Topeng Aloe Vera, Kelebihan dan Cara Mudah Membuatnya

Aloe vera adalah tumbuhan serba boleh yang dapat diproses menjadi pelbagai produk penjagaan kulit dan kosmetik. Bagi anda yang mencari cara semula jadi untuk merawat kulit wajah dan badan, topeng lidah buaya boleh menjadi penyelesaiannya.

Topeng semula jadi ini menawarkan pelbagai faedah untuk mengatasi pelbagai masalah kulit yang akan memalukan jika anda melewatkannya. Apakah faedah ini?

Pelbagai nutrien dalam lidah buaya

Aloe Vera atau Lidah Buaya adalah tumbuhan berduri hijau dengan bintik-bintik kekuningan dan bentuk yang sedikit meruncing di hujungnya. Daun lidah buaya tanpa tulang, sementara dagingnya tebal dan mengandungi banyak gel atau getah.

Bahagian tanaman yang biasanya diproses sebagai ubat herba atau produk kecantikan adalah daging dan getah. Ini disokong oleh banyak kajian yang menyatakan bahawa lidah buaya kaya dengan sebatian dan nutrien penting yang baik untuk tubuh.

Aloe vera sering digunakan sebagai bahan mentah untuk topeng muka semula jadi kerana kaya dengan nutrien dalam bentuk:

 • vitamin A, C, B12, E,
 • asid folik,
 • kolin juga
 • mineral seperti kalsium, magnesium, kalium, dan natrium.

Lidah Buaya Ia juga mengandungi lapan enzim yang semuanya membantu mengurangkan keradangan pada kulit serta pemecahan gula dan lemak di dalam badan. Selain itu, lidah buaya juga mempunyai tujuh daripada lapan asid amino penting yang baik untuk tubuh.

Kelebihan lidah buaya tidak berhenti di situ. Penyelidikan juga mendapati bahawa lidah buaya adalah salah satu tanaman yang mempunyai sifat anti-radang, antiseptik, antivirus, antibakteria, dan analgesik.

Bolehkah Aloe Vera Digunakan untuk Merawat Jerawat?

Kelebihan topeng Lidah Buaya

Pelbagai kandungan nutrien lidah buaya menjadikan tanaman ini banyak digunakan sebagai penutup muka. Biasanya, penggunaan topeng bertujuan untuk merawat dan merawat pelbagai masalah kulit dan rambut.

Gel Lidah Buaya Ia berfungsi dengan menjaga kulit lembap dan lembut secara semula jadi. Inilah juga sebab mengapa topeng lidah buaya sering digunakan sebagai salap semula jadi untuk merawat luka bakar dan merawat masalah kulit yang berkaitan dengan selaran matahari.

Sejumlah kajian juga mendapati bahawa lidah buaya dapat merawat jerawat, ruam, dan kerengsaan kulit. Bukan hanya itu, penggunaan gel tumbuhan ini dipercayai dapat mengatasi rasa gatal akibat gigitan serangga dan reaksi alergi, parut, hingga gejala psoriasis.

Sekiranya rambut anda rontok dan kusut, anda boleh memakai topeng lidah buaya di kulit kepala anda. Kandungan enzim dalam lidah buaya dapat membuang sel-sel kulit mati dan memberikan nutrien ke akar rambut sehingga rambut tumbuh lebih kuat dan licin.

Walaupun gel aloe vera itu sendiri sangat berguna, ingatlah bahawa penyelidikan berkaitan dengan manfaat topeng Lidah Buaya masih perlu dikaji lebih lanjut. Sebilangan kajian yang ada sehingga kini masih agak kecil dan tidak memberikan banyak bukti kukuh.

Oleh itu, jangan biarkan anda hanya menggunakan topeng lidah buaya tanpa memahami faedah dan risiko. Pemilik kulit sensitif atau sejarah alahan, terutamanya, cenderung mengalami kesan sampingan daripada menggunakan lidah buaya sehingga mereka harus berhati-hati.

Panduan cara membuat topeng lidah buaya

Daripada menghabiskan lebih banyak untuk membeli topeng lidah buaya di pasaran, anda boleh mencuba membuat sendiri di rumah. Selain lebih murah, bahan yang digunakan juga dijamin asli.

Cara membuat topeng lidah buaya di rumah adalah seperti berikut.

1. Topeng lidah buaya tulen

Ini adalah bentuk topeng lidah buaya yang paling mudah. Fungsi utamanya adalah menjaga kelembapan kulit agar kulit menjadi lebih sihat, kenyal, dan tahan terhadap faktor persekitaran yang boleh menyebabkan kerosakan.

Inilah cara membuat dan memakai topeng Lidah Buaya suci.

 1. Sediakan lidah buaya dan basuh sehingga bersih.
 2. Kupas lidah buaya dan ambil daging putih yang jernih.
 3. Sebarkan daging lidah buaya secara merata ke seluruh permukaan kulit anda.
 4. Tunggu beberapa minit agar gel lidah buaya menyerap ke dalam kulit.
 5. Basuh muka anda dengan bersih.
 6. Ulangi kaedah di atas sekurang-kurangnya dua kali seminggu sebelum tidur atau setiap kali anda berehat.

Anda juga boleh menggunakan topeng ini untuk merawat rambut anda. Sapukan lidah buaya secara menyeluruh dan sekata dari akar ke hujung rambut anda sambil mengurut kepala anda. Biarkan selama kira-kira satu jam, kemudian bilas rambut dengan bersih.

Pelbagai Cara Memanjangkan Rambut Secara Semula Jadi yang Berfungsi

2. Lidah buaya dan topeng lemon

Walaupun gel aloe vera melembapkan kulit, vitamin C dari lemon akan membantu mencerahkan kulit anda terutama pada wajah. Selain itu, sifat lemon yang berasid dapat mencegah masuknya bakteria penyebab jerawat.

Inilah cara membuat dan memakai topeng Lidah Buaya dan lemon.

 1. Sediakan lidah buaya dan basuh sehingga bersih.
 2. Kupas lidah buaya dan ambil daging putih yang jernih.
 3. Campurkan gel dengan jus satu lemon, kemudian gaul rata.
 4. Simpan campuran lidah buaya dan lemon di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya satu jam.
 5. Sapukan pada wajah setiap malam sebelum tidur.
 6. Biarkan beberapa minit dan bilas wajah anda sehingga bersih.

3. Topeng lidah buaya dengan madu dan kunyit

Kunyit sebenarnya dapat memberikan manfaat yang tidak dijangka apabila digabungkan dengan bahan topeng muka semula jadi. Campuran topeng ini dapat melembapkan kulit, mencegah jangkitan bakteria, dan merangsang penyembuhan parut jerawat.

Anda boleh mendapatkan faedah dengan mengikuti langkah-langkah ini.

 1. Sediakan lidah buaya dan basuh sehingga bersih.
 2. Kupas lidah buaya dan ambil daging putih yang jernih.
 3. Masukkan sedikit kunyit dan madu.
 4. Campurkan semua bahan hingga sebati, kemudian sapukan ke seluruh permukaan kulit hingga bersih.
 5. Biarkan selama 15-20 minit dan bilas wajah anda sehingga bersih.
 6. Teruskan proses ini dengan kerap.

Cubalah semua kaedah di atas mengikut ketersediaan bahan. Jangan lupa, selalu periksa kesan pada kulit di tangan anda sebelum bermula di wajah anda, terutama bagi anda yang menggunakannya untuk pertama kalinya.

Risiko menggunakan topeng pada kulit

Gel Lidah Buaya ia sangat bermanfaat untuk kulit. Walau bagaimanapun, bahan ini juga berisiko menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif. Terdapat juga laporan reaksi alergi kulit pada orang yang mempunyai sejarah alergi tertentu.

Untuk mengelakkan risiko yang tidak diingini, pastikan anda selalu menggunakan gel lidah buaya yang diambil terus dari daun lidah buaya segar. Aloe vera yang segar dan segar mempunyai semua sebatian penting yang diperlukan oleh kulit anda.

Sebelum menggunakan lidah buaya pada kulit, ada baiknya anda melakukan ujian kulit alergi terlebih dahulu untuk melihat reaksi apa yang berlaku. Caranya adalah dengan menggunakan sedikit gel lidah buaya di bahagian belakang tangan atau belakang telinga.

Sekiranya kulit anda terasa gatal dan merah setelah memakai topeng lidah buaya, hentikan penggunaannya dengan segera. Sekiranya perlu, segera berjumpa doktor kulit untuk mendapatkan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Recent Posts