Penjagaan Kulit untuk Kulit Berminyak, Bagaimana Seharusnya?

Tidak seperti kulit normal, merawat kulit berminyak memerlukan strategi khas. Sebabnya, kulit berminyak sangat rentan terhadap jerawat dan boleh kelihatan kusam jika tidak mendapat rawatan yang betul. Anda juga perlu berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit.

Kulit jenis ini juga memerlukan lebih banyak penjagaan kerana kebersihannya mesti dipantau lebih banyak. Tanpa penjagaan dan penggunaan produk yang betul, kulit berminyak akan lebih mudah mengalami kerengsaan dan masalah jerawat.

Berbeza penjagaan kulit untuk kulit berminyak dan untuk jenis kulit yang lain

Perkara yang paling penting dan asas dalam penjagaan kulit adalah pemilihan produk yang tepat. Sebabnya tentu sekali kerana setiap jenis kulit mempunyai ciri dan masalah tersendiri.

Masalah utama bagi pemilik kulit berminyak adalah pengeluaran sebum berlebihan dan pori-pori besar. Sebum adalah minyak semula jadi yang dihasilkan oleh kelenjar minyak di kulit. Berfungsi sebagai pelincir semula jadi yang melindungi kulit dari kerosakan.

Sekiranya berlebihan, sebum dapat menumpuk di permukaan kulit. Bahagian badan yang paling berminyak adalah bahagian belakang, kulit kepala, dan Zon-T pada wajah yang terdiri daripada dahi, hidung, dan dagu.

Sebum yang berlebihan juga dapat menyumbat pori-pori kulit dan menyebabkan jerawat. Sekiranya terdapat bakteria di pori-pori, kulit dapat terinfeksi, menyebabkan jerawat menjadi meradang, bengkak, atau berkembang menjadi jerawat (nanah).

Sebenarnya ada satu kelebihan untuk memiliki kulit berminyak. Minyak menjaga kulit lembap, mencegah garis-garis halus dan kedutan. Namun, ini tidak bermaksud bahawa jenis kulit ini benar-benar bebas dari masalah yang menyerang jenis kulit yang lain.

Minyak hanya melapisi permukaan kulit, tetapi tidak melembapkan sel-sel kulit di bawahnya. Oleh itu, anda masih memerlukan produk tersebut penjagaan kulit terutamanya untuk kulit berminyak.

Pemilik kulit berminyak memerlukan produk penjagaan kulit yang membantu mengurangkan pengeluaran minyak, mengecilkan pori-pori, dan merawat jerawat. Selain itu, anda juga memerlukan produk yang dapat melembapkan kulit tanpa menyumbat pori-pori.

Suite penjagaan kulit untuk kulit berminyak

Inilah satu siri penjagaan kulit bagi anda yang mempunyai kulit berminyak yang terdedah kepada jerawat.

1. Pilih pencuci muka yang menyerap minyak

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit berminyak, adalah wajib bagi anda untuk mengelakkan pencuci muka yang berasaskan krim atau minyak. Kedua-dua ramuan ini sebenarnya dapat menjadikan wajah anda lebih berminyak.

Gunakan produk pembersih yang mengandungi asid alfa-hidroksi (AHA) seperti asid sitrik, asid laktik, atau asid glikolat. Bahan yang juga bertindak sebagai pengelupas dapat membantu pengelupasan sel kulit mati dan mengurangkan minyak di dalam pori.

Semasa mencuci muka, gunakan air suam untuk membilas sabun. Air suam mengambil minyak lebih baik daripada air suhu biasa. Selepas itu, jangan lupa membilas wajah anda sehingga sisa sabun tidak tersisa di kulit.

2. Gunakan toner bebas alkohol

Produk toner dapat membantu pemulihan kulit, mengecilkan pori-pori besar, mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jerawat, dan membuang sel kulit mati atau sisa solek yang boleh menyebabkan pori tersumbat.

Toner dalam siri penjagaan kulit untuk kulit berminyak harus bebas alkohol dan kaya dengan antioksidan. Alkohol mengikat air sehingga kulit menjadi lebih kering daripada yang sepatutnya. Sebaliknya, antioksidan dapat melindungi kulit dari risiko kerosakan.

3. Mengelupas untuk membuang sel kulit mati

Kulit secara semula jadi akan menumpahkan sel-sel mati. Walau bagaimanapun, sel-sel mati ini kadangkala terkumpul di permukaan kulit. Bersama dengan sebum yang berlebihan, sel-sel kulit mati dapat menyumbat liang dan menyebabkan masalah jerawat.

Pengelupasan adalah proses membuang sel kulit mati. Langkah penjagaan kulit Yang ini tidak boleh dilewatkan, kerana pengelupasan akan mengelakkan pori tersumbat pada kulit berminyak sehingga kulit tetap bersih dan halus.

Bahan pengelupasan terbaik untuk kulit berminyak adalah asid beta-hidroksi (BHA) aka asid salisilik. BHA tidak hanya membuang sel-sel kulit mati di permukaan, tetapi juga mengelupas kulit yang tersisa di liang sehingga liang menjadi lega.

Manfaat lain dari asid salisilat adalah sifat anti-radang yang dapat mengurangkan kerengsaan dan mengurangkan pengeluaran minyak yang berlebihan. Hasilnya, pengeluaran minyak akan menjadi lebih baik dan lebih teratur. Produk ini juga membantu memudarkan tanda merah dari bekas jerawat.

4. Pakai pelindung matahari pada waktu pagi

Pemilik kulit berminyak sering enggan menggunakan pelindung matahari (sunblock dan sunscreen) dengan alasan ia akan menjadikan kulit lebih berminyak. Sebenarnya, pelindung matahari penting untuk mencegah kedutan dan mengurangkan tanda merah pada wajah.

Sekiranya anda membeli pelindung matahari untuk kulit berminyak, cari produk dengan kandungan ringan yang tidak terasa pekat ketika digunakan pada kulit. Selepas itu, gunakan asas mengandungi SPF 25 atau serbuk yang mengandungi SPF 15.

5. Sapukan pelembap pada waktu malam

Kulit berminyak juga memerlukan pelembap untuk membantu mengurangkan sebum berlebihan dan mengurangkan minyak yang menumpuk pada kulit. Walau bagaimanapun, pemilik jenis kulit ini harus berhati-hati ketika memilih produk pelembap.

Dalam siri penjagaan kulit Untuk kulit berminyak, produk pelembap semestinya mengandungi AHA seperti asid laktik atau asid glikolik. Kedua-dua bahan ini tidak bersifat komedogenik, yang bermaksud tidak menyumbat liang atau mencetuskan jerawat.

Bukan hanya itu, AHA juga membantu kulit menyerap dan mengekalkan kelembapan tanpa menambahkan minyak tambahan. Jadi, kulit anda akan kekal lembap dan kenyal sepanjang hari.

//wp.hellosehat.com/health-center/dermatology/choosing-moisturizer-for-oily-skin/

6. Pakai topeng anti-minyak

Terdapat sebilangan topeng semula jadi yang dapat membantu kulit berminyak, termasuk putih telur dan lemon. Putih telur dipercayai dapat menegangkan kulit dan menyerap minyak, sementara lemon mengandungi vitamin C yang menyuburkan kulit.

Sekiranya anda lebih suka topeng praktikal, ini juga tidak boleh menyakitkan. Semasa membeli topeng, yang paling penting ialah anda memilih topeng dengan fungsi mengawal minyak, mengetatkan liang, dan mengelupas lapisan kulit mati.

7. Menambah produk penyerap minyak

Selain itu penjagaan kulit Terutama, pemilik kulit berminyak dan rawan jerawat juga perlu menambahkan produk penyerap minyak untuk mengawal jumlah pada kulit. Produk yang boleh anda gunakan termasuk kertas perkamen dan serbuk yang mengandungi SPF 15.

Kandungan penjagaan kulit apa yang harus dielakkan

Sumber: Tayangan Hari Ini

Sebelum membeli produk penjagaan kulit tertentu, ada baiknya anda membaca dan melihat dengan jelas apa bahan yang terdapat di dalamnya. Berikut adalah pelbagai bahan yang perlu dielakkan ketika anda mempunyai kulit berminyak:

1. Minyak mineral

Minyak mineral adalah produk yang berasal dari petroleum atau biasa disebut petroleum. Nama lain ialah minyak parafin atau minyak petroleum. Sementara itu, petrolatum atau Jeli petroleum adalah produk turunan minyak mineral dengan tekstur yang lebih padat.

Minyak mineral pada dasarnya sesuai untuk digunakan pada kulit yang sangat kering. Namun, jika anda mempunyai kulit berminyak, anda harus mengelakkan menggunakan ramuan yang satu ini kerana ia akan memperburuk penumpukan minyak pada lapisan kulit.

Sebaliknya, pilih produk berasaskan air dalam bentuk krim ringan, gel, atau losyen. Juga, pastikan anda mencari produk dengan label bukan komedogenik yang tidak menyumbat liang.

2. Alkohol

Walaupun produk berasaskan alkohol dapat menghilangkan minyak yang berlebihan, kadangkala ia dapat menjadikan kulit anda sangat kering. Ini menjadikan kelenjar minyak bekerja lebih keras untuk menghasilkan lebih banyak minyak agar kulit tetap lembut.

Akibatnya, minyak berlebihan terperangkap di kulit. Minyak adalah salah satu tempat kegemaran bakteria. Sekiranya kulit berminyak anda dipenuhi dengan bakteria, tidak mustahil jerawat akan berkembang dan merengsakan wajah.

Oleh itu, cubalah untuk tidak menggunakan pelbagai produk berasaskan alkohol. Sebaliknya, gunakan pembersih lembut seperti air misel untuk membersihkan kulit anda.

3. Minyak kelapa

Minyak kelapa memang mempunyai banyak manfaat, tetapi tidak untuk kulit berminyak. Ini kerana minyak kelapa adalah salah satu bahan komedogenik. Penggunaan minyak kelapa di penjagaan kulit sebenarnya tidak baik untuk kulit berminyak.

Ini bermaksud minyak kelapa dapat menyumbat pori-pori wajah dan menyebabkan komedo yang boleh menyebabkan jerawat. Untuk itu, anda harus mengelakkan produk penjagaan kulit wajah yang mengandungi minyak kelapa.

Ayuh, Gunakan Minyak Kelapa untuk Rambut Cantik dan Berkilat!

4. Silikon

Silikon banyak digunakan dalam produk solekan seperti serbuk atau asas. Malangnya, produk yang mengandungi silikon hanya meningkatkan solekan anda. Sebaliknya, silikon dapat menyumbat dan menyumbat liang di wajah anda.

Wajah berminyak dengan pori-pori yang tersumbat menyukarkan kulit bernafas. Akibatnya, kulit anda mungkin tumbuh jerawat setelah penggunaan produk secara berkala. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan ramuan yang satu ini.

5. Parabens

Parabens adalah bahan yang banyak digunakan dalam pelbagai produk penjagaan dan kecantikan. Malangnya, paraben dikhuatiri akan memburukkan lagi masalah jerawat yang biasanya menyerang orang yang mempunyai kulit berminyak.

Parabens berfungsi dengan meniru fungsi hormon estrogen dalam badan. Sekiranya ini berlaku dan hormon semula jadi badan terjejas, jerawat akan tumbuh di luar kawalan.

Produk penjagaan kulit untuk kulit yang berminyak dan rawan jerawat, idealnya mengandungi bahan ringan yang tidak menyumbat liang. Untuk faedah yang optimum, produk juga mesti membersihkan kulit dari minyak, kotoran, dan sel kulit mati secara menyeluruh.

Recent Posts