9 Kaedah Berkesan untuk Merawat Gout di Rumah • 9

Gout pada mulanya tidak menyebabkan gejala sehingga serangan akut berlaku. Secara beransur-ansur, gejala gout boleh menjadi semakin melemahkan apabila penyakit ini telah lama berlanjutan (kronik). Sebilangan besar gejala biasanya berlaku selama beberapa jam dalam 1-2 hari. Sekiranya tidak dirawat, serangan berselang boleh menghalang aktiviti harian. Jadi, bagaimana merawat atau mengurangkan kadar asid urik yang berlebihan?

Pelbagai cara untuk merawat dan mengurangkan asid urik

Gout tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Namun, anda boleh merawat simptomnya sehingga tidak mengganggu kehidupan seharian anda.

Kunci untuk merawat asid urik yang berlebihan adalah mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Berikut adalah pelbagai cara untuk merawat gout yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Pantau tahap asid urik anda

Sekiranya anda baru sahaja didiagnosis menghidap gout, pelbagai cara untuk merawat penyakit ini mungkin tidak berkesan jika anda tidak memantau tahapnya.

Sebagai permulaan, anda boleh menggunakan alat ujian asid urik yang dibeli di farmasi. Bentuk dan kaedah penggunaannya hampir sama dengan pemeriksa gula darah. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan keputusan yang tepat, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk mengajar anda cara menggunakan alat ini di rumah.

Dengan menggunakan alat ini, anda dapat terus memantau tahap asid urik anda. Tahap asid urik normal di bawah 6 mg / dL untuk wanita dan di bawah 7 mg / dL untuk lelaki.

2. Ambil ubat gout dari doktor

Mengambil ubat adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menurunkan asid urik. Sekiranya anda telah diberi ubat gout oleh doktor, patuhi peraturan jadual minum dan dos mengikut arahan.

Beberapa contoh ubat penurun asid urik yang biasa diresepkan oleh doktor adalah allopurinol dan colchicine. Biasanya doktor juga akan memberi ubat anti-radang seperti celecoxib, indomethacin, meloxicam, atau sulindac untuk melegakan kesakitan dan bengkak pada sendi.

3. Ambil ubat penahan sakit

Sebaik sahaja serangan gout menyerang, anda boleh segera mengambil ubat penahan sakit tanpa resep (NSAID), seperti diclofenac atau ibuprofen untuk merawat gejala.

Jangan mengambil aspirin sebagai kaedah untuk merawat serangan gout. Walaupun kedua-duanya adalah ubat penahan sakit NSAID, ubat-ubatan ini telah dilaporkan oleh beberapa kajian untuk benar-benar meningkatkan risiko serangan baru pada masa akan datang; walaupun pada dos yang rendah.

4. Lakukan senaman secara berkala

Semasa anda menjalani rawatan untuk gout, penting untuk tetap aktif dengan bersenam. Lakukan pada intensiti sederhana sekurang-kurangnya 30 minit 5 hari seminggu.

Keterukan gejala gout akan lebih terkawal jika anda kerap bersenam. Senaman menjadikan sendi kuat dan terlatih dengan baik, sehingga dapat mencegah kesakitan yang sering menyerang orang yang mengalami gout.

Namun, anda tidak disarankan untuk bersenam ketika gout kambuh. Melakukannya sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala dan bertahan lebih lama. Keradangan pada sendi juga boleh bertambah teruk.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak menggerakkan sendi anda. Apabila sendi meradang, lakukan peregangan lembut untuk mengelakkannya kaku.

Setelah keradangan reda, anda boleh melakukan senaman secara beransur-ansur dan perlahan. Senaman dianjurkan untuk membina semula kekuatan dan pergerakan otot di sekitar sendi.

5. Jaga berat badan anda dengan diet yang betul

Sama seperti senaman, pelbagai cara merawat dan menurunkan asid urik tidak akan berkesan jika anda tidak mengamalkan diet yang betul.

Berulang kali serangan gout lebih berisiko bagi orang yang berlebihan berat badan atau gemuk. Gejala gout juga akan berulang jika Anda terbiasa makan makanan pemicu, yang tinggi lemak dan purin.

Oleh itu, sebagai kaedah untuk mengurangkan dan merawat gout, anda mesti mengekalkan diet yang sihat untuk mencapai berat badan yang ideal.

Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dan karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh. Untuk pengambilan protein, pilih dari daging tanpa lemak, ikan, ayam dengan hidangan 2-3 keping sehari. Sumber protein lain yang boleh ditambahkan ke dalam diet anda adalah produk tenusu rendah lemak atau yogurt.

Selain itu, juga mematuhi sekatan diet tertentu sebagai cara untuk mengurangkan dan mencegah lonjakan asid urik menjadi lebih tinggi.

Hidangan yang mesti dielakkan adalah makanan dan minuman yang tinggi purin makanan laut, daging merah, makanan manis, alkohol, dan jeroan. Purin adalah bahan yang dapat dipecahkan oleh tubuh dan dapat meningkatkan kadar asid urik.

6. Minum banyak air

Kami mengesyorkan agar anda minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari untuk memenuhi keperluan cecair badan. Minum lebih banyak air termasuk sebagai kaedah berkesan menurunkan asid urik, walaupun tidak secara langsung.

Di dalam badan, air membantu mengangkut bahan toksik dan tidak terpakai; termasuk asid urik yang berlebihan. Itulah sebabnya sebilangan pakar percaya bahawa air minum membantu mempercepat pembuangan asid urik yang telah terkumpul di dalam badan.

Selain air, makan buah-buahan yang mengandungi air juga dapat menjadi salah satu cara untuk mempercepat pengeluaran asid urik dari badan.

7. Mengekalkan tahap insulin normal

Menjaga tahap insulin dalam had normal boleh menjadi cara lain untuk merawat gout. Ini penting, walaupun anda tidak menghidap diabetes.

Insulin yang berlebihan dalam darah boleh mencetuskan asid urik yang berlebihan. Oleh itu, luangkan masa untuk memeriksa gula darah anda semasa anda berjumpa doktor untuk memeriksa gout anda.

8. Jauhkan diri daripada tekanan

Tekanan harian tidak hanya memberi kesan kepada mood (mood), tetapi juga kesihatan tubuh anda dari dalam.

Salah satu kesan tekanan adalah menurunkan sistem imun dan meningkatkan risiko keradangan. Kedua-duanya dapat mencetuskan peningkatan asid urik dalam darah yang dapat memicu serangan gejala.

Supaya pelbagai cara yang anda lakukan untuk merawat gout dapat berjaya, cuba jaga agar tubuh dan minda anda tidak mudah tertekan. Anda boleh melakukan latihan meditasi atau yoga yang dapat membantu mencegah tekanan sambil melenturkan sendi pada pergerakan,

Di samping itu, cara yang sihat seperti tidur yang cukup, bersenam secara teratur, dan makan makanan berkhasiat dapat mencegah tekanan daripada turun sambil menurunkan asid urik sehingga tidak berulang.

9. Gunakan ubat herba jika perlu

Ubat herba bukanlah cara yang disarankan untuk merawat gout sehingga sembuh, tetapi untuk membantu menurunkan kadarnya dalam darah.

Beberapa ubat tradisional yang boleh anda gunakan adalah brotowali, halia, kunyit, daun jelatang, dan meniran hijau.

Walaupun begitu, ubat gout herba tidak dapat sepenuhnya menggantikan peranan dan fungsi ubat gout perubatan dari doktor. Kaedah semula jadi ini hanya dapat membantu meningkatkan kesihatan tubuh sambil menurunkan kadar asid urik.

Recent Posts