Dadah dan Rawatan untuk Mengatasi Alergi Kulit |

Reaksi alergi pada kulit dalam bentuk ruam merah dan gatal-gatal agak mengganggu. Terutama apabila gejala timbul sehingga kulit mengelupas yang mengganggu penampilan. Apakah pilihan ubat dan rawatan untuk merawat alahan kulit?

Ubat dan rawatan alahan kulit

Secara amnya, ubat dan rawatan alergi digunakan untuk meredakan gejala alergi kulit dan mengurangkan risiko reaksi alergi yang teruk. Sekiranya ini berlaku dan tidak diubati dengan segera, ia pasti boleh membahayakan nyawa anda.

Oleh itu, anda diharapkan dapat segera mendapatkan rawatan apabila anda mengalami simptom alergi ringan, seperti ruam dan gatal-gatal. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat alahan pada kulit.

Elakkan alergen

Salah satu cara yang paling tepat sebelum mengambil ubat untuk alergi kulit adalah dengan mengelakkan penyebab alergi kulit.

Anda lihat, anda mungkin mengalami tanda-tanda alergi pada kulit anda setelah badan anda terkena alergen secara langsung. Sekiranya anda sudah mengetahui penyebabnya, anda harus menghindarinya agar gejala tidak muncul kembali.

Contohnya, jika anda mempunyai alergi terhadap logam, seperti nikel, anda perlu mengelakkan penggunaan nikel pada kulit anda. Dengan cara itu, anda dapat memberi tumpuan lebih kepada menangani alahan kulit, seperti lebam dan kemerahan.

Sekiranya anda tidak menyedari faktor pencetus alergi, anda boleh melakukan beberapa siri ujian alergi. Pemeriksaan ini biasanya dilakukan dengan memberi pendedahan kepada pelbagai alergen dalam jumlah terhad untuk melihat reaksi badan.

Steroid

Salah satu ubat yang paling sering digunakan untuk merawat alahan pada kulit adalah steroid atau kortikosteroid. Kortikosteroid adalah ubat buatan manusia yang dibuat serupa dengan kortisol, hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal secara semula jadi.

Dengan cara itu, hormon kortisol dari steroid ini akan membantu tubuh melegakan kesan keradangan akibat alahan. Oleh itu, kortikosteroid dikatakan sangat berguna dalam merawat gejala alahan pada kulit.

Steroid terdiri daripada pelbagai varian, tetapi satu jenis yang sering digunakan untuk merawat alahan kulit adalah salap kortikosteroid atau krim. Salap kortikosteroid diserap dengan baik ke kawasan kulit yang nipis, seperti muka dan leher.

Sentiasa gunakan ubat mengikut peraturan, baik ubat-ubatan bebas dan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor. Ini bertujuan untuk mengurangkan kesan sampingan, seperti perubahan warna kulit dan kerengsaan.

Selain itu, penggunaan jangka panjang, terutama salep kortikosteroid dosis tinggi, dapat menipiskan kulit dan tahap hormon yang tidak seimbang. Beberapa contoh krim steroid yang sering digunakan untuk merawat kulit gatal adalah:

 • Betamethasone,
 • hidrokortison,
 • Mometasone, dan
 • Desonide.

Alergi Logam Perhiasan: Gejala dan Cara Mengubatnya Tanpa Ubat

Antihistamin

Apabila kulit terdedah kepada alergen, sistem imun akan melepaskan histamin yang boleh menyebabkan reaksi alergi, seperti kulit gatal dan ruam. Oleh itu, antihistamin digunakan untuk menyekat histamin yang menyebabkan reaksi alergi.

Jenis antihistamin yang sering digunakan sebagai ubat alergi pada kulit adalah oral. Antihistamin oral boleh dibeli tanpa preskripsi atau dengan preskripsi doktor. Ubat alergi ini digunakan untuk melegakan gejala alergi, seperti gatal dan bengkak.

Perlu diingat bahawa ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan keletihan, jadi ubat ini harus diambil dengan berhati-hati. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa antihistamin yang cenderung membuat pengguna mengantuk, seperti:

 • cetirizine,
 • Desloratadine,
 • Fexofenadine, dan
 • Loratadine.

Salap kulit gatal kerana alahan

Selain kortikosteroid, ada beberapa jenis salap penghilang gatal lain yang biasanya digunakan sebagai ubat alergi pada kulit, yaitu:

Salap dari bunga calendula

Salap ekstrak Calendula adalah ubat topikal yang terbuat dari ekstrak bunga marigold ( Calendula officinalis ). Salap ini biasanya digunakan untuk merawat gatal-gatal pada kulit akibat alahan.

Salap ini dipercayai mempunyai sifat anti-jamur, anti-radang, dan anti-bakteria yang mungkin berguna untuk melegakan gatal alergi. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan sama ada salap ini benar-benar berkesan tanpa kesan sampingan atau tidak.

Sebelum menggunakan krim calendula, disarankan agar anda melakukan ujian alergi kulit terlebih dahulu dengan menggunakan sedikit krim pada kulit. Ini untuk melihat sama ada kulit anda bertindak balas terhadap salap atau tidak.

Calendula umumnya selamat digunakan dan boleh menjadi ubat semula jadi untuk alahan kulit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pertimbangan yang perlu diingat, seperti:

 • alahan terhadap tumbuh-tumbuhan, terutamanya dalam keluarga Asteraceae atau komposit,
 • wanita hamil, dan
 • ibu menyusu.

Ini kerana tidak ada penyelidikan yang benar-benar membuktikan salap ini selamat untuk keadaan ini.

Gabungan salap mentol dan kapur barus

Menthol adalah ekstrak yang dibuat dari minyak daun pudina. Setelah diproses menjadi ubat topikal, seperti salap, ekstrak ini dapat membantu melegakan gatal akibat alergi. Ubat alahan kulit ini juga dapat menenangkan kulit yang meradang berkat sensasinya yang menyejukkan.

Salap Menthol dan kapur barus biasanya hanya tersedia dengan preskripsi doktor. Sebabnya, ada ramuan campuran lain yang mungkin perlu mendapat perhatian doktor.

Pada penggunaan pertama, cuba sapukan sedikit salep ke kawasan kulit untuk menguji bagaimana kulit bertindak balas. Campuran kapur barus dan mentol boleh menyebabkan sensasi pembakaran atau penyejukan ringan.

Gunakan tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau dinyatakan pada label. Penggunaan salap yang dibuat dari mentol dan kapur barus perlu dikurangkan seiring dengan peningkatan gejala alergi pada kulit.

Terapi biologi

Sekiranya beberapa ubat di atas tidak berfungsi pada gatal atau ruam pada kulit kerana alahan, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi biologi. Terapi ini menggunakan ubat-ubatan yang mensasarkan reaksi spesifik dalam sistem imun dan menghalangnya daripada bertindak balas.

Terdapat dua ubat biologi yang sering digunakan untuk merawat alahan kulit: dupilumab dan omalizumab. Kedua-dua ubat ini biasanya diberikan dalam bentuk suntikan.

Kesan sampingan yang paling biasa setelah menggunakan ubat ini adalah kemerahan kulit, gatal-gatal, dan kerengsaan di kawasan yang disuntik.

Dupilumab

Dupilumab adalah ubat yang dirancang untuk meredakan gejala eksim dengan mengurangkan keradangan di dalam badan. Semasa anda mengambil dupilumab, krim dan salap kortikosteroid masih boleh digunakan.

Dilaporkan dari British Dermatologists Association, dua dari tiga orang yang masih perlu mengambil steroid topikal dan ubat tablet. Ini boleh diambil bersamaan dengan pengambilan dupilumab.

Omalizumab

Omalizumab adalah ubat untuk melegakan simptom asma dan kulit gatal akibat alahan. Ubat ini berfungsi dengan menyekat tindak balas semula jadi sistem imun terhadap pencetus alergi yang menyebabkan serangan asma dan gatal-gatal.

Omalizumab juga membantu mengurangkan gatal-gatal dan bilangan gatal-gatal pada kulit anda. Penting untuk diingat untuk menggunakan ubat-ubatan ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda untuk mempercepat penyembuhan dan mengurangkan kesan sampingan yang berbahaya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ubat-ubatan untuk alergi kulit, tanyakan kepada doktor anda penyelesaian yang tepat. Penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan peraturan penggunaan akan menyebabkan kesan sampingan dan bahkan memperburuk alergi.

Recent Posts