Tanda-tanda Kehamilan atau Haid tidak lama lagi? Berikut adalah 10 cara untuk membezakannya

Tanda-tanda kehamilan atau haid (PMS) biasanya serupa antara satu sama lain. Kedua-dua kehamilan dan haid boleh menyebabkan tanda-tanda seperti nyeri payudara dan kekejangan perut. Mungkin itulah yang membuat anda begitu cemas sebaik sahaja tempoh anda seterusnya hampir tiba. Jadi, bagaimana menentukan yang mana tanda kehamilan atau haid?

Ayuh, ketahui perbezaan antara tanda kehamilan atau haid yang sering menyebabkan kesilapan dalam tinjauan berikut.

Mengapa tanda-tanda kehamilan dan haid serupa?

Tanda-tanda kehamilan dan haid serupa kerana kedua-duanya bermula dari proses yang sama, iaitu ovulasi. Ovulasi adalah jangka masa ketika ovari (ovari) melepaskan telur matang yang siap disenyawakan oleh sperma.

Ovulasi atau juga dikenali sebagai masa subur adalah proses semula jadi yang dialami oleh wanita dewasa yang sihat setiap bulan.

Ovulasi biasanya berlaku kira-kira 12 hingga 14 hari sebelum haid. Proses menghasilkan dan melepaskan telur semasa ovulasi diatur oleh bahagian otak yang disebut hipotalamus.

Nah, setelah ovari menghasilkan telur, tubuh akan mula mengeluarkan enzim khas. Enzim ini berperanan membentuk lubang untuk memudahkan telur turun ke rahim melalui tiub fallopio (tiub yang menghubungkan ovari dan rahim).

Rata-rata telur dapat bertahan hingga 24 jam setelah dibebaskan. Sekiranya anda melakukan hubungan seks dalam masa 12-24 jam dari ovulasi, anda berpeluang besar untuk hamil.

Sebabnya, dalam jangka masa ini, telur berjaya memenuhi sperma yang akan disenyawakan. Persenyawaan berlaku pada tiub fallopio dan berlangsung sekitar 24 hingga 48 jam selepas hubungan seksual.

Namun, jika tidak ada sperma yang masuk untuk membuahi, telur akan mati dan menumpahkan di rahim. Dalam proses ini vagina akan berdarah tanda-tanda haid atau haid.

Bagaimana membezakan tanda-tanda kehamilan atau haid?

Tanda membezakan kehamilan atau haid sebenarnya tidak terlalu sukar. Namun, tidak semua orang tahu seperti apa tanda-tanda haid atau kehamilan dan betul.

Untuk lebih jelasnya, pertimbangkan beberapa perbezaan antara tanda-tanda kehamilan atau haid berikut.

1. Sakit payudara yang berbeza

Tanda-tanda kehamilan atau haid secara amnya menjadikan payudara membengkak dan sakit. Anda juga akan menyedari bahawa payudara anda terasa lebih berat dan lebih pekat atau lebih tegas ketika disentuh. Selain sakit pada payudara, sebilangan wanita juga dapat mengalami sakit di sekitar puting.

Tanda haid atau kehamilan ini disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron dalam badan untuk bersiap sedia untuk hamil.

Berikut adalah perbezaan tanda kehamilan atau haid yang dilihat dari sakit payudara, iaitu:

Tanda-tanda kehamilan:

Sakit payudara, tanda kehamilan, bukan haid, biasanya berlangsung 1 atau 2 minggu selepas anda hamil. Anda bahkan dapat merasakan kesakitan ini sepanjang kehamilan anda, dan hanya berhenti setelah melahirkan.

Tanda haid:

Sebaliknya, sakit payudara adalah tanda haid bukan kehamilan yang hanya berlangsung sebentar atau semasa haid. Melaporkan dari Healthline, gejala muncul pertama kali 1-2 hari sebelum haid anda, dan berhenti pada hari pertama haid anda.

2. Kekejangan perut yang berbeza

Tanda kehamilan atau haid yang paling biasa adalah kekejangan perut. Hampir setiap wanita mengalami tanda-tanda haid atau kehamilan ini ketika haidnya hampir tiba atau semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermaksud bahawa tanda-tanda kekejangan yang berlaku semasa haid atau kehamilan adalah sama. Untuk lebih pasti membezakan antara tanda-tanda kehamilan atau haid, perhatikan lokasi dan intensiti kesakitan.

Tanda-tanda kehamilan:

Kekejangan perut yang membawa kepada ciri kehamilan yang bukan merupakan tanda haid disebabkan oleh proses penanaman embrio atau zigot. Inilah sebabnya mengapa rasa sakit cenderung berpusat di satu sisi dan terasa seperti kulitnya dicubit. Contohnya, jika telur yang disenyawakan melekat di sebelah kanan rahim, kekejangan akan lebih jelas di sebelahnya daripada di sebelah kiri.

Kekejangan atau sakit perut tanda-tanda kehamilan bukan haid juga cenderung sembuh lebih cepat. Biasanya kekejangan semasa kehamilan mula terasa sejurus selepas ovulasi dan akan mereda dalam beberapa jam.

Tanda-tanda haid:

Kekejangan perut, tanda haid tidak hamil, biasanya disebabkan oleh otot-otot rahim kekejangan atau kencang. Ini membuat rasa sakit berpusat di bahagian bawah, dan terasa seperti perut anda diperah sesekali. Kesakitan juga secara amnya memancar ke bahagian belakang.

Sekiranya kekejangan berlangsung selama satu atau dua hari, anda mungkin menginginkan haid anda, bukan tanda kehamilan. Kesakitan haid boleh berlanjutan sehingga hari terakhir haid anda, tidak seperti sakit kehamilan yang lebih lama.

3. Tompok darah berbeza yang muncul

Kekejangan perut, tanda kehamilan, biasanya disertai dengan penampilan bintik-bintik darah. Titik darah ini yang terjadi pada awal kehamilan disebut pendarahan implantasi. Tetapi malangnya, tanda kehamilan ini sering disalah anggap sebagai bintik atau bintik haid pada hari pertama.

Nah, untuk mengetahui mana tanda kehamilan atau haid, anda harus mengetahui berapa banyak bintik darah yang keluar.

Tanda-tanda kehamilan:

Bintik-bintik yang menjadi tanda kehamilan umumnya hanya muncul 1 atau 2 tetes, tidak seperti haid. Tompok darah yang merupakan tanda kehamilan yang keluar juga tidak berwarna merah seperti haid, tetapi cenderung berwarna merah jambu atau kekuningan.

Pendarahan atau tanda-tanda kehamilan dan bukannya haid disebut implantasi. Ini boleh berlaku bila-bila masa dalam 10-14 hari setelah pembuahan, dan berlangsung hanya 1-2 hari.

Pendarahan sebagai tanda kehamilan tidak akan berlaku secara berterusan selama lebih dari 5 atau 7 hari, sedikit berbeza dengan haid yang berhenti pada hari ketiga atau keempat.

Sekiranya pendarahan ini berlanjutan lebih dari waktu itu, itu adalah tanda bahawa sesuatu tidak normal dengan kesihatan anda. Anda harus segera berjumpa doktor, dan juga bertanya dengan lebih mendalam mengenai perbezaan tanda-tanda kehamilan atau haid.

Tanda-tanda haid:

Tidak seperti kehamilan, haid tidak akan membuat anda mengalami tanda-tanda bintik atau bintik. Inilah yang benar-benar membezakan tanda-tanda kehamilan dari gejala PMS atau haid pada setiap wanita. Pendarahan baru akan keluar setelah haid anda bermula, bukan sebelumnya.

Anda dikatakan haid sekiranya aliran darah terasa lebih berat dan berterusan sehingga seminggu. Warna darah haid juga cenderung tebal dan merah tua atau coklat gelap, berbeza dengan keadaan tanda-tanda kehamilan.

Selain warna yang berbeza, darah haid juga sering disertai dengan gumpalan darah atau gumpalan darah, tidak seperti bintik kehamilan.

4. Keinginan yang berbeza

Selera makan yang lebih tinggi dan keinginan untuk makan sesuatu yang spesifik juga boleh membingungkan wanita, adakah ini tanda kehamilan atau haid? Perubahan selera makan sebagai tanda kehamilan atau haid berlaku kerana badan anda mengalami peningkatan hormon.

Tetapi jika anda masih tidak pasti apakah ini adalah tanda kehamilan atau haid, perhatikan apa yang anda makan beberapa hari kebelakangan ini.

Tanda-tanda kehamilan:

Mengidam disebut sebagai tanda kehamilan, bukan haid, tetapi perubahan selera makan yang sangat spesifik atau tidak biasa. Contohnya, tiba-tiba mahu minum jus nangka, tutut kari, atau sate itik.

Sebenarnya, anda tidak pernah memakannya atau tidak menyukainya. Di samping itu, anda merasakan keinginan ini mesti dipenuhi dengan segera.

Mengidam tanda-tanda kehamilan juga membuat anda tidak lagi berminat atau berminat dengan makanan kegemaran anda setakat ini, tidak seperti keinginan semasa haid. Mungkin dulu anda suka telur masin, tetapi sebenarnya membenci mereka ketika anda hamil kerana ia membuatkan perut anda mual.

Sebilangan calon ibu mungkin mengalami tanda-tanda kehamilan dan bukannya haid, jadi mereka mengelakkan atau lebih sensitif terhadap bau atau aroma tertentu. Untuk perbezaan yang lebih pasti, keinginan semasa mengandung boleh bertahan selama.

Tanda-tanda haid:

Sementara itu, keinginan untuk makanan yang cenderung manis atau masin, seperti coklat, kentang kentang, atau makanan goreng, kemungkinan besar merupakan tanda haid, bukan kehamilan.

Keinginan untuk tempoh yang tidak hamil ini cenderung membuatkan anda ingin makan coklat atau kek hari ini. Namun, pada keesokan harinya anda ingin makan sesuatu yang masin dan sedap.

Satu lagi perbezaan antara tanda-tanda kehamilan atau haid adalah lamanya tempohnya. Mengidam atau meningkat selera makan berlaku kerana haid biasanya hanya sebentar. Selepas haid muncul, keinginan hilang.

6. Perbezaan antara loya dan muntah

Sebilangan wanita melaporkan sakit pagi dan muntah sebelum ujian positif kehamilan. Sementara yang lain juga mengalami perkara yang sama ketika tempoh mereka hampir. Jadi, adakah ini tanda kehamilan atau haid?

Tanda-tanda kehamilan:

Mual atau muntah pada waktu pagi membawa kepada tanda kehamilan yang paling klasik dan tidak dapat dinafikan daripada haid.

Tanda kehamilan ini dikenali sebagai sakit pagi. Aduan mual dan muntah biasanya bermula sejak sebulan selepas pembuahan sehingga sebelum minggu ke-9 kehamilan.

Wanita hamil pada trimester kedua, tanda mual atau muntah ini secara beransur-ansur hilang. Sebilangan wanita hamil kadang-kadang dapat terus mengalaminya sepanjang kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat juga wanita hamil yang tidak mengalami sakit pagi sama sekali.

Walaupun namanya sakit pagi, tetapi keadaan ini boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari, sama ada siang, petang, atau malam.

Tanda-tanda haid:

Menstruasi jarang membuat anda mual atau muntah, sebaliknya ia lebih kerap menjadi tanda kehamilan. Walau bagaimanapun, gejala PMS kadang-kadang boleh menyebabkan pencernaan tidak selesa, seperti mual, kembung, dan cirit-birit.

7. Sakit belakang yang berbeza

Kedua-dua tanda kehamilan atau haid kedua-duanya menyebabkan sakit belakang. Untuk membezakannya dengan lebih jelas, bezakan dari kapan waktu bermula dan berapa lama kesakitan itu berlaku.

Sekiranya anda keliru dengan sakit belakang yang berkaitan dengan haid atau kehamilan, perhatikan perbezaan berikut.

Tanda-tanda kehamilan:

Tidak sedikit ibu mengandung yang mengadu sakit belakang semasa hamil. Walau bagaimanapun, sakit belakang bukanlah tanda awal kehamilan.

Sakit belakang pada amnya muncul pada trimester kedua hingga ketiga apabila berat badannya bertambah banyak kerana janin juga tumbuh di rahim.

Tanda-tanda haid:

Sakit belakang adalah salah satu gejala atau tanda yang lebih biasa yang menunjukkan haid dan bukannya pada awal kehamilan. Kesakitan berpusat di kawasan punggung bawah dan terasa berdenyut-denyut atau sakit berdenyut yang memancar ke betis.

Sebilangan wanita yang mengalami sakit haid cukup parah bahkan melaporkan kesakitannya seperti ditembak.

Sekiranya punggung anda mula terasa sakit dan sakit hampir sepanjang haid anda, kemungkinan besar ini adalah tanda anda akan mengalami haid.

8. Kelemahan yang berbeza

Sebelum haid anda tiba, badan anda akan merasa lebih letih daripada biasa. Ternyata ini juga dapat dirasakan pada awal kehamilan sehingga membuat anda bingung sama ada ini adalah tanda kehamilan atau haid.

Nampaknya, tanda bahawa anda mengadu keletihan dan kelemahan semasa haid atau kehamilan disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron.

Untuk membezakan yang merupakan tanda kehamilan atau haid, anda harus melihat berapa lama anda merasa letih.

Tanda-tanda kehamilan:

Keletihan berterusan atau jangka panjang adalah tanda yang lebih cenderung menunjukkan kehamilan daripada haid. Malah boleh berterusan sepanjang kehamilan hingga akhirnya melahirkan.

Seorang wanita hamil boleh mengalami keletihan yang melampau walaupun baru hamil 1 minggu.

Tanda-tanda haid:

Walaupun rasa letih atau letih, tanda-tanda haid biasanya hilang sejurus selepas haid, ia lebih ringan daripada apa yang dirasakan oleh wanita hamil.

Kunci untuk mengatasi keletihan haid atau kehamilan adalah dengan memberi lebih banyak masa kepada badan anda untuk berehat dengan optimum dan menyesuaikan diet anda sebelum haid.

