8 Faedah Minuman Minum selagi ia dimakan dengan betul

Tidak sedikit orang yang suka minum minuman keras atau alkohol untuk bersantai. Namun, tahukah anda bahawa ternyata minuman beralkohol juga dapat membawa pelbagai faedah bermanfaat untuk kesihatan tubuh?

Manfaat kesihatan minuman keras

Manfaat kesihatan minuman keras adalah dari menguatkan otak hingga menyembuhkan selsema dan selesema. Sejumlah kajian melaporkan minum alkohol boleh menyebabkan usia lebih lama.

Sudah tentu, semua faedah yang dijelaskan di bawah dapat diperoleh jika anda menggunakannya dalam jumlah yang berpatutan dan tidak menjadi ketagihan.

1. Wain dan bir baik untuk jantung

Bahagian minuman keras yang berpatutan, terutamanya bir dan wain merah (Wain merah), dapat mengurangkan risiko penyakit jantung hingga 40%. Penemuan ini dilaporkan oleh sebuah kajian yang meneliti lebih dari 100 kajian Harvard School of Public Health Hidup bersemangat .

Manfaat alkohol untuk kesihatan jantung berkaitan dengan kemampuannya untuk meningkatkan kolesterol baik (HDL), menurunkan kolesterol jahat (LDL), dan mengurangkan risiko pembekuan darah yang dapat menyebabkan arteri tersumbat.

Penyumbatan arteri itu sendiri adalah faktor risiko serangan jantung dan strok.

Penyelidik dari Mediterranean Neurological mendapati bahawa pengambilan bir dalam jumlah yang sedikit setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 25%. Ini sama dengan pengambilan wain merah (Wain merah).

Selain baik untuk kesihatan jantung, minum anggur merah juga diketahui dapat membantu menurunkan berat badan, mengurangkan demensia, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan mencegah kehilangan tulang.

2. Bir menurunkan risiko Alzheimer dan Parkinson

Bir tidak selalu mengandungi kalori kosong. Kajian mendapati bahawa bir mengandungi tiamin (vitamin B1) dan riboflavin (vitamin B2), serta lebih banyak mineral kalsium, magnesium, dan selenium daripada arak.

Penyelidik mengesyaki ini disebabkan oleh bahan asas yang digunakan untuk membuat bir, iaitu barli (sejenis tanaman bijirin) atau hop (tunas pohon cemara).

Lancarkan Bentuk, kajian yang diterbitkan Jurnal Pertanian dan Kimia Makanan melaporkan sebatian aktif di hop boleh melindungi anda dari risiko penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

Kajian lain dari China (RRC) juga mendapati bahawa hop mengandungi xanthohumol yang diketahui mempunyai kandungan antioksidan dan antikanker yang tinggi yang berfungsi untuk memperlambat perkembangan penyakit neurodegeneratif.

3. Bir bancuhan gelap kaya dengan zat besi

Minuman keras bir minuman gelap bir gelap dikenali mempunyai nilai pemakanan yang unggul berbanding bir biasa.

Satu gelas bir standard (12 auns) bancuhan gelap mengandungi kandungan mineral besi sebanyak 121 ppb (bahagian per bilion) berbanding bir biasa yang mempunyai 92 ppb dan bit fermentasi bukan alkohol sebanyak 63 ppb.

Zat besi berfungsi membawa oksigen melalui aliran darah dari paru-paru ke semua otot badan dan sistem organ lain. Apabila anda kekurangan zat besi, oksigen akan mengalir lebih perlahan di dalam badan anda yang menjadikan anda letih, lesu, letih, dan pucat.

4. Bir dan arak baik untuk kesihatan buah pinggang

Selain baik untuk jantung, bir dan arak yang dimakan dengan betul juga baik untuk menjaga kesihatan ginjal.

Minum bir dan arak menunjukkan penurunan risiko pembentukan batu ginjal sekitar 41%. Selain itu, penggunaan minuman keras jenis kedua ini secara berkala diketahui dapat mengurangkan risiko terkena batu empedu yang berasal dari semula jadi.

Ini kerana sebatian aktif dalam bir dan arak berfungsi meningkatkan kolesterol baik sambil menurunkan kadar kolesterol jahat yang terkandung dalam hempedu.

5. Vodka baik untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi

Vodka adalah sejenis minuman keras yang mempunyai kandungan alkohol yang tinggi dan juga mempunyai sifat antibakteria yang sangat baik.

Kedua sifat ini dapat menjadikan vodka sebagai ubat kumur alternatif yang terbukti berkesan dalam membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut dan kerosakan gigi.

Sekiranya anda ingin menambahkan faktor yang sihat, anda boleh menambahkan beberapa ulas, daun pudina, atau kayu manis di dalam botol "ubat kumur vodka" anda.

6. Minuman keras meningkatkan fungsi otak

Kebiasaan minum alkohol berlebihan dalam jangka masa panjang boleh merosakkan otak. Namun, jika anda pandai mengawal bahagian dan kekerapan minum, pengambilan alkohol sebenarnya dapat membantu mencegah penurunan fungsi kognitif otak.

Penyelidikan dari Universiti Loyola mendapati bahawa peminum yang dapat mengehadkan bahagian mereka menunjukkan risiko penurunan kognitif pada otak sebanyak 23%, termasuk penyakit Alzheimer dan demensia, berbanding orang yang tidak minum.

Satu lagi kajian yang diterbitkan Kesedaran dan Kognisi menunjukkan bahawa minum alkohol secara sederhana dikaitkan dengan kemunculan kreativiti untuk menyelesaikan masalah dengan lebih cepat daripada ketika tidak minum alkohol.

7. Wain mencegah selsema dan selesema

Pengambilan alkohol yang berlebihan dalam jangka masa panjang boleh merosakkan sistem kekebalan tubuh, sehingga menjadikan anda berisiko tinggi terhadap pelbagai penyakit.

Walaupun begitu, jika anda dapat mengekalkan kebiasaan minum alkohol secara sederhana dan tidak terlalu kerap, sistem imun anda berpotensi untuk menguat.

Teori ini dibuktikan oleh kajian dari Oregon Health & Science University yang melihat kesan alkohol pada kera Maccaque. Monyet monyet adalah spesies primata yang mempunyai reka bentuk sistem imun yang paling serupa dengan manusia.

Pasukan penyelidik mendapati bahawa monyet yang makan arak dalam bahagian yang munasabah menunjukkan peningkatan kualiti sistem imun. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini belum diuji secara langsung pada manusia.

8. Wain juga menjaga kesihatan mata

gelas Wain merah mengandungi zat besi, magnesium, kalium (kalium), dan lutein dan zeaxanthin yang lebih tinggi daripada Wain putih.

Semua itu terkandung dalam sebatian karotenoid yang dapat mengurangkan risiko katarak dan degenerasi makula (kehilangan penglihatan pusat akibat kerosakan pada pusat retina, serta penyebab utama kebutaan pada usia 50 tahun ke atas) .

Ingat! Terlalu berbahaya

Sebelum membuka sebotol minuman keras kegemaran anda untuk meraikan berita baik ini, ingatlah bahawa tanggungjawab adalah kunci untuk mendapatkan faedah sepenuhnya.

Minum yang bertanggungjawab bermaksud purata satu minuman minuman keras pilihan anda sehari untuk wanita dan dua minuman sehari untuk lelaki. Di luar garis panduan sihat ini, anda sebenarnya akan membahayakan kesihatan anda.

Recent Posts