9 Bentuk Faraj yang Dilihat dari Kedudukan Labia (Bibir Faraj)

Adakah awak tahu? Bentuk vagina pada wanita ternyata berbeza, kamu tahu . Bahkan boleh dikatakan bahawa ciri dan penampilan vagina setiap orang cukup unik. Ingin mengetahui lebih lanjut? Mari kita lihat pelbagai jenis faraj bersama dengan fakta menarik lain mengenai organ pembiakan yang satu ini!

Kenali pelbagai bentuk faraj

Dr. Suzy Elneil, perunding urogynaecology dan uroneurologi di University College Hospital, London, menyatakan bahawa alat kelamin wanita mempunyai ciri yang berbeza antara satu sama lain.

Apabila orang menyebut bentuk vagina, kemudian berdasarkan anatomi faraj, mereka sebenarnya bercakap mengenai labia (bibir vulva). Terdapat dua jenis labia: labia majora (bibir luar) dan labia minora (bibir dalaman).

Terdapat beberapa jenis labia yang agak biasa. Namun, ada juga jenis lain yang tidak dapat dimasukkan dalam kategori tertentu.

Untuk lebih jelasnya, mari lihat beberapa bentuk dan gambar faraj berikut.

1. Bentuk faraj tidak simetri ( bibir dalaman tidak simetri )

Jenis pertama vagina adalah bentuk yang tidak simetri atau bibir dalaman tidak simetri . Disebut tidak simetri kerana ukuran antara bibir vulva dan bahagian luarnya tidak sama.

Dalam jenis ini, labia minora (bibir dalam) lebih panjang, tebal, dan lebih besar daripada yang lain.

Sekiranya anda mempunyai bentuk vulva yang tidak simetri seperti ini, ini boleh membuat anda risau akan penyakit tertentu. Walaupun begitu, bentuk ini sebenarnya normal Macam mana boleh jadi.

2. Bentuk faraj ladam bibir luar melengkung )

Bentuk vulva seterusnya adalah jenis tapal kuda atau bibir luar melengkung iaitu bibir luar yang melengkung dari vulva.

Ia disebut tapal kuda kerana dalam jenis ini, bibir luar kelihatan melengkung dan menutup ke bawah sehingga menyerupai tapal kuda.

Selain bentuknya yang melengkung, dalam jenis ini, bukaan faraj lebih lebar sehingga bahagian dalam bibir vagina dapat dilihat dengan jelas.

3. Bentuk faraj seperti tulip (hlm bibir dalaman yang romantik )

Bentuk vulva ini dicirikan oleh labia minora lebih panjang dan lebih menonjol daripada labia majora. Sehingga kelihatan seperti mekar seperti bunga tulip.

Namun, perbezaan panjangnya mungkin tidak begitu ketara kerana bibir dalam farajnya hanya sedikit menonjol.

4. Bentuk faraj tertutup ( bibir luar yang menonjol )

Sebaliknya dari bentuk tulip, bentuk vulva ini mempunyai labia majora (bibir luar) yang lebih menonjol dan menutup seluruh bahagian dalam vulva.

Pada jenis ini, bibir luar lebih menggantung dan kelihatan bengkak. Ini menjadikan vagina anda mempunyai kulit yang lebih tebal atau nipis di satu bahagian bibir.

Walaupun ketebalan kulit cenderung tidak sama, tetapi anda tidak perlu risau, bentuk ini normal Macam mana boleh jadi .

5. Bentuk faraj menyerupai tirai ( bibir dalaman yang menjuntai panjang )

Ia disebut bentuk tirai kerana satu sisi labia minora (bibir dalam) menonjol melalui labia majora, menjadikannya seperti tirai. Panjang helai boleh mencapai 2.5 cm atau lebih.

Oleh itu, tidak jarang labia minora menonjol ketika anda memakai seluar dalam kerana lipatan tambahan di bibir vulva anda.

Pada pandangan pertama borang ini serupa dengan bibir dalaman yang menonjol (jenis tulip). Perbezaannya ialah, pada tirai jenis ini, hanya satu sisi bibir dalaman yang melekat.

Jangan risau jika anda mempunyai jenis ini. Sebabnya, bentuk vagina agak biasa pada wanita.

6. Bentuk vagina menggantung ( bibir luar yang menjuntai panjang )

Bibir luar yang menjuntai panjang atau bentuk mejutai sekilas mirip dengan bentuk tertutup (bibir luar yang menonjol). Perbezaannya adalah, labia majora (bibir luar) tergantung lebih jauh ke bawah dan terdapat bukaan di bahagian atas.

Kewujudan bukaan ini membolehkan lipatan vulva dapat dilihat. Lipatan ini dapat dilihat di luar batas seluar dalam ketika anda duduk.

