5 Petua untuk Menjauhkan Rumah Anda dari Lalat Yang Mengganggu: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Selain menjijikkan dan kotor, lalat sering mendarat di makanan dan boleh menjadi 'media' untuk menyebarkan penyakit berjangkit. Oleh itu, agar anda tidak terganggu, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengusir lalat.

Cara menghilangkan lalat dari rumah

Walaupun kelihatan tidak berbahaya, lalat membawa pelbagai bakteria yang dapat membuat perut anda sakit dan mempengaruhi kesihatan anda. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa terdapat banyak penyakit yang boleh disebabkan oleh haiwan ini, termasuk:

  • jangkitan mata
  • jangkitan kulit
  • Disentri
  • Cirit-birit
  • Kolera
  • Kepialu

Anda tidak mahu anda dan orang tersayang di rumah mengalami penyakit ini? Jadi, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan lalat yang boleh anda amalkan.

1. Gunakan daun selasih atau daun herba lain

Pada dasarnya, lalat tidak menyukai tanaman dengan bau yang kuat, salah satunya adalah selasih. Nah, daun selasih ini dipercayai dapat mengusir lalat dari rumah anda. Selain itu, tanaman ini juga mewujudkan persekitaran yang lebih sihat di rumah kerana kandungan antibakteria dan antivirus di dalamnya.

Oleh itu, cubalah pergi ke kedai jamu dan letakkan daun selasih di kawasan yang sering dikunjungi oleh dapur.

Bukan hanya daun selasih, lavender, daun pudina, daun salam, dan tanaman wormwood yang dapat mengurangi untuk menghilangkan populasi lalat di rumah anda.

2. Minyak pati

Minyak pati boleh menggantikan semburan kimia untuk menjauhkan lalat dari rumah anda. Selain membahayakan kesihatan anda, menggunakan semburan berasaskan bahan kimia dapat menyebabkan alergi serius, jadi disarankan untuk tidak sering menggunakannya.

Anda juga boleh mencampurkan minyak pati untuk menghilangkan lalat, termasuk:

a. Minyak serai

Untuk menghalau lalat dengan minyak daun serai sangat mudah. Caranya ialah memanaskan setengah gelas air dan menambah 20-25 tetes minyak daun serai.

Kemudian tuangkan semuanya ke dalam botol semburan dan semburkan pada pintu, tingkap, dan kawasan yang sering dikunjungi lalat.

b. Minyak Pudina

Aroma minty yang berasal dari minyak ini telah berjaya mengurangkan populasi lalat di rumah anda juga. Kajian kes menunjukkan bahawa penggunaan minyak pudina sangat berkesan untuk menghalau lalat dari rumah anda. Para penyelidik melihat bahawa menggunakan minyak ini ke kawasan yang terdedah membunuh telur dan lalat selama 24 jam.

Baiklah, bagaimana membuatnya mudah, sungguh. Anda hanya perlu menggunakan minyak pudina pada bola kapas dan meletakkannya di kawasan yang sering dikunjungi lalat. Contohnya, bahagian belakang almari atau sink. Lalat pergi, rumah berbau wangi.

c. Minyak lavender

Telah dibahas sebelumnya bahawa tanaman lavender yang belum diproses menjadi minyak juga berkhasiat untuk mengusir lalat dari rumah. Nah, selain efektif untuk lalat, Anda juga dapat menggunakannya sebagai penghalau nyamuk, kutu, dan serangga lain.

Tidak sukar untuk membuat minyak ini. Cukup campurkan minyak lavender dengan beberapa tetes minyak bunga matahari ke dalam boto; Kemudian, anda boleh menyemburkannya ke kawasan yang dijangkiti atau tidak mahu digigit serangga seperti lalat.

3. Beg plastik berisi air

Matahari yang terik di musim kemarau juga mempengaruhi peningkatan populasi lalat, anda tahu. Oleh itu, jangan terkejut jika anda sering melihat lalat terbang dalam cuaca panas. Biasanya, ada cara yang berkesan dan cukup mudah untuk menyingkirkan lalat dari rumah anda. Jawapannya: gantungkan beg plastik berisi air! Bagaimana ia boleh berlaku?

Nah, lalat umumnya mempunyai sebilangan besar lensa di matanya. Ini membolehkan mereka mengesan pergerakan cahaya. Menggantung beg yang dipenuhi dengan air akan memantulkan cahaya di seluruh tempat, membuat mereka bingung.

  • Sediakan beg plastik jernih yang cukup besar
  • Isi beg dengan air dan ikat rapat sehingga tidak terbuka dan tumpah.
  • Gantung beg di hadapan pintu atau tingkap yang terbuka.

4. Camphor

Camphor atau mothballs biasanya digunakan untuk menghilangkan bau di bilik, terutama di tandas. Nah, tumbuh-tumbuhan yang berasal dari pohon kamuria juga berkesan menghalau lalat dari rumah. Bau yang khas dan tajam sangat tidak disukai oleh haiwan yang membawa penyakit.

Anda tidak perlu menghabiskan masa khusus untuk membuatnya, cukup beli di kedai terdekat dengan blok atau tablet. Kemudian, letakkan di permukaan yang cukup panas, seperti pinggan panas . Letakkan kamper di dekat tingkap terbuka untuk mengelakkan lalat memasuki rumah anda.

5. Kulit oren

Setelah makan jeruk, cubalah menyelamatkan kulitnya semasa anda mahu menyingkirkan lalat dari rumah anda. Bau jeruk segar ternyata dibenci oleh haiwan bersayap ini, jadi ekstrak sitrus sangat sering digunakan untuk aroma semburan penghalau serangga.

Anda boleh meletakkan kulit jeruk segar di kawasan terbuka, seperti di depan pintu dan tingkap. Sekiranya kelihatan seperti akan reput, ganti kulit dengan yang baru. Jangan lupa menggosoknya terlebih dahulu supaya baunya lebih menyakitkan dan tahan lebih lama.

Sekarang, setelah mengetahui cara mudah untuk menghilangkan lalat dari rumah anda, sila berlatih dan rasakan faedahnya. Rumah ini bebas dari lalat dan risiko terkena bakteria yang dibawanya dikurangkan secara drastik.

Recent Posts