Gejala Demam Denggi yang Anda Tidak Perlu Abaikan

Demam denggi atau DHF sering dikelirukan dengan gejala penyakit lain yang juga dicirikan oleh demam. Kerana, ada beberapa gejala yang serupa dengan beberapa penyakit lain, seperti selesema atau jangkitan virus atau bakteria. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, demam denggi boleh membawa maut. Berikut adalah gejala demam denggi atau DHF yang tidak boleh diabaikan oleh pesakit.

Apa itu demam denggi?

Demam berdarah denggi atau DHF adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus denggi yang dibawa oleh nyamuk.

Demam denggi ringan boleh menyebabkan demam tinggi, ruam, dan sakit otot dan sendi. Sementara demam denggi yang teruk, juga dikenali sebagai demam berdarah denggi, boleh menyebabkan pendarahan serius, penurunan tekanan darah secara mendadak dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Terdapat empat serotip virus denggi yang menyebabkan DHF, iaitu DENV-1, -2, -3, dan -4. Jangkitan dengan virus ini menyebabkan pelbagai gejala seperti demam, pening, sakit pada bola mata, otot, sendi, dan ruam.

Gejala umum demam denggi (DHF)

Menurut laman web CDC, dianggarkan 1 dari 4 kes demam denggi tidak simptomatik, yang bermaksud sama sekali tidak menunjukkan tanda-tanda atau gejala.

Namun, kebanyakan penghidap demam denggi akan mengalami simptom sekitar 4-10 hari setelah pesakit mendapat gigitan nyamuk denggi Aedes Aegypti dan Aedes Albopictus. Selama 4-10 hari ini, virus denggi yang memasuki tubuh akan melalui masa inkubasi terlebih dahulu, sehingga akhirnya anda mengalami gejala.

Pada kanak-kanak yang tidak pernah dijangkiti sebelumnya, gejala demam denggi cenderung lebih teruk daripada pada orang dewasa.

Setelah anda mengalami gejala demam denggi seperti yang dijelaskan di atas, anda akan melalui fasa demam denggi berikut:

 • Fasa awal: Gejala yang paling biasa apabila terkena demam denggi fasa awal adalah demam tinggi. Kemunculan demam tinggi dalam kes demam denggi sering disertai dengan kemerahan muka, kulit memerah, sakit badan, sakit otot, dan sakit kepala.
 • fasa kritikalFasa ini dicirikan oleh penurunan suhu badan ke suhu normal. Walau bagaimanapun, pesakit sebenarnya mempunyai risiko tertinggi untuk kebocoran vaskular.
 • Fasa penyembuhan: Penghidap demam denggi akan merasakan demam lagi. Walau bagaimanapun, keadaan ini adalah fasa penyembuhan di mana platelet pesakit DHF perlahan-lahan akan meningkat dan kembali normal.

Atas sebab ini, pesakit dan keluarganya perlu mengetahui perbezaan antara gejala DHF yang muncul dengan gejala penyakit lain sehingga mereka tidak mengabaikannya. Berikut adalah tanda-tanda dan gejala demam denggi yang tidak boleh diabaikan oleh pesakit.

1. Demam tinggi secara tiba-tiba

Demam mungkin biasa berlaku dalam banyak penyakit. Walau bagaimanapun, pada gejala awal DHF, demam berlaku secara tiba-tiba dan banyak orang tidak mengetahui perbezaan antara demam biasa dan demam yang disebabkan oleh DHF.

Perbezaan antara gejala demam denggi dan gejala demam lain ialah demam denggi boleh mencapai 40 Celsius. Demam yang berlaku akibat selesema dan jangkitan dari virus atau bakteria biasanya disertai dengan gejala bersin atau batuk sementara gejala demam denggi tidak. Demam sebagai gejala DHF boleh berlaku selama dua hingga tujuh hari.

2. Sakit pada otot

Setelah gejala demam denggi seperti demam berlaku, pesakit akan merasa sakit pada otot dan sendi. Gejala demam denggi disertai dengan menggigil dan berpeluh.

Itulah sebabnya demam denggi berdarah disebut penyakit.patah tulang"Kerana ia sering menyebabkan sakit sendi dan otot, di mana tulang terasa seperti retak.

3. Sakit kepala dan kesakitan yang teruk di belakang mata

Beberapa jam setelah mengalami demam, gejala DHF berikutnya yang akan muncul adalah sakit kepala yang teruk. Biasanya rasa sakit berlaku di sekitar dahi.

Sakit kepala yang teruk juga disertai dengan sakit di bahagian belakang mata. Ini adalah tanda dan gejala demam denggi yang sering berlaku.

4. Mual dan muntah

Pada sesetengah orang, masalah pencernaan juga dapat terjadi, seperti mual dan muntah. Selain itu, perut atau punggung terasa tidak selesa. Gejala demam denggi yang timbul boleh berlaku selama dua hingga empat hari.

5. Keletihan

Demam disertai dengan sakit otot dan masalah pencernaan yang berlaku pada pesakit DHF dapat mengurangkan selera makan. Sudah tentu ini menyebabkan badan menjadi letih kerana kekurangan pengambilan makanan dan sistem imun yang lemah.

6. Ruam atau bintik merah muncul

Ruam dan bintik merah juga merupakan gejala khas demam denggi. Ada kemungkinan ruam merah muncul di wajah, leher, dan dada dalam 24-48 jam dari gejala pertama muncul.

Sementara itu, bintik-bintik merah atau apa yang disebut petechiae akan dilihat 3-5 hari kemudian.

Ruam di DHF biasanya disebabkan oleh pelebaran kapilari tepat di bawah kulit, sementara bintik-bintik merah dianggap sebagai tindak balas sistem imun tubuh terhadap virus denggi.

7. Dehidrasi

Selama tempoh pemulihan demam denggi, perhatikan gejala dehidrasi kerana ini cenderung berlaku. Gejala ini berisiko kerana pesakit DHF kehilangan terlalu banyak cecair kerana demam tinggi dan sering muntah.

Dehidrasi akibat DHF biasanya lebih kerap berlaku pada pesakit pediatrik berbanding pada orang dewasa. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami simptom seperti:

 • Berkurangnya kekerapan dan jumlah air kencing
 • Tidak ada air mata
 • Mulut atau bibir kering
 • Kekeliruan
 • Berasa sejuk

Anda mesti memperhatikan keseimbangan cairan dalam badan semasa tempoh pemulihan selepas demam denggi. Bukan hanya air, anda juga boleh mengambil atau menyediakan cecair lain yang mengandungi nutrien seperti vitamin C dan elektrolit.

Bahayanya adalah jika gejala DHF tidak mendapat rawatan segera

Gejala DHF di atas perlu dipertimbangkan dan mesti mendapatkan rawatan secepat mungkin. Kerana jika anda tidak mendapat pertolongan yang tepat, penyakit ini berpotensi berkembang menjadi demam denggi yang teruk.

Virus denggi boleh berkembang menjadi demam denggi yang teruk (denggi teruk) yang boleh mengancam nyawa. Demam denggi yang teruk boleh menyebabkan sakit perut dan muntah, kesukaran bernafas, dan penurunan platelet darah yang dapat menyebabkan pendarahan dalaman.

Berikut adalah gejala demam denggi yang telah meningkat ke tahap yang lebih teruk:

1. Pendarahan

Oleh kerana penurunan tahap platelet pada pesakit DHF dan kerentanan terhadap kerosakan pada saluran darah, pesakit berisiko mengalami gejala pendarahan. Gejala pendarahan DHF boleh menjadi ringan hingga teruk.

Gangguan seperti mimisan, gusi berdarah, dan lebam yang muncul tanpa sebab adalah tanda-tanda demam denggi yang telah memasuki tahap yang teruk.

Denggi yang teruk juga boleh menyebabkan muntah yang lebih kerap, dan disertai dengan darah. Darah juga dapat dijumpai semasa membuang air besar atau membuang air kecil.

Oleh itu, anda mesti berjaga-jaga sekiranya pendarahan yang tidak normal mula berlaku ketika anda terdedah kepada denggi.

2. Sakit perut yang teruk

Gejala sakit perut yang tidak tertanggung juga sering dilaporkan pada pesakit dengan DHF yang teruk.

Kesakitan di perut juga boleh disertai dengan gejala mual dan muntah yang agak kerap. Menurut artikel dari Jurnal Penyakit Akut, sakit perut pada pesakit DHF mungkin berkaitan dengan kolesistitis (penyumbatan saluran empedu, kegagalan buah pinggang, dan pankreatitis sebagai komplikasi DHF.

Gejala di atas boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan pendarahan berat, terkejut, dan kematian. Keadaan ini dipanggil sindrom kejutan denggi (DSS). Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah juga lebih berisiko mengalami keadaan yang lebih teruk apabila mereka dijangkiti demam denggi.

Bagaimana cara mencegah gejala denggi daripada berlaku?

Untuk mengelakkan penyakit dan gejala demam denggi, anda digalakkan untuk lebih waspada dan mengambil langkah-langkah berikut untuk mencegah demam denggi:

 • Bersihkan takungan air seminggu sekali: membersihkan tab mandi sekurang-kurangnya sekali seminggu boleh mematahkan kitaran hidup nyamuk Aedes.
 • Tutup takungan air: lembangan berisi air, pasu bunga, baldi, dan bekas lain yang dapat menahan air adalah tempat berpotensi nyamuk untuk bersarang.
 • Gunakan kelambu: Anda boleh memasang kelambu ini di pintu dan tingkap anda.
 • Elakkan menumpuk atau menggantung pakaian terlalu lama: setumpuk pakaian kotor bukanlah tempat pembiakan nyamuk, tetapi merupakan tempat kegemaran nyamuk bertengger.
 • Gunakan losyen penghalau nyamuk: ketika anda ingin melakukan perjalanan atau tidur, jangan lupa menggunakan losyen penghalau nyamuk, terutama pada bahagian badan yang tidak ditutup dengan pakaian.
Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts