Anatomi dan Fungsi Perut Manusia •

Perut adalah salah satu organ terpenting dalam sistem pencernaan. Walau bagaimanapun, ada banyak yang perlu anda ketahui mengenai anatomi dan fungsi perut. Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya di sini!

Fungsi utama perut

Perut adalah bahagian terpenting dalam proses pencernaan. Organ pencernaan berbentuk seperti huruf J Ia mempunyai beberapa fungsi penting. Terdapat juga sejumlah fungsi utama perut dalam sistem pencernaan, yaitu:

  • simpanan makanan sementara,
  • memecah asid dari makanan yang anda makan, dan
  • menghantar makanan ke fasa seterusnya ke usus kecil.

Ketika makanan sampai ke perut, makanan mengalami proses pencernaan, baik secara mekanikal dan kimia. Pencernaan mekanikal adalah proses yang melibatkan lapisan otot perut untuk memecah makanan menjadi kepingan yang lebih kecil dan lebih kecil.

Sementara itu, proses pencernaan kimia menggunakan asid perut, enzim pencernaan, dan hormon pencernaan lain. Proses ini bertujuan memecah nutrien, terutama protein, menjadi molekul kecil yang mudah diproses oleh usus kecil.

Struktur perut

Lokasi perut manusia berada di rongga di sebelah kiri perut. Organ ini dihubungkan oleh dua saluran pada setiap hujungnya. Hujung atas perut disambungkan ke esofagus (esofagus) alias saluran yang berfungsi sebagai pintu masuk makanan dari mulut.

Sementara itu, bahagian bawah perut disambungkan ke usus kecil, yang merupakan organ berbentuk tiub panjang yang menghubungkan perut ke usus besar. Bahagian pertama usus yang berdekatan dengan perut adalah duodenum (usus dua belas jari).

Berikut adalah struktur badan kapal yang telah dibahagikan kepada lima bahagian.

Jantung

Jantung adalah bahagian atas perut yang berdekatan dengan esofagus. Makanan yang telah dihaluskan di mulut dan melewati kerongkongan akan melalui kawasan ini sebelum dicerna oleh bahagian tengah perut.

Sebaliknya, kawasan di mana esofagus memenuhi perut dikenali sebagai persimpangan gastroesophageal (GE). Di hujung jantung adalah sfinkter jantung, yang merupakan otot berbentuk cincin yang menghalang asid perut naik ke esofagus.

Fundus

Setelah melalui jantung, makanan akan bergerak ke arah fundus. Fundus adalah bahagian atas perut yang melengkung tepat di bawah diafragma.

Pada bahagian ini makanan mula menjalani proses pencernaan dan pencampuran dengan enzim.

badan perut

Tubuh perut adalah bahagian perut yang mempunyai fungsi yang paling penting. Sebabnya, perut adalah tempat makanan dicerna, dicampurkan dengan enzim, hingga diproses menjadi bahagian yang lebih kecil yang disebut kim .

Antrum

Antrum antrum atau pilorik adalah bahagian bawah perut. Bentuk antrum yang melengkung memungkinkannya menampung kim sebelum dibawa ke usus kecil.

pilorus

Pylorus adalah bahagian terakhir perut. Bahagian ini berkaitan secara langsung dengan usus kecil. Pylorus terdiri daripada sfinkter pyloric, yang merupakan otot berbentuk cincin yang bertindak sebagai injap, sama seperti sfinkter jantung.

Fungsi sfinkter pilorik adalah untuk mengatur kim dari perut hingga awal usus kecil (duodenum). Bahagian perut ini juga berfungsi untuk mencegah kim yang telah masuk ke usus kecil agar tidak bergerak kembali ke perut.

Lapisan dinding perut

Setelah mengetahui fungsi dan bahagian perut, jangan lupa untuk mengetahui anatomi dinding perut.

