7 Langkah Mudah untuk Memulakan Gaya Hidup Sihat •

Ramai orang tidak begitu memahami bagaimana menjaga kesihatan diri, baik dari segi fizikal dan mental. Namun kehidupan yang sihat dan bahagia adalah kunci kehidupan yang panjang. Ini bermaksud bahawa semakin bahagia seseorang, semakin besar kemungkinan orang itu akan hidup lebih lama. Nah, satu cara mudah yang boleh anda lakukan untuk menjalani kehidupan yang lebih bahagia dan lebih lama adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Ayuh, lihat petua untuk memulakan gaya hidup sihat di sini.

Langkah mudah untuk memulakan gaya hidup sihat

Berikut adalah beberapa petua mudah yang boleh anda lakukan untuk memulakan gaya hidup sihat:

1. Elakkan tekanan

tersekat di jalan, tarikh akhir tugas atau pekerjaan yang mencekik, kemerosotan kewangan, hubungan cinta yang tegang, dan pelbagai rezeki kehidupan lain pasti akan membuat anda tertekan. Apabila anda merasa tertekan, semua sistem di dalam badan anda akan bertindak balas dengan cara yang berbeza. Tekanan kronik boleh memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan anda. Oleh itu, cubalah seberapa banyak yang mungkin untuk mengurangkan atau mengelakkan semua perkara yang boleh membuat anda tertekan.

Adalah normal untuk berehat dari aktiviti yang anda lakukan. Apabila anda merasa tertekan, cuba berhenti seketika di tempat yang tenang. Tenangkan diri anda dengan menarik nafas panjang dan menghembuskan nafas perlahan.

Lakukan ini berulang kali sehingga anda merasa lebih santai. Menarik nafas dalam-dalam telah terbukti menurunkan kadar kortisol, yang dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Anda juga boleh melakukan pelbagai aktiviti lain yang anda gemari. Contohnya, membaca, membuat jurnal, atau bermain dengan haiwan peliharaan. Maksudnya, buat diri anda selesa dengan cara yang anda suka.

2. Pilih makanan dengan bijak

Apa yang anda makan tentu akan mempengaruhi bagaimana badan anda berfungsi. Oleh itu, penting bagi anda untuk memperhatikan setiap makanan yang anda makan setiap hari untuk mewujudkan gaya hidup yang sihat.

Pastikan makanan di pinggan anda memenuhi prinsip pemakanan seimbang, termasuk karbohidrat, serat, protein, dan lemak baik. Jangan hanya bergantung pada satu jenis makanan ruji. Anda boleh mengganti makanan ruji dengan jagung, mi, ubi jalar, atau kentang. Jadi, ia tidak semestinya menjadi nasi sepanjang masa.

Perhatikan juga bahagian makanan anda. Memperhatikan bahagian yang anda makan sangat penting untuk mengelakkan anda menjadi berlebihan berat badan dan menghidap pelbagai penyakit kronik. Ingat, apa-apa yang berlebihan tentu tidak baik untuk tubuh.

Selain menyusun makanan yang akan dimakan, anda juga harus bijak dalam memprosesnya. Elakkan memproses makanan dengan menggoreng. Anda boleh memproses makanan dengan cara yang lebih sihat, seperti rebus, kukus, atau goreng.

3. Luangkan masa untuk bersenam setiap hari

Sukan tidak semestinya berjoging atau pergi ke gim. Anda bebas melakukan pelbagai jenis sukan yang sangat anda gemari untuk membiasakan diri dengan gaya hidup sihat. Sekiranya anda suka berbasikal atau berenang, jangan ragu untuk melakukannya. Begitu juga, jika anda suka berjalan-jalan santai. Kuncinya adalah satu, aktifkan badan anda setiap hari.

Dengan bergerak secara aktif, badan anda akan berusaha membakar kalori yang telah menetap di dalam badan. Lebih dari itu, ia juga dapat membantu mengedarkan lebih banyak oksigen ke dalam sel-sel badan dan menjadikannya sihat. Tidak hairanlah jika selepas bersenam atau melakukan aktiviti fizikal anda merasa lebih cergas.

Nah, bagi anda pekerja pejabat yang mungkin tidak mempunyai banyak masa untuk bersenam, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti fizikal yang sederhana untuk memastikan badan anda sentiasa bergerak.

Semasa pergi ke pejabat, cubalah memilih untuk menaiki tangga dan bukannya menaiki lif atau eskalator. Anda juga boleh meluangkan masa untuk berjalan-jalan atau naik dan turun tangga sebelum dan selepas makan tengah hari.

Kadang-kadang perubahan kecil dalam rutin harian anda dapat membantu anda menjadi lebih aktif.

4. Kurangkan gula mulai hari ini

Adakah anda suka pencuci mulut atau makanan manis? Kek cawan, ais krim, gula-gula, brownies, lidahnya sangat menggoda. Namun, mulai hari ini, berhasrat untuk mengurangkan atau menghindari pelbagai makanan ini untuk mengekalkan gaya hidup sihat.

Ini bukan tanpa sebab. Kerana pengambilan gula terlalu banyak boleh mencetuskan diabetes. Sekiranya anda menghidap diabetes, anda akan lebih mudah terkena pelbagai penyakit kronik di kemudian hari. Sebilangannya seperti penyakit jantung dan strok.

Mulakan dengan perlahan. Sekiranya anda biasa minum kopi dengan dua sudu gula, cuba sekarang hanya satu sudu. Setelah anda membiasakannya, anda dapat menghilangkan pengambilan gula sama sekali dalam cawan kopi yang anda minum.

Daripada minum minuman dalam botol, lebih baik anda makan buah segar. Selain lebih sihat, gula yang terkandung dalam buah segar tentu tidak akan sama dengan minuman dalam bungkusan.

Bukan hanya gula, anda juga harus perlahan-lahan mengurangkan merokok dan minum alkohol.

5. Minum banyak air

Sebanyak 60 peratus komposisi badan anda adalah air. Malangnya, setiap hari cairan dalam badan akan terus berkurang melalui peluh, air kencing, dan juga setiap kali anda bernafas. Inilah sebabnya mengapa anda memastikan bahawa keperluan cecair anda dipenuhi setiap hari.

Selain itu, memastikan pengambilan cecair anda dipenuhi dengan betul bukan sahaja dapat mencegah dehidrasi, tetapi juga merupakan kaedah yang kuat bagi anda untuk mengelakkan pengambilan minuman bergula.

Bawa botol air anda sendiri ke mana sahaja anda pergi. Masukkan botol ke dalam beg anda, supaya anda tidak lupa membawanya ke mana sahaja. Selain itu, sediakan juga air minum di meja atau di bilik tidur.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Latihan yang rajin dan makan makanan yang tinggi nutrien akan sia-sia jika anda tidak cukup tidur. Menurut Cheri Mah, seorang pakar gangguan tidur di Stanford University dan University of California, tidur adalah keperluan paling asas untuk gaya hidup sihat.

Tidur membentuk asas di mana minda dan badan yang sihat terbentuk. Sekiranya asas ini goyah, ia pasti akan memberi kesan kepada kesihatan anda. Bermula dari fungsi imun, tenaga, selera makan, mood hingga berat badan anda.

Menurut National Sleep Foundation, tempoh tidur yang ideal untuk orang dewasa adalah sekitar 7-9 jam setiap malam. Oleh itu, pastikan bahawa setiap malam anda tidur sekurang-kurangnya 7-9 jam, ya!

Recent Posts