Terokai Manfaat dan Risiko Susu Skim |

Susu adalah sumber nutrien protein yang mempunyai banyak jenis di pasaran. Salah satunya adalah susu bebas lemak (skim) yang popular di kalangan pemakanan kerana dipercayai dapat mengurangkan pengambilan lemak. Lihat kebaikan susu skim dan kandungannya.

Apa itu susu skim?

Susu skim ( susu skim ) adalah sejenis susu yang dibuat dengan membuang lemak susu dari susu keseluruhan. Hasilnya, kandungan lemak di dalamnya hanya sekitar 0.1%.

Pada masa lalu, susu jenis lemak ini hanya digunakan untuk menggemukkan ternakan. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar percaya bahawa susu skim mengandungi nutrien yang tidak jauh berbeza dengan susu lain.

Dengan melalui proses pemprosesan khas, susu jenis ini akhirnya mula dihasilkan untuk masyarakat kerana dipercayai mempunyai kebaikan untuk tubuh.

kandungan pemakanan susu skim

Walaupun kandungan lemak di dalamnya cukup rendah, susu skim masih kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Ada apa-apa?

 • Tenaga: 359 kal
 • Protein: 35.6 gram (g)
 • Lemak: 1.0 g
 • Karbohidrat: 52 g
 • Kalsium: 1.300 miligram (mg)
 • Fosforus: 1,030 mg
 • Zat besi: 0.6 mg
 • Natrium: 470 mg
 • Kalium: 1,745 mg
 • Zink (zink): 4.1 mg
 • Tiamin (vitamin B1): 0.35 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 1.05 mg
 • Niacin (vitamin B3): 1.2 mg
 • Vitamin C: 7 mg

Kebaikan susu skim

Sebilangan orang percaya bahawa minum susu tanpa lemak secara berkala membawa pelbagai manfaat kesihatan.

Tidak jauh berbeza dengan manfaat susu secara umum, susu skim dikatakan boleh mengurangkan risiko masalah tulang, kegemukan, hingga penyakit jantung. Berikut adalah pelbagai faedah yang ditawarkan: susu skim yang pastinya sayang untuk dilepaskan.

1. Mengekalkan jisim otot

Salah satu kelebihan susu skim yang tidak ingin anda lewatkan, terutama bagi atlet, adalah mengekalkan jisim otot. Macam mana boleh jadi, susu skim Kaya dengan protein lengkap, termasuk asid amino penting.

Asid amino penting bertanggungjawab untuk membina dan mengekalkan jisim otot tanpa lemak. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Perubatan dan Sains dalam Sukan dan Latihan .

Kajian menunjukkan bahawa minum susu tanpa lemak pada atlet wanita mengalami peningkatan jisim otot.

2. Membantu menurunkan berat badan

Susu skim kini diramal menjadi pilihan terbaik bagi anda yang mengikuti program diet sihat. Sebabnya, kandungan lemak di dalamnya agak rendah.

Kesannya, kalori dalam susu ini menjadi kurang. Walaupun begitu, susu bebas lemak masih menyediakan protein yang diperlukan, iaitu 8 gram protein setiap gelas.

Itulah sebabnya, susu skim menjadi popular di kalangan orang yang menurunkan berat badan. Ini kerana susu ini masih memberikan nutrien yang diperlukan walaupun dengan kandungan kalori rendah.

3. Meningkatkan ketumpatan tulang

Tidak jauh berbeza dengan khasiat susu lain, skim susu boleh digunakan untuk meningkatkan kepadatan tulang. Walaupun kandungan lemaknya agak rendah, susu skim tetap kaya dengan jenis mineral yang diperlukan untuk kesihatan tulang, seperti kalsium.

Memenuhi keperluan kalsium setiap hari bermanfaat dalam meningkatkan kekuatan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis pada usia muda.

Dengan cara itu, anda mungkin masih merasa kuat ketika anda meningkat usia, yang tentunya mempengaruhi kekuatan tulang.

4. Menjaga kesihatan jantung

Menjalani diet yang sihat adalah kunci untuk menjaga jantung yang sihat. Anda juga boleh memperoleh faedah ini dengan minum susu skim.

Susu bebas lemak ini menjaga keseimbangan kadar kolesterol, sehingga membantu menurunkan risiko aterosklerosis. Ini tentunya berpotensi melindungi dari penyakit kardiovaskular, seperti serangan jantung dan strok.

Namun, jangan lupa membaca maklumat nilai pemakanan ketika memilih susu untuk menjaga fungsi jantung.

5. Memenuhi keperluan protein

biasanya, susu skim Mengandungi dua jenis protein, iaitu kasein dan whey. Kedua-dua jenis protein bermanfaat dalam membina dan meningkatkan fungsi otot.

Jenis susu tanpa lemak ini juga kaya dengan 18 asid amino, termasuk sembilan asid amino penting yang dikenali sebagai blok protein.

Oleh itu, anda tidak boleh memandang rendah susu skim rendah lemak kerana masih dapat memenuhi keperluan protein harian anda.

Panduan Pemakanan Sukan untuk Atlet dan Anda yang aktif secara fizikal

Risiko minum susu skim

Walaupun khasiat susu skim cukup baik untuk kesihatan, terutama ketika berdiet, terdapat pelbagai risiko yang bersembunyi ketika anda minum susu ini. Berikut adalah beberapa kelemahan penggunaan susu skim .

Kurangkan penyerapan nutrien

Walaupun susu rendah lemak sering diperkaya dengan vitamin A dan vitamin D, vitamin ini tidak selalu mudah diserap oleh tubuh.

Jadi, badan mungkin tidak mendapat faedah sepenuhnya dari vitamin ini apabila anda memilih untuk meminumnya susu skim.

Diabetes

Susu bebas lemak mengandungi lebih sedikit lemak, tetapi tidak semestinya mengandung lebih sedikit gula. Secara amnya, makanan atau minuman yang dilabel rendah atau bebas lemak mempunyai kandungan gula yang lebih tinggi.

Lebih banyak gula ditambahkan ke produk ini untuk meningkatkan rasa, setelah kandungan lemak dikurangkan. Sementara itu, pengambilan gula yang berlebihan dapat meningkatkan risiko diabetes pada peminat.

Jika dibandingkan dengan susu krim penuh, susu skim juga mempunyai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sebaliknya, sesuaikan pilihan susu mengikut keperluan dan diet anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts