GOM (Borax Gliserin): Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Utiliti

Untuk apa GOM (Borax Gliserin) digunakan?

GOM adalah ubat untuk merawat luka di rongga mulut atau tekak, seperti sariawan. GOM mengandungi bahan aktif boraks gliserin 10%.

GOM termasuk ubat antiseptik topikal yang juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit gusi ringan, bau mulut, bisul, eksim, jamur pada kaki, luka pada puting, dan melembapkan kulit kering.

Bagaimana cara menggunakan ubat GOM (Borax Glycerine)?

Ubat ini boleh digunakan dalam dua cara, iaitu:

berkumur

Larutkan 3-5 tetes GOM dengan segelas air kemudian bilas ke kanan, kiri, kemudian cari. Berkumur sekurang-kurangnya 30 saat. Selepas itu, keluarkan cecair cuci mulut dari mulut. Jangan menelan cecair ubat.

Berminyak

Hentikan ubat Putik kapas bersih dan kering kemudian sapukan ubat tersebut ke kawasan yang bermasalah, seperti sariawan di mulut. Jangan gunakan terlalu banyak, sapukan lapisan nipis perlahan-lahan.

Sama ada dengan berkumur atau mengoleskan, ukur dos mengikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan. Jangan keterlaluan. Sekiranya anda diberi ubat ini oleh doktor, ikuti arahan dos.

Jangan gunakan ubat ini terlalu banyak, terlalu sedikit, lebih lama daripada yang disyorkan kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang tidak dijangka dan mungkin memberi kesan negatif pada badan anda.

Sila berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Bagaimana cara menyimpan ubat GOM (Borax Glycerine)?

GOM adalah salah satu ubat yang harus disimpan pada suhu bilik. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan tempat yang lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda.

Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts