Adakah Cendawan Enoki Berbahaya bagi Manusia? |

Pemerintah Indonesia telah memberi petunjuk untuk menghancurkan jamur enoki kerana mengandung bakteria yang berbahaya bagi tubuh manusia. Cendawan Enoki terbukti tercemar Listeriamonositogen yang menyebabkan Listeriosis.

Berita mengenai cendawan enoki berbahaya

Larangan penggunaan cendawan enoki dari Korea Selatan bermula ketika INFOSAN (Rangkaian Lembaga Keselamatan Makanan Antarabangsa) melaporkan adanya kejadian luar biasa (KLB) di Amerika, Kanada, dan Australia kerana pengambilan cendawan enoki yang tercemar bakteria.

Akhirnya, siasatan dilakukan yang menunjukkan bahawa enoki cendawan dari pengeluar Green Co Ltd diimport dari Korea Selatan mengandungi bakteria berbahaya yang disebut Lmonositogen isteri yang jumlahnya telah melebihi ambang.

Pada masa itu, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) telah mengumumkan cendawan enoki dari Green Co Ltd diedarkan oleh tiga syarikat iaitu Sun Hong Foods, Inc., Cendawan Guan Co., dan H&C Foods, Inc.

Halaman FDA juga memberi amaran kepada orang ramai agar tidak mengambil cendawan enoki dari syarikat itu walaupun kelihatan segar dan tidak busuk.

Adakah cendawan enoki berbahaya?

Kemudian, anda mungkin tertanya-tanya adakah cendawan enoki dari negara lain mengandungi bakteria Listeria yang sama. Sebenarnya, tidak semua cendawan enoki berbahaya dan mengandungi bakteria Listeria, malah cendawan ini mempunyai sejumlah kebaikan yang baik untuk kesihatan anda.

Salah satunya, kandungan serat di dalamnya dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan anda.

Cendawan Enoki dapat membantu melembutkan najis agar lebih mudah dilalui, membantu mengurangkan risiko barah usus besar, dan dapat membuat anda kenyang lebih lama. Kenyataan ini tentunya akan sangat membantu bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.

Selain itu, cendawan enoki juga dapat meningkatkan sistem imun anda. Sebabnya, satu hidangan cendawan enoki mengandungi 1.7 gram protein, jumlah ini sepadan dengan protein dalam sayur-sayuran hijau.

Protein memainkan peranan penting dalam membina dan memperbaiki tisu badan sehingga dapat berfungsi dengan baik terhadap jangkitan virus dan bakteria.

Bahaya bakteria L monositogen isteri

Bakteria Listeria monositogen biasanya hidup dan mencemari daging dan produk tenusu yang tidak dimasak. Beberapa wabak bakteria ini telah terjadi pada saderi, tauge, cantaloupe, keju, dan ais krim.

Bakteria ini diketahui hidup pada suhu rendah, termasuk suhu peti sejuk. Oleh itu, bakteria ini dapat mencemari cendawan enoki yang tumbuh pada suhu rendah dan hampir selalu disimpan di dalam peti sejuk.

Bakteria ini juga boleh merebak ke permukaan objek dan makanan lain yang berdekatan setelah dimasak.

Penyakit bakteria ini disebut jangkitan Listeriosis. Walaupun ia adalah salah satu penyakit yang jarang berlaku, jangkitan ini berbahaya.

Gejala hampir serupa dengan selesema, seperti demam, cirit-birit, menggigil, mual, dan sakit otot. Penyakit ini dapat menyembuhkan dirinya sendiri pada orang yang sihat yang mempunyai sistem imun yang kuat.

Bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang rendah seperti orang tua dan orang yang mempunyai komorbiditi, penyakit ini boleh menyebabkan meningitis atau keradangan pada lapisan otak.

Sementara itu, Listeriosis yang dialami oleh wanita hamil boleh menyebabkan kelahiran pramatang, keguguran, dan bahkan kematian janin sejurus selepas kelahiran. Bayi boleh menjadi sangat sakit jika dijangkiti sebelum kelahiran.

Cara mencegah jangkitan Listeria?

Perlu diingat bahawa tidak semua cendawan enoki berbahaya. Cendawan Enoki mempunyai pelbagai khasiat.

Namun, walaupun cendawan enoki yang anda makan selamat, anda masih harus mengambil langkah untuk mencegah jangkitan bakteria listeria dengan mengikuti standard kebersihan dan keselamatan makanan semasa memprosesnya.

Pertama, basuh tangan anda dengan sabun dan air selama 20 saat sebelum memulakan proses makanan. Pastikan semua peralatan yang anda gunakan juga telah dicuci dengan bersih.

Selepas itu, basuh cendawan enoki di bawah air yang mengalir. Sekiranya anda ingin memotong cendawan pada papan pemotong, gunakan papan pemotong yang berbeza daripada yang anda gunakan untuk memotong daging mentah.

Masak makanan anda sehingga masak sepenuhnya. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan termometer makanan untuk memastikan hidangan anda dimasak ke suhu yang selamat.

Langkah-langkah ini tidak hanya berlaku untuk cendawan enoki, tetapi juga bahan makanan lain.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts