7 Bahan Penjagaan Kulit yang Tidak Boleh Digunakan Bersama

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan dalam menjaga kulit yang sihat. Salah satunya adalah dengan menggunakan produk penjagaan kulit. Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati kerana ada ramuan penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama. Lihat ulasan!

Kandungan penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama

Baru-baru ini, banyak produk ada penjagaan kulit atau penjagaan kulit dalam pelbagai varian. Sama ada mengandungi bahan aktif seperti retinol, vitamin C, atau campuran bahan semula jadi atau kimia lain.

Walaupun ia memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan kulit, tidak semua bahan di dalamnya penjagaan kulit boleh dicampur sekali gus. Sebenarnya, terdapat sebilangan isi penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama kerana boleh mencetuskan masalah kulit baru.

Berikut adalah beberapa isi kandungannya penjagaan kulit yang tidak dapat digunakan pada masa yang sama.

1. Vitamin C dan AHA / BHA

Salah satu kandungannya penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama adalah vitamin C dengan AHA / BHA. Kedua-dua sebatian aktif ini benar-benar sama mencerahkan kulit, tetapi apabila digunakan bersama-sama ia benar-benar menjadi bumerang di wajah anda.

Anda lihat, AHA / BHA yang digunakan bersama dengan vitamin C untuk kulit sebenarnya boleh mempengaruhi tahap keberkesanannya. Kerana vitamin C mengandungi tahap pH yang rendah.

Apabila vitamin C dicampurkan dengan AHA / BHA, tahap pH vitamin C akan berubah. Kesannya, kesan ketiga-tiga asid ini akan berkurang pada kulit.

Sebab itu, anda boleh menggunakan vitamin C atau AHA / BHA secara bergantian. Contohnya, anda mungkin menggunakan vitamin C untuk rutin penjagaan kulit anda pada waktu pagi dan produk AHA / BHA untuk waktu petang.

Apakah perbezaan antara AHA dan BHA dalam produk penjagaan kulit?

2. Retinol dan AHA

Kandungan penjagaan kulit Perkara lain yang tidak boleh digunakan bersama adalah retinol (vitamin A) dengan AHA (asid alfa hidroksi).

Kedua-dua sebatian aktif ini sebenarnya berkesan untuk melawan tanda-tanda penuaan kerana dapat mempercepat pergantian sel kulit. Walau bagaimanapun, sifat ini sebenarnya boleh hilang apabila retinol dan AHA digunakan bersama.

Kedua-dua sebatian ini didapati melawan tanda-tanda penuaan dengan mengelupas lapisan kulit terluar. Akibatnya, penggunaan retinol dan AHA cenderung memberi kesan sampingan dalam bentuk kerengsaan kulit, seperti kemerahan dan pengelupasan.

Oleh itu, retinol tidak boleh dicampurkan dengan AHA kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang merosakkan kulit. Anda boleh menggunakan salah satu daripada kedua-dua bahan ini pada masa yang berlainan.

3. Retinoid atau retinol dan benzoil peroksida

Selain AHA, retinol tidak boleh digunakan bersama dengan benzoil peroksida. Sebilangan daripada anda mungkin tergoda untuk menggunakan benzoil peroksida dengan turunan vitamin A ini kerana kedua-duanya membantu menghilangkan jerawat.

Malangnya, kedua sebatian ini termasuk dalam kandungan penjagaan kulit yang tidak boleh dicampurkan. Ini kerana benzoil peroksida dapat mematikan molekul retinoid.

Iaitu, ubat penghilang jerawat yang mengandungi benzoil peroksida sebenarnya menghalang fungsi retinol. Daripada mendapatkan wajah yang bebas dari jerawat, ubat yang digunakan tidak berfungsi dengan optimum.

Cuba pertimbangkan untuk menggunakan retinol dan benzoil peroksida secara bergantian. Sekiranya keliru, berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai kedua-dua ramuan tersebut penjagaan kulit ini.

4. Retinol dan asid salisilik

Pada asasnya, hasil campuran retinol dan asid salisilik adalah sama dengan campuran penjagaan kulit yang lain, iaitu mengurangkan tahap keberkesanan. Selain itu, retinol juga tidak boleh dicampurkan dengan asid salisilik kerana keduanya mengeringkan kulit.

Berita buruknya ialah kulit yang terlalu kering dapat meningkatkan pengeluaran minyak. Kesannya, kulit wajah lebih terdedah kepada keadaan jerawat.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan salisilat pada waktu pagi sementara retinoid adalah rutin penjagaan kulit petang. Sekiranya anda mahu mencampurkan kedua-dua bahan tersebut penjagaan kulit Dalam kes ini, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi anda.

5. Pembersih muka dan vitamin C

Biasanya, produk penjagaan yang mengandungi vitamin C digunakan pada waktu pagi. Vitamin ini, juga dikenal sebagai asam askorbat, juga memberikan hasil maksimum ketika digunakan bersamaan dengan pH rendah.

Apabila vitamin C digunakan dengan pembersih wajah yang memiliki pH tinggi, kemampuan kulit untuk menyerap vitamin ini akan berkurang. Reaksi ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah pada kulit kerana kehilangan perlindungan terhadap radikal bebas.

Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik . Kajian itu mendapati bahawa vitamin C dapat melindungi dari pendedahan cahaya matahari dan meminimumkan kesan penuaan.

Anda mungkin tidak mendapat kelebihan vitamin C apabila dicampurkan dengan sabun yang mengandungi pH tinggi.

7 Bahan Yang Lazim Terdapat Dalam Penjagaan Kulit Organik

6. Niacinamide dan AHA

Niacinamide (vitamin B3) ternyata salah satu ramuannya penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama dengan AHA. Kenapa begitu?

Niacinamide adalah bentuk vitamin B3 yang akan memperbaiki kulit kering atau rosak dengan meningkatkan keanjalannya. Apabila niacinamide digunakan bersama dengan AHA, ia menghasilkan asid nikotinik.

Asid nikotinik yang dihasilkan dapat merengsakan kulit. Oleh itu, penggunaan niacinamide paling berkesan apabila kulit mempunyai keseimbangan pH yang neutral.

7. Dua produk berbeza dengan bahan aktif yang sama

Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa menggunakan dua penjagaan kulit berbeza dengan bahan aktif yang sama akan lebih baik. Sebenarnya, itu tidak berlaku.

Contohnya, penggunaan dua produk ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida berisiko menyebabkan kerengsaan. Ini kerana penghalang kulit terganggu kerana kesan sampingan sebatian aktif yang terdapat pada kulit penjagaan kulit .

Oleh itu, ramai pakar dermatologi tidak menasihati pesakit mereka untuk menggunakan dua ubat dengan bahan aktif yang sama pada masa yang sama. Sebabnya, kaedah ini sebenarnya terlalu sukar bagi sesetengah orang dan hanya akan menyebabkan kesan sampingan.

Pada dasarnya, pelbagai kandungan penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama masih boleh digunakan secara bergantian. Sama ada menggunakan bahan penjagaan kulit A pada waktu pagi manakala produk yang mengandungi B pada waktu petang.

Sekiranya anda keliru tentang cara memulakannya, cubalah berjumpa dengan pakar dermatologi. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui sama ada produk penjagaan yang anda gunakan sekarang boleh dicampurkan dengan bahan lain penjagaan kulit yang lain.

Recent Posts