Perkara yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Memasang Gigi Gigi •

Gigi yang hilang akan menyukarkan anda mengunyah makanan atau bercakap. Bukan hanya itu, keadaan gigi yang hilang juga dapat mengurangkan keyakinan diri. Baiklah, jika anda adalah salah seorang yang kehilangan gigi, melakukan prosedur pergigian boleh menjadi penyelesaian untuk mengembalikan senyuman yang indah.

Gigi palsu adalah salah satu cara meluruskan gigi sehingga keadaannya kurang lebih sama seperti sebelumnya. Bukan hanya untuk masalah estetik, gigi palsu berfungsi untuk menggantikan gigi yang hilang atau rosak sehingga tidak mengganggu proses mengunyah atau bercakap.

Soalan seterusnya, jenis gigi palsu yang sesuai dengan keperluan anda? Lalu, bagaimana proses memasang gigi palsu dan apakah perkara yang perlu anda sediakan? Ayuh, lihat maklumat lengkap di bawah.

Jenis gigi palsu

Gigi hilang atau hilang boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari kerosakan gigi kerana penyakit gusi (periodontitis), faktor usia, kesan keras pada mulut, dan pelbagai faktor lain yang boleh merosakkan gigi.

Apa pun penyebabnya, gigi yang hilang mesti diganti dengan yang baru. Sebabnya ialah gigi yang dibiarkan tanpa gigi dapat mengubah struktur tulang rahang sehingga wajah tidak simetris. Belum lagi anda mungkin sukar untuk mengunyah makanan dan bercakap setiap hari.

Agar anda belum mengalami perkara ini, anda boleh melakukan prosedur memasang gigi palsu. Dikutip dari American Dental Association, gigi palsu adalah gigi palsu yang boleh ditanggalkan dan biasanya terbuat dari akrilik, nilon, atau logam. Gigi palsu yang boleh ditanggalkan ini dibuat seperti gigi sebenar.

Berdasarkan jenisnya, gigi palsu dapat dibahagikan kepada dua, iaitu:

1. gigi palsu lengkap

Gigi palsu yang lengkap adalah gigi palsu yang dibuat untuk menggantikan semua gigi yang hilang, sama ada gigi atas, gigi bawah, atau kedua-duanya. Jenis gigi palsu ini biasanya lebih banyak digunakan oleh orang tua yang rata-rata tidak mempunyai gigi sama sekali.

2. gigi palsu separa

Gigi palsu separa adalah gigi palsu yang dibuat hanya untuk menggantikan dan mengisi celah pada satu atau lebih gigi yang hilang. Jenis gigi palsu separa umumnya menggunakan plat plastik, nilon, atau logam dengan sebilangan gigi palsu terpasang.

Penggunaan gigi palsu separa boleh dipertimbangkan jika masih ada gigi semula jadi dengan struktur yang kuat. Supaya gigi semula jadi dapat dijepit dan memegang gigi palsu.

Sekiranya gigi separa hilang, anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan jenis gigi palsu kekal, seperti implan gigi atau jambatan gigi, yang mempunyai prosedur penyediaan dan pemasangan yang berbeza. Jenis gigi palsu ini kekal sehingga tidak boleh dikeluarkan seperti gigi palsu pada umumnya.

Persiapan sebelum memasang gigi palsu

Sebelum memasang gigi palsu, anda perlu berunding beberapa kali dengan pakar bedah pergigian. Doktor akan memeriksa keadaan gusi dan tulang yang menyokong gigi untuk menentukan rancangan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda.

Pemeriksaan ini mungkin melibatkan sinar-X oral, filem panorama, atau imbasan CT. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal dan pencitraan, doktor juga akan meminta sejarah perubatan anda secara menyeluruh.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu atau kerap mengambil sebarang jenis ubat. Sekiranya doktor menemui masalah dengan tulang yang menyokong gigi, doktor boleh melakukan pembedahan mulut terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk menyelesaikan masalah ini agar kestabilan gigi palsu tidak terganggu kelak.

Dalam kes lain, anda mungkin perlu menjalani prosedur pencabutan gigi sebelum meletakkan gigi palsu jika gigi tidak lagi dalam keadaan sempurna. Sekiranya keadaan gigi dan mulut di sekitar lokasi pemasangan berada dalam keadaan baik, anda hanya boleh menjalani prosedur memasang gigi palsu.

Prosedur memasang gigi palsu

Berdasarkan jenisnya, berikut adalah proses memasang gigi palsu yang perlu anda ketahui.

Pemasangan gigi palsu yang lengkap

Gigi palsu lengkap boleh diletakkan setelah semua gigi atas atau bawah dicabut. Proses memasang gigi palsu jenis ini dapat dilakukan sebaik sahaja anda mencabut gigi atau menunggu beberapa saat (konvensional).

Pada gigi palsu konvensional, doktor akan mencetak gigi baru setelah semua gigi yang rosak dikeluarkan, kemudian tunggu masa untuk gusi dan tulang yang menyokong gigi menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Ini bermakna bahawa anda mungkin memerlukan beberapa lawatan ke doktor gigi sebelum gigi palsu berjaya diletakkan.

Bahagian gusi di mana gigi diekstraksi mesti dipastikan betul-betul sembuh. Biasanya, proses penyembuhan gusi selepas pencabutan gigi memakan masa sekitar 2-3 bulan. Selama ini, anda mungkin diberi gigi palsu sementara untuk memudahkan anda mengunyah dan menggigit makanan anda.

Di samping itu, terdapat gigi palsu yang boleh dipasang sebaik sahaja gigi diekstraksi. Jadi, anda tidak perlu menunggu gusi pulih setelah semua gigi diekstraksi terlebih dahulu. Namun, kerana proses pemasangannya cepat, gigi palsu ini memerlukan lebih banyak masa penyesuaian.

Dipetik dari Yayasan Kesihatan Mulut Ini kerana tulang yang menyokong gigi dan gusi anda boleh mengecut dan cacat, terutama pada enam bulan pertama setelah gigi anda diekstraksi. Oleh itu, gigi palsu anda mungkin perlu disesuaikan atau diganti bergantung kepada hasil perundingan dengan doktor.

Pemasangan gigi palsu separa

Gigi gigi separa digunakan untuk menggantikan satu atau lebih gigi yang hilang. Selain itu, tentu saja, gigi palsu ini mempunyai fungsi untuk mengisi ruang gigi yang kosong. Meletakkan gigi palsu separa juga menghalang gigi semula jadi yang lain untuk berubah kedudukan.

Gigi gigi separa terdiri daripada gigi pengganti yang dilekatkan kuat pada plastik merah jambu dengan penampilan seperti gusi. Gigi pengganti kemudian disambungkan ke bingkai logam yang berfungsi untuk menahan gigi palsu di tempatnya. Rangka logam juga berfungsi sebagai cangkuk untuk mudah ditanggalkan dan digunakan semula.

Sebelum memasang gigi palsu, doktor akan mencetak gigi dan tulang yang menyokong gigi menggunakan lilin khas. Anda akan diminta oleh doktor anda untuk mencuba sampel gigi palsu beberapa kali terlebih dahulu.

Proses percubaan dan kesilapan ini bertujuan menjadikan gigi palsu benar-benar sesuai dan selesa ketika digunakan. Setelah dipasang, gigi palsu sebenarnya akan dibuat untuk anda.

Semasa pertama kali menggunakan gigi palsu, anda mungkin merasa agak pelik dan seperti ada sesuatu yang tersekat di mulut anda. Sensasi ini akan hilang dari masa ke masa, beberapa minggu atau lebih sebelum anda terbiasa dengannya.

Sekiranya semasa proses ini anda mengalami masalah mulut, seperti gusi berdarah atau bau mulut yang tidak biasa, anda harus segera berjumpa dan berjumpa doktor untuk pemeriksaan serta penyesuaian gigi palsu anda.

Recent Posts