5 Ubat Buasir Asli yang Boleh Anda Gunakan di Rumah •

Buasir (buasir) adalah perkara biasa, terutama pada orang dewasa. Nasib baik, masalah pencernaan ini dapat disembuhkan dengan pelbagai cara termasuk ubat semula jadi. Apa ubat semula jadi yang disyorkan untuk menghilangkan gejala buasir?

Bahan semula jadi sebagai ubat untuk simptom buasir

Buasir (juga disebut buasir) biasanya menunjukkan pembengkakan urat berhampiran dubur. Terdapat pelbagai penyebab buasir, seperti kekurangan serat, duduk terlalu lama, atau kehamilan.

Penyakit ini biasanya dicirikan oleh benjolan di dekat dubur, pergerakan usus berdarah, dan gatal-gatal di dubur disertai dengan rasa sakit.

Untuk melegakan simptom buasir, anda boleh mencuba pelbagai ubat semula jadi. Berikut adalah beberapa ubat semula jadi untuk merawat buasir.

1. Cuka sari apel

Cuka sari apel adalah salah satu ramuan yang boleh digunakan sebagai ubat herba untuk melegakan simptom buasir. Bahan semula jadi ini terbuat dari epal fermentasi yang diubah menjadi asid asetik.

Kandungan asid asetik dalam cuka sari apel dianggap membantu mengecutkan tisu. Di samping itu, jenis asid ini adalah anti-bakteria. Sebab itu, sebilangan orang percaya bahawa cuka sari apel dapat mengurangkan keradangan dan pembengkakan pada buasir.

Malangnya, cuka sari apel boleh mencetuskan kerengsaan apabila digunakan secara langsung, lapor sebuah kajian mengenai Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik . Jadi, banyak doktor mungkin tidak mengesyorkan ramuan semula jadi ini untuk merawat buasir.

2. Witch hazel

Dikenal sebagai ramuan dalam produk toner, penyihir hazel ternyata menjadi bahan semula jadi yang dapat digunakan sebagai ubat herba untuk buasir. Ini kerana hazel penyihir mengandungi tanin yang diklaim sebagai anti-radang dan anti-bakteria.

Oleh itu, penggunaan witch hazel dapat mengurangkan rasa gatal dan kesakitan yang dialami oleh penghidap buasir. Anda boleh mendapatkan witch hazel sebagai ubat buasir semula jadi dalam bentuk tisu, sabun anti-gatal, atau cecair.

Walaupun begitu, tidak ada kajian saintifik yang melaporkan keberkesanan penyihir hazel sebagai ubat buasir. Walau bagaimanapun, penggunaan topikal witch hazel sejauh ini dianggap selamat dan mempunyai kesan sampingan yang minimum.

3. Aloe vera

Satu lagi ubat semula jadi untuk buasir adalah gel lidah buaya. Lidah buaya bersifat anti-radang yang menawarkan sensasi penyejukan yang dapat menenangkan dan merehatkan saluran darah yang meradang.

Kandungan araquinone dalam lidah buaya juga mempunyai sifat mengetatkan dinding saluran pencernaan dan mendorong kandungan usus keluar lebih lembut. Ubat herba ini juga berpotensi mencegah sembelit yang boleh menyebabkan buasir.

Walau bagaimanapun, ubat semula jadi ini untuk buasir boleh mencetuskan reaksi alergi pada sesetengah orang. Oleh itu, selalu lakukan ujian tampalan pada kulit sebelum menggunakan lidah buaya.

4. Minyak kelapa

Minyak kelapa diketahui mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan pembengkakan. Sifat analgesik minyak ini juga berpeluang untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh buasir.

Sementara itu, kesan pencahar minyak kelapa juga membantu melegakan sembelit. Kerana sembelit atau ketegangan semasa buang air besar adalah penyebab buasir, jadi bahan semula jadi ini mungkin dapat mencegahnya.

Walaupun belum terbukti sepenuhnya, tidak ada salahnya mencuba minyak kelapa kerana ia menawarkan pelbagai manfaat lain. Anda boleh menggunakan minyak kelapa untuk merawat buasir dengan:

  • menambahkan minyak kelapa ke roti bakar atau sebagai minyak masak,
  • campurkan minyak kelapa dengan witch hazel,
  • masukkan minyak kelapa ke dalam tab mandi, atau
  • menggabungkan minyak kelapa cair dan kunyit.

5. Garam epsom dan gliserin

Sebenarnya, kebanyakan doktor mengesyorkan agar penghidap buasir duduk di mandi air suam selama 15 minit. Ini dilakukan beberapa kali sehari terutama selepas buang air besar.

Kaedah yang dikenali sebagai Mandi Sitz Ini didakwa dapat membantu menghilangkan rasa gatal, sensasi terbakar, dan radang yang dialami oleh buasir.

Anda juga boleh menambahkan garam Epsom dan gliserin sebagai ubat semula jadi untuk melegakan buasir buat sementara waktu. Selain mandi, anda boleh memanfaatkan dua ubat herba ini dengan:

  • Campurkan 2 sudu garam Epsom dengan 2 sudu gliserin,
  • sapukan campuran pada kain kasa dan sapukan pada kawasan kulit yang terkena,
  • biarkan selama 15-20 minit, dan
  • Ulangi setiap 4 atau 6 jam sehingga rasa sakit mereda.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan ubat buasir semula jadi

Walaupun ramuan semula jadi di atas berpotensi sebagai ubat herba untuk buasir, anda tidak boleh menggunakannya secara sembarangan. Ubat-ubatan yang telah disebutkan tidak semestinya selamat sepenuhnya.

Lebih-lebih lagi, setiap orang memberi reaksi berbeza terhadap rawatan.

Itulah sebabnya, jangan lupa berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat semula jadi, terutamanya apabila keadaannya tidak bertambah baik selepas rawatan.

Dengan cara itu, doktor mungkin mengesyorkan cara yang betul untuk menangani buasir untuk mengelakkan buasir berulang.

Recent Posts