Makan Popcorn, Adakah Baik atau Buruk Untuk Kesihatan? •

awak suka popcorn ? Makanan ringan ini memang menjadi kegemaran ramai orang, terutamanya jika dinikmati ketika menonton filem kegemaran. Namun, adakah anda makan? popcorn sihat atau sebenarnya tidak baik untuk badan?

Popcorn sebenarnya makanan yang kaya dengan serat, vitamin, dan mineral. Makanan ini biasanya menjadi tidak sihat apabila mengandungi bahan tambahan atau lebihan kalori dari gula dan lemak trans.

Jadi, cara pengambilan popcorn sihat?

Mengenali jenisnya popcorn

Popcorn adalah makanan ringan yang dibuat dari jagung khas yang mengembang apabila terkena panas. Seperti bahan mentah, popcorn Unsalted adalah sumber vitamin B kompleks, zat besi, magnesium, fosforus, dan kalium.

Walau bagaimanapun, tidak semua popcorn mempunyai kandungan yang sama. Berikut adalah beberapa jenis popcorn dan kandungannya.

1. Popcorn tanpa bahan tambahan

Popcorn Ini diproses oleh mesin wap bertekanan khas. Sekiranya disajikan dengan cara ini, setiap gelas popcorn hanya mengandungi 30 kalori. Popcorn yang diproses melalui tekanan wap juga mempunyai indeks glisemik rendah, iaitu hanya 55.

Kerana ketiadaan kandungan minyak, jenis ini popcorn ia lebih sihat untuk badan. Popcorn tanpa bahan tambahan juga mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anda, seperti vitamin B kompleks, vitamin A, zat besi, dan serat.

Bukan itu sahaja, popcorn Ia juga mengandungi zat antioksidan dan anti-radang. Uniknya, kandungan antioksidan dalam popcorn malah lebih tinggi daripada beberapa jenis buah dan sayur-sayuran.

2. Popcorn dengan bahan tambahan

Jenis popcorn yang satu ini diproses dengan minyak dan biasanya dibuat di rumah menggunakan dapur. Kandungan gula dan garam masih sedikit, tetapi kandungan minyak dalam makanan ini menambah sekitar 5-15 kalori setiap gelas.

Sebagai alternatif, anda boleh makan popcorn dibungkus di pasar raya dan dipanaskan di rumah dengan ketuhar gelombang mikro . Sihat atau tidak, tentu saja bergantung pada kandungan yang terdapat dalam setiap produk.

Tetapi berita baiknya ialah, anda kini dapat mencari produk juga popcorn Pembungkusan bebas mentega dan garam. Sebenarnya, produk yang mengandungi mentega dan garam tidak mengandungi kalori yang berlebihan.

Akhir, popcorn yang paling kurang sihat adalah yang biasa anda beli di pawagam. Popcorn jenis ini biasanya mengandungi banyak mentega yang menghasilkan data trans-fat "}" data-sheet-userformat = "{" 2 ": 513," 3 ": {" 1 ": 0}," 12 ": 0}" -sheets- hyperlink = "// wp.hellosehat.com/nutrition/fact-nutrition/apa-itu-trans-fat/">memindahkan lemak dalam badan.

Faedah makan popcorn untuk mengurangkan berat badan

Berkat kandungan seratnya yang tinggi, popcorn dipercayai dapat membantu mengurangkan berat badan. Bukan hanya itu, mengunyah popcorn juga hanya menyumbang sedikit kalori kepada tubuh.

Satu bahagian popcorn tanpa bahan tambahan hanya mengandungi kalori sebanyak 93 kalori. Sementara itu, kandungan serat kira-kira 3.6 gram. Jadi, popcorn anda boleh membuat alternatif makanan ringan yang sihat semasa menjalani diet.

Selain membantu menurunkan berat badan, makanlah popcorn Ia juga mempunyai faedah kesihatan yang lain. Kandungan polifenol dalam popcorn juga berpotensi menurunkan risiko penyakit jantung dan barah (seperti barah payudara dan barah prostat).

Polifenol adalah antioksidan yang dapat melindungi sel tubuh dari radikal bebas. Dalam beberapa kajian, polifenol terbukti dapat membantu meningkatkan kesihatan pencernaan, meningkatkan aliran darah, dan membantu mengurangkan risiko banyak penyakit.

Makan popcorn juga boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan

Popcorn boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan, terutamanya jika anda panas popcorn dengan pembungkusan di dalam ketuhar gelombang mikro . Kerana sebilangan besar pembungkusan popcorn dilapisi dengan bahan kimia yang disebut asid perfluorooctanoic (PFOA).

Popcorn dalam bungkusan juga mengandungi diasetil yang biasanya terdapat dalam mentega tiruan. Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa diasetil dapat merosakkan saluran pernafasan dan menyebabkan penyakit paru-paru.

Di samping itu, sekarang sebahagian besar popcorn yang dijual di pasaran mengandungi pelbagai rasa. Kandungan gula dan sirap kalori tinggi yang memberikan rasa ini pasti membuahkan hasil popcorn menjadi makanan ringan berkalori tinggi yang tidak lagi sihat.

Paling popcorn dalam pakej yang mesti dipanaskan ketuhar gelombang mikro Ia juga mengandungi banyak lemak trans. Pengambilan lemak trans diketahui berkaitan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan penyakit serius lain.

Cara makan popcorn sihat

Berikut adalah beberapa petua agar popcorn apa yang anda makan lebih sihat.

  • Gunakan pembuat popcorn berkuasa wap khas. Dengan cara ini, popcorn Anda tidak akan mempunyai lemak, garam dan gula tambahan.
  • Gunakan minyak yang sihat. Gunakan minyak yang baik untuk kesihatan. Minyak kelapa adalah salah satu minyak paling sihat yang menambahkan rasa dan aroma pada popcorn anda.
  • Pilih produk organik. Biji jagung organik bebas daripada racun perosak dan sisa toksik lain.
  • menggunakan topping sihat. Daripada coklat, cuba bereksperimen dengan topping seperti lada, serbuk koko, atau serbuk kayu manis.
  • Masukkan sayur. Cuba panggang sayur-sayuran seperti kangkung, bayam, atau sayur-sayuran berdaun lain hingga garing. Kemudian, hancurkan sayur-sayuran dan taburkan di atasnya popcorn bahawa anda membuat diri anda.
  • Perhatikan bahagian anda. Walaupun popcorn rendah kalori, anda masih perlu mengekalkan bahagiannya. Cuba ukur popcorn ke dalam mangkuk kecil sebelum menggunakannya untuk mengehadkan jumlah yang anda makan.

Popcorn boleh menjadi makanan ringan yang sihat jika diproses dengan betul. Indeks glisemiknya yang rendah dan kandungan nutrien yang tinggi menjadikan makanan ringan yang sempurna untuk menjaga berat badan anda.

Recent Posts