5 Khasiat Asid Kunyit Herba (Bukan Hanya untuk Sakit Menstruasi, Anda Tahu!)

Selain menggunakan ubat-ubatan doktor, orang lebih biasa dengan produk herba atau ramuan buatan sendiri dengan resipi yang diturunkan dari generasi ke generasi. Salah satunya adalah asam kunyit jamu, campuran kunyit dan asam jawa yang terbukti mampu merawat sejumlah penyakit. Apakah faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari kunyit masam? Teruskan membaca untuk tinjauan berikut hingga akhir, ya!

Pelbagai khasiat kunyit asam jawa untuk kesihatan

Secara semula jadi, kunyit mengandung bahan aktif yang berfungsi sebagai analgesik (melegakan kesakitan), antipiretik (menurunkan suhu badan ketika demam), dan anti-radang. Begitu juga dengan asam jawa yang mengandungi bahan aktif sebagai anti-radang, antipiretik, dan penenang. Campuran kedua-dua bahan semula jadi ini telah terbukti selamat dan tidak menyebabkan keracunan semasa dimakan bersama. Inilah faedah yang anda dapat dari ubat herba kunyit asam jawa:

1. Melegakan kesakitan haid

Ubat herba kunyit masam biasanya dikonsumsi oleh wanita dengan keluhan sakit haid. Walaupun sekarang kunyit asam telah dihasilkan secara meluas dalam bentuk serbuk atau minuman bungkus sehingga anda tidak perlu bersusah payah membuatnya sendiri.

Kandungan kurkumin dalam kunyit berfungsi dengan mengurangkan aliran masuk ion kalsium dalam sel epitel rahim dan mengurangkan pengeluaran prostaglandin, hormon yang menimbulkan rasa sakit dan bengkak.

Manfaat ini diperkuatkan lagi oleh reaksi tanin, saponin, sesquiterpenes, alkaloid, dan phlobotamine pada asam jawa yang boleh mempengaruhi sistem saraf autonomi dan otak. Seterusnya, otak akan menghantar arahan ke tubuh untuk melegakan kontraksi rahim.

Jadi tidak ada keraguan bahawa minuman asam kunyit memang terbukti mampu mengatasi sakit haid pada wanita.

2. Sebagai antioksidan

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa kunyit dan asam jawa sama bermanfaatnya dengan antioksidan. Sebabnya, sebatian kurkumin pada kunyit diketahui mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi, begitu juga asam jawa yang juga mengandungi sebatian antioksidan yang baik untuk tubuh.

Kandungan antioksidan dalam minuman kunyit masam mempunyai aktiviti yang lebih besar daripada antioksidan sintetik. Satu kajian menyatakan bahawa formula terbaik untuk minuman kunyit masam terdiri daripada 25 persen asid, 5 persen kunyit, dan 70 persen air untuk tahap antioksidan maksimum.

3. Menurunkan berat badan

Secara berasingan, kunyit dan asam jawa sama-sama berkhasiat untuk menurunkan berat badan. Manfaat ini semestinya dimaksimumkan dengan menggabungkan dua bahan semula jadi ini.

Curcumin, yang merupakan antioksidan pada kunyit, berfungsi menekan tindak balas keradangan pada sel-sel tubuh, termasuk sel pankreas, lemak, dan otot. Reaksi ini dapat membantu mengurangkan ketahanan insulin, menurunkan kadar gula darah dan kolesterol dan keadaan metabolik lain yang disebabkan oleh kegemukan. Kesannya, berat badan anda cenderung lebih stabil dan menurunkan risiko kegemukan. Selain itu, badan anda juga menjadi lebih fokus ketika menurunkan berat badan kerana reaksi keradangan yang minimum di dalam badan setelah minum kunyit masam.

4. Mengawal gula darah

Sekiranya anda menghidap diabetes, cubalah untuk selalu mengambil ubat herba kunyit asam jawa. Kunyit telah lama diketahui menurunkan gula darah pada penderita diabetes. Kesan ini disangka disebabkan oleh sifat anti-radang kunyit.

Malah satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa orang dengan prediabetes yang mengambil kapsul kurkumin cenderung untuk mengurangkan kemungkinan terkena diabetes jenis 2. Oleh itu, adakah anda masih tidak yakin tentang manfaat kunyit masam untuk kesihatan anda?

Recent Posts