Perut terdiri daripada beberapa lapisan otot licin yang rata. Tidak seperti otot anggota badan yang berfungsi dengan terkawal, otot perut perlu bergerak secara automatik. Ini membolehkan otot perut tidak berhenti berfungsi walaupun anda tidak sedar.

Dilaporkan dari Pusat Perubatan Universiti Rochester, terdapat empat lapisan tisu yang membentuk perut dan fungsi setiap bahagian. Berikut adalah penjelasan mengenai lapisan dinding perut.

Mukosa (membran mukus)

Mukosa atau selaput lendir adalah lapisan perut yang paling dalam yang berfungsi secara langsung dengan makanan yang dicerna. Sekiranya perut kosong, lapisan mukosa akan berkerut, sehingga bentuknya berubah menyerupai gigi, alias rugae.

Sebaliknya, rugae menjadi lebih rata ketika perut penuh dengan makanan. Semasa pencernaan, lapisan lendir ini menghasilkan dua bahan pencernaan, iaitu asid hidroklorik dan pepsin untuk memecah protein menjadi kepingan kecil yang disebut pepton.

Submucosa

Submucosa adalah lapisan perut yang terdiri daripada tisu penghubung. Tisu yang membentuk lapisan submukosa perut mengandung sel-sel saraf, saluran limfa, dan saluran darah dengan fungsi menyampaikan nutrien ke perut.

Externa otot

Muskularis externa adalah lapisan perut yang menutupi submucosa. Bahagian ini terdiri daripada tiga lapisan otot sekaligus, iaitu lapisan otot bulat, membujur, dan serong yang membantu proses pencernaan dalam perut.

Otot lapisan luar ototularis memanjang dan memendek, menghasilkan gerakan bergelombang yang dikenali sebagai peristalsis. Pergerakan ini menyebabkan makanan digiling dan diaduk menjadi bubur halus yang dikenali sebagai kim.

Serosa

Serosa (peritoneum visceral) adalah lapisan terluar perut anda. Fungsi lapisan ini adalah untuk mengurangkan geseran antara perut dan pelbagai organ lain di sekitar sistem pencernaan.

Kelenjar di perut

Apabila diperhatikan di bawah mikroskop, lapisan perut kelihatan dipenuhi dengan lubang kecil yang disebut lubang gastrik . Lubang ini adalah tempat asid gastrik, enzim, dan hormon yang dihasilkan oleh sel-sel kelenjar gastrik keluar.

Terdapat juga beberapa sel kelenjar utama yang terdapat di dinding perut dan fungsinya, termasuk:

  • sel-sel mukosa yang menghasilkan lendir beralkali sebagai pelindung sel gastrik dari tekanan dan asid perut yang berlebihan,
  • sel parietal yang menghasilkan asid hidroklorik (asid perut),
  • sel ketua yang menghasilkan enzim pepsin untuk memecah protein, dan
  • Sel G. yang menghasilkan hormon gastrin sebagai perangsang aktiviti gastrik dan penghasilan asid gastrik.

Pelbagai sel di atas tersebar di perut dalam jumlah yang berbeza-beza. Sel parietal, misalnya, terdapat di dalam badan perut. Walau bagaimanapun, sel-sel ini hampir tidak ada di pilorus perut.

saiz perut

Pada dasarnya, perut anjal sehingga boleh mengecut dan membesar. Apabila anda makan dalam jumlah yang banyak, perut akan terasa kenyang dengan cepat. Namun, perut akan kembali ke ukuran normal setelah pencernaan berlaku.

Maksudnya, keupayaan perut boleh berubah apabila anda terbiasa makan dalam bahagian tertentu. Ukuran kapasiti perut disesuaikan dengan komposisi dan jumlah makanan yang dimakan.

Dengan mengenali fungsi dan anatomi perut, ini akan membantu anda menjaga pencernaan yang sihat sehingga tubuh tetap sihat untuk aktiviti harian.

Recent Posts