9. berbeza mood hayun- miliknya

Ubah mood secara drastik boleh menjadi tanda kehamilan atau haid. Kedua-dua mereka boleh membuat mood Anda berubah dengan mudah. Anda mungkin menjadi lebih mudah marah, jengkel, marah, dan sering menangis berbanding sebelumnya.

Apalagi untuk perkara besar, masalah remeh sekalipun dapat dengan mudah menyalakan emosi anda yang sebelumnya berada dalam keadaan baik. Seketika anda boleh merasa sedih sehingga anda menangis.

Perbezaan perubahan mood, tanda-tanda kehamilan atau haid, anda boleh melihat penjelasan berikut.

Tanda-tanda kehamilan:

Perubahan mood dipicu oleh tahap hormon kehamilan yang naik dan turun untuk menyesuaikan diri dengan perubahan badan. Mood atau mood sebagai tanda kehamilan adalah berbeza ketika anda sedang haid, yang boleh berlaku dalam jangka masa yang lama. Bahkan mungkin akan mereda setelah melahirkan.

Tanda-tanda haid:

Mood swing atau perubahan mood kerana haid yang bukan merupakan tanda kehamilan biasanya tidak bertahan lama dan akan segera hilang. Secara amnya, perubahan mood ini dirasakan beberapa hari sebelum haid dan pada hari pertama haid.

10. Akhir bulan akan datang

Tidak dapat dinafikan bahawa haid lewat adalah tanda kehamilan yang paling penting. Sebaliknya, haid lewat juga boleh disebabkan oleh perkara lain di luar kehamilan.

Oleh itu, bagaimana untuk mengetahui tempoh terlambat yang merupakan tanda kehamilan atau haid?

Tanda-tanda kehamilan:

Haid lewat sekurang-kurangnya 1 hingga 2 minggu dari tarikh yang harus disertai dengan tanda-tanda awal kehamilan yang lain, boleh menjadi tanda positif kehamilan, bukan haid atau haid. Terutama jika selama ini jadual haid anda tetap teratur, tidak akan terlambat.

Tanda haid:

Anda dikatakan terlambat untuk jangka masa biasa sekiranya selepas 5 hari atau lebih anda tidak haid dari tarikh akhir. Terutama jika tanda haid ini tidak diikuti oleh ciri atau gejala yang dirasakan oleh wanita hamil.

Tempoh yang tidak dijawab ini boleh disebabkan oleh tekanan berterusan, penyakit, kesan ubat, penurunan berat badan yang melampau, atau perubahan diet.

Kehilangan haid bukanlah tanda paling pasti bahawa anda sebenarnya hamil. Terutama jika kitaran haid anda tidak pernah teratur.

Bagaimana untuk mengesahkan kehamilan positif?

Memastikan anda hamil tidak cukup hanya untuk melihat ciri-ciri, tidak seperti tanda-tanda haid atau haid.

Pelbagai perubahan pada badan di atas sering disalah anggap sebagai tanda kehamilan atau haid. Tetapi di sisi lain, gejala ini juga boleh menjadi tanda keadaan kesihatan tertentu selain kehamilan atau haid.

Itulah sebabnya jika anda mengesyaki anda hamil, anda harus segera memeriksanya pek ujian. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa tanda-tanda yang dialami adalah tanda kehamilan yang sebenar, bukan haid atau keadaan lain.

Pek ujian boleh didapati di farmasi, kedai ubat, atau pasar raya terdekat tanpa preskripsi doktor. Keputusan pek ujian umumnya agak tepat, sekitar 97-99 peratus.

Walau bagaimanapun, kehamilan baru dapat dikesan oleh sekurang-kurangnya 10 hari selepas tempoh yang tidak dijawab. Pada kit ujian, garis akan muncul yang menunjukkan sama ada anda hamil atau tidak.

Selain mengetahui tanda-tanda kehamilan atau haid, biasakanlah mencatat jadual haid anda setiap bulan untuk mengetahui coraknya. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui penyebabnya dan menjangkakannya jika sudah terlambat.

Selain daripada pek ujianAnda juga boleh berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan anda hamil atau tidak. Mengetahui tanda-tanda kehamilan atau haid dengan lebih mendalam dapat membantu anda mendapatkan nasihat pakar obstetrik tepat pada waktunya. Ini sangat penting bagi wanita hamil muda kerana sangat berisiko mengalami keguguran.

Di samping itu, mengetahui tanda-tanda kehamilan atau haid dengan lebih baik juga dapat menjangkakan masalah kesihatan tertentu yang mungkin menyebabkan gejala serupa.

Mempunyai kisah dan pengalaman kehamilan yang menarik dan memberi inspirasi? Mari berkongsi cerita dengan ibu bapa yang lain di sini.

Recent Posts