7. Bentuk vagina celah kecil ( bibir terbuka kecil )

Dalam bentuk ini, vulva akan kelihatan lebih kecil daripada jenis lain. Ini kerana labia majora rata dan melekat pada tulang kemaluan.

Dalam bentuk ini, hanya beberapa celah yang dapat menampakkan bahagian dalam vulva atau labia minora.

8. Bentuk faraj rata ( bibir tertutup kecil )

Dalam bentuk ini, labia majora anda tidak dapat dipisahkan dan kelihatan ketat. Oleh itu, bibir dalam vulva ditutup sepenuhnya dan tidak dapat dilihat.

Biasanya, bentuk yang satu ini adalah yang paling biasa di antara bentuk yang lain, jadi ia sering dianggap sebagai bentuk vagina yang normal.

Padahal sebenarnya ada pelbagai jenis vulva normal selain jenis ini. Jadi, anda tidak perlu risau sekiranya faraj anda bukan jenis ini.

9. Bentuk faraj terbuka ( bibir dalaman yang kelihatan )

Bentuk vulva ini ditunjukkan oleh ukuran labia majora dan minora dengan ukuran yang sama. Oleh itu, bibir dalam tidak kelihatan kerana menyatu dengan bibir luar.

Oleh kerana lipatan yang menyatu dari dua lapisan labia, vulva vagina terdedah dan bahagian dalamnya dapat dilihat dengan jelas.

Bentuk faraj yang normal?

Setelah melihat gambar Miss V di atas, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana bentuk faraj yang paling normal dan terbaik, jawapannya adalah tidak.

Vagina, atau lebih tepatnya vulva, dan semua komponennya terdapat dalam pelbagai bentuk, ukuran, dan warna. Malah setiap alat kelamin wanita juga mempunyai bau yang berbeza.

Sebenarnya, bibir vulva boleh bervariasi dalam ukuran dan kira-kira separuh wanita mempunyai labia minora yang lebih panjang daripada labia majora, seperti pada jenis tirai atau jenis bunga tulip.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan di BJOG: Jurnal Antarabangsa Obstetrik dan Ginekologi Bentuk labia memang sangat bervariasi, sama ada bibir dalamannya lebih panjang daripada bibir luar atau sebaliknya.

Bentuk organ pembiakan wanita juga kadang kala berbeza antara kiri dan kanan. Sebenarnya, sangat jarang sekali terdapat bentuk labia yang simetri secara semula jadi.

Selagi anda tidak merasa sakit atau menemui benjolan tertentu di faraj anda dan gejala aneh lain, tidak ada yang perlu dikhuatiri.

Ukuran purata labia (bibir faraj)

Sebilangan wanita bimbang tentang ukuran labia mereka. Tetapi sebenarnya, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Ini kerana ukuran labia berbeza antara satu wanita dengan wanita lain.

Oleh itu, anda tidak boleh menilai ukuran labia anda kerana ia dibandingkan dengan orang lain.

Dua kajian diterbitkan dalam BJOG: Jurnal Antarabangsa Obstetrik dan Ginekologi dan The Journal of Minimally Invasive Ginekologi , ukuran rata-rata labia dijelaskan seperti berikut.

  • Panjang labia majora kiri atau kanan kira-kira 12 cm dengan kedalaman kira-kira 10 cm.
  • Labia minora kiri panjangnya hingga 10 cm dan lebar hingga 6.4 cm.
  • Labia minora kanan panjangnya kira-kira 10 cm dan lebar hingga 7 cm.

Walau bagaimanapun, walaupun ukurannya rata-rata, jika labia minora atau majora sangat sensitif dan menyakitkan, anda perlu waspada. Anda mungkin mengalami gejala hipertropi labia atau pembesaran bibir vagina.

Keadaan ini biasanya menjadikan proses membersihkan alat kelamin setelah membuang air kecil menyakitkan. Akibatnya, bahagian tubuh yang satu ini akan dijangkiti kerana tidak dibersihkan dengan betul.

Faktor yang menjadikan faraj berubah bentuk

Ukuran, bentuk, dan kedalaman vagina biasanya akan berubah dari masa ke masa. Berikut adalah pelbagai faktor yang mempengaruhi perubahan ini.

  • Dorongan seks yang menyebabkan vagina mengembang, memanjang, dan melebar.
  • Perubahan hormon semasa haid, kehamilan dan selepas bersalin.
  • Kesan pergerakan otot kerana melahirkan anak.
  • Melonggarkan kulit kerana pengaruh usia.

Sebilangan besar wanita mengalami perubahan bentuk vagina setelah melahirkan dan pada usia menopaus. Oleh itu, disarankan untuk melakukan senaman Kegel untuk membantu mengencangkan otot-otot di faraj.

Recent Posts