaya meminum bir ciu untuk kesihatan

Kesan biasa yang boleh berlaku sebaik sahaja minum alkohol dengan kandungan alkohol yang tinggi tentunya mabuk. Namun, harus difahami bahawa ciu menawarkan kandungan alkohol berkali-kali lebih tinggi daripada bir biasa. Oleh itu, kesan memabukkan lebih berisiko dan membawa maut jika diambil secara berlebihan.

Kesan minum ciuman lain yang mungkin berlaku adalah:

1. Gangguan otak

Minum alkohol melebihi had toleransi badan boleh menyebabkan kerosakan otak. Dalam jumlah yang berlebihan, alkohol memperlahankan pernafasan dan degupan jantung, dan menurunkan suhu badan secara drastik. Pengambilan alkohol yang berlebihan juga meningkatkan risiko kejang.

Ini kerana semakin banyak alkohol yang anda minum, semakin banyak otak anda akan mengecil dari ukurannya yang tepat. Keadaan ini dipanggil atrofi.

Penyusutan otak boleh menyebabkan masalah dengan bahasa, pemikiran logik, dan penyelesaian masalah. Dalam jangka masa panjang, kesan kerosakan otak dari alkohol boleh kekal.

2. Gangguan hati

Selepas anda minum, alkohol segera dipecah dan disaring oleh hati. Alkohol disaring oleh hati lebih cepat daripada sisa makanan. Oleh itu, alkohol juga lebih cepat diserap ke dalam darah.

Namun, jika anda mengambil alkohol melebihi had toleransi badan, beban kerja hati akan meningkat untuk menyaring toksin. Semakin cepat dan cepat anda minum, semakin tinggi tahap alkohol dalam darah.

Itulah sebabnya minum ciu terlalu banyak akhirnya akan merosakkan hati. Pada mulanya alkohol akan menyebabkan pengumpulan lemak di hati, suatu keadaan yang disebut hati beralkohol berlemak.

Sekiranya ia terus menjadi kebiasaan dalam jangka panjang, keradangan hati akan menjadi permanen yang dapat mengakibatkan penyakit hati kronik, seperti sirosis alkoholik, hepatitis alkoholik, kegagalan hati, dan bahkan kematian.

Kebiasaan minum terlalu banyak alkohol dalam jangka masa panjang juga dapat meningkatkan risiko barah hati.

3. Kerosakan paru-paru

Minum minuman keras dalam jumlah besar akan mengganggu sistem refleks gag. Apabila anda muntah kerana minum terlalu banyak alkohol, anda lebih berisiko tersedak jika muntah menyekat saluran udara anda. Lebih-lebih lagi, refleks batuk anda juga terhambat kerana anda berada dalam keadaan separuh sedar.

Sebilangan sisa muntah boleh dihirup dan memasuki paru-paru. Ini boleh membawa maut kerana risiko terkena jangkitan paru-paru, radang paru-paru, dan keruntuhan paru-paru.

4. Keracunan

Alkohol adalah toksik kepada badan. Itulah sebabnya meminum alkohol dalam jumlah yang banyak dalam masa yang singkat boleh menyebabkan keracunan kerana hati tidak dapat memproses begitu banyak alkohol dalam waktu yang singkat.

Tahap alkohol darah dapat terus meningkat semakin banyak yang anda minum, dan akan terus meningkat walaupun pada beberapa jam selepas itu. Kes keracunan alkohol yang melampau boleh menyebabkan ketidaksadaran, koma, dan juga kematian.

Semua bahaya bir ciu di atas sebenarnya tidak mengambil kira risiko bahaya akibat pencampuran bahan kimia ciu yang tidak sesuai untuk dimakan.

Recent